Měsíční písmenkobraní - Leden

února 05, 2014


A je tu! První příspěvek do měsíčního projektu či výzvy zvané Měsíční písmenkobraní. Pokud někdo o výzvě nic neví, více si můžete přečíst v úvodním článku zde. Tam najdete všechna pravidla, kdo výzvu vymyslel a co do ní všechno patří. Mě se za měsíc leden podařilo přečíst dost knih a naštěstí se tam objevila i jedna kniha začínající na L a to Letní zahrada od Paulliny Simons.

Český název: Letní zahrada
Originální název: The Summer Garden
Autor: Paullina Simons
Série: Měděný jezdec 3
Počet stran: 632
Nakladatelství: Ikar

Otázky a body ke knihám:

- Stručný obsah: Závěrečný díl legendární romantické ságy, sledující osudy Taťány a Alexandra. Po letech odloučení se oba shledávají v Americe – zemi, o níž věřili, že se stane jejich novým domovem a ve které budou žít svůj společný sen a vychovávat syna Anthonyho. V ovzduší strachu a nedůvěry uprostřed studené války však na každém kroku cítí, že jsou zde „jen“ cizinci a že musí o své štěstí neustále bojovat. Jinak je dostihnou duchové minulosti...

- Jak jsem se ke knize dostala: Po dočtení druhého dílu jsem si chtěla přečíst i díl třetí a zároveň poslední, abych věděla, jak bude celá série ukončena.

- Jak zní první věta: Jednoho dne, rok po světové válce a na začátku války studené, seděla v městečku Stonington u přístaviště dívka oblečená v bílých šatech a pochutnávala si na vanilkové zmrzlině.

- Kterou postavu jste si oblíbili a kterou ne: Postavu, kterou jsem nemusela od začátku je Sajka. Naštěstí vystupuje jen v Taťániných flashbacích, ale i tak mi byla už od začátku krajně nesympatická. A postavy které miluju, tak to je jasný - Taťánu i Alexandra. Nic víc k tomu není co říci.

- Chtěli byste v příběhu žít: Upřímně ani ne. Příběh sám o sobě je opravdu krásný a výjimečný, ale nechtěla bych zažít tuhle dobu, protože nejen během války, tak i po válce to měli lidé hodně těžký.

- Oblíbený úryvek z knihy: "Myslela sis, že se ti vrátí ten starý Alexandr, ale přivezla sis mě."

- Co byste na příběhu nebo jednotlivých postavách změnili: Nejspíš bych vynechala vzpomínky na Taťánino dětství nebo bych vybrala jiné úryvky - celou dobu mi ty vzpomínky hrozně protivila postava Sajky. Ohledně postav nemám žádný námitky, oba dva se postupně vyvíjejí a snaží se žít život normálních lidí, ale oba ví, že u nich to nikdy nebude normální, protože oba mají díky válce duše nenávratně zničeny. Je ale krásné číst o tom, jak se snaží jeden druhému pomoci výlečit své bolavé srdce a zapomenout na minulost.

- Jakými slovy byste knihu doporučili někomu dalšímu v jedné až pěti větách: Letní zahrada ukončuje jeden velký životní příběh o velké lásce a i když oba dva překonali zimu, hlad, smrt i válku, tak pořád mají s čím bojovat. A o tomto boji je Letní zahrada.

- Vaše vlastní hodnocení: viz moje recenze.

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Pěkný projekt, docela uvažuji, že se taky zapojím :) A tuhle sérii si snad někdy také přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý projekt. Každopádně o sérii jsem hodně slyšela, pořád váhám zda si ji přečíst či nikoliv. Někdo to hodně vychvaluje, někdo zase ani ne. S každým dílem je to prý nudnější, tak nevím. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, série má klesající kvalitu ale i tak jsou to dobré knihy, hlavně teda ten první díl - ten je nepřekonatelný. Ty další dva jsou dosti jiné, hlavně teda trojka, která je spíše už taková červená knihovna oproti jedničce, kde zuří válka. Ale i tak ti ji doporučuji, aspon Měděného jezdce XD

      Vymazat