Recenze: Alenka v říši divů

ledna 19, 2014

Český název: Alenka v říši divů
Originální název: Alice in Wonderland
Autor: Lewis Carroll
Počet stran: 72
Nakladatelství: Grada




Anotace: Vydejte se v Alenčiných stopách na fantastickou cestu, na niž nikdy nezapomenete. Alenka je obyčejná zvídavá holčička s velkou představivostí, která touží po dobrodružství. Vlastně - byla obyčejnou holčičkou, dokud se neocitla na místě, jež má do obyčejnosti opravdu daleko. Poté, co následuje Bílého Králíka a pustí se za ním králičí norou, vstoupí malá Alenka do kouzelného světa ovládaného zlou Královnou. Je to svět, v němž se může stát skutečně cokoliv, svět plný mluvících Houseňáků, štěňat velkých jako dům, kde rovněž naleznete Kočku Šklíbu, která se umí zjevovat i mizet v okamžení. Jsou tyto úžasné postavy skutečné? 

Alenka v říši divů je slavný příběh Lewise Carrola o dívce, která se vydala na dobrodružnou cestu. Alenka je totiž na svůj věk velice chytrá a zvídavá malá slečna, která leží v knihách a má obrovskou představivost. Když se jednou prochází po zahradě a spatří bílého králika s hodinkami, přijde ji to ihned podivné a rozhodne se Králíka sledovat. Prostřednictvím králičí nory se pak dostane do podivného světa, kde je všechno jiné. Na své cestě se setkává s podivuhodnými mluvícími tvory a také se zlou královnou. Alenka chvílema neví, jestli to co vidí, je skutečné nebo je to jen sen. A pokud je to skutečné, tak jak se dostane zpátky domů?

Alenčin příběh je už prakticky nesmrtelný a najde se jen málokdo, kdo její příběh nezná. Tenoučká kniha se dočkala už několika filmových a televizních zpracování a překladu do několik desítek jazyků. Knížka je opravdu hodně oblíbená a proto mě její čtení dosti překvapilo. Ne tou tloušťkou, je to pohádka, ale hlavně tím, jakým stylem byla napsaná. Kolikrát jsem se totiž musela v textu vracet, protože se mi zdál zmatený a nepřehledný. Celkově celá kniha sama o sobě je dosti taková pomatená a myslím, že kdybych ji četla jako dítě, tak se mi vůbec nebude líbit.

Hlavní postavu příběhu, Alenku, jsem si ani nestihla moc oblíbit. Někdy mě přišla moc dětská, někdy zase moc chytrá na svůj věk a panovačná. Neustále taky někomu skákala do řeči a to je vlastnost, kterou nemám ráda sama na sobě. Z podivných tvorů v říši divů mě asi nejvíce pobavila Kočka Šklíba, která se dokáže zjevit a zmizet, kdy chce.

Jelikož jsem asi vyrostla na typických českých pohádkách, přijde mi Alenka taková těžkopádná a pro děti moc složitá. Chápu, že v ní mnozí vidí něco jiného, ale pro mě to byla jen průměrná, chvílemi až nudná četba. Myslím, že filmová zpracování jsou na tom o něco lépe a dokáží z příběhu udělat zábavnou podívanou.

"Nikdy si nepředstavuj, že nejsi jinaká, než co by se jiným mohlo zdáti, že to, co jsi, či co jsi byla, nebo mohla býti, nebylo jinaké než to, co jsi byla by se jim bylo zdálo býti jinakým. "

You Might Also Like

9 komentářů

  1. Ja som strašne, priam až alergická na Alicu z krajiny zázrakov... Rozprávka je, no... škoda reči. A film, to je hrôza. Vystihla si to, celé je to také pometené. Nemám to rada. Príde mi ako keby si niekto šnupol a potom to začal písať/filmovať...

    OdpovědětVymazat
  2. S prvním komentářem nemůžu souhlasit. Pravda, knihu jsem nečetla (i když bych chtěla), ale viděla jsem už několik filmových ztvárnění Alenky a je až neuvěřitelné kolik fantazie se v ní skrývá. Pokaždé je jiná. Zajímavá. Originální.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak každý na to má jiný pohled a někomu se to líbí a někomu zase ne :) Osobně mám radši filmová zpracování než knihu.

      Vymazat
  3. Alenku jsem se pokoušela přečíst, ala vůbec mě nebavila takže jsem ji nedočetla.

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám Alenku moc ráda, ale faktem je, že ji nevnímám vyloženě jako pohádku pro děti, ale spíše jako knihu vhodnější pro odrostlejší čtenáře s dostatkem fantazie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych ji doporučovala spíše starším čtenářům.

      Vymazat
  5. Alenku mám moc ráda. Ani ji moc neberu jako pohádku :-)

    OdpovědětVymazat