Můj autor roku 2013 - Peter V. Brett

ledna 25, 2014


Můj autor roku je každoroční projekt Syki a hlavní pointou je představit autora, který nás v daném roce nejvíce oslovil a zároveň kterého jsme v tom roce objevili. Za rok 2013 jsem přečetla něco přes sto knih a objevila se velká spousta autorů, kteří mě bavili nebo nějak zaujali. Z těch autorů, které jsem četla poprvé, mě ale nejvíce bavil jeden. A je jím....

Peter V. Brett

O Peteru V. Brettovi jsem už ledacos slyšela a stoprocentně to byla jen samá chvále. Pořád jsem se ale k jeho knihám neměla. Rok 2013 byl ale zlom a někdy ke konci jara jsem konečně začala číst Tetovaného. 

Peter V. Brett pochází z Ameriky a svůj vůbec první román dokončil už v roce 1990 pod názvem  An Unlikety Champion. Naštěstí nebo k jeho smůle román ztratil a v roce 1999 podstoupil kurz psaní zaměřující se na fantasy literaturu. Právě tam napsal první kapitolu svého debutu. Než ale román spatřil světlo světa, tak byl několikrát přepracován a přepisován. V roce 2007 se pak na pultech knihkupectví objevila pozoruhodná kniha s názvem Painted Man (Tetovaný).

V současnosti si můžeme přečíst první tři díly plánované pětidílné série Démonský cyklus. Třetí díl Válka za bílého dne vyšla právě v roce 2013 a to mě donutilo konečně tuhle sérii začít číst. A dostalo se mi naprosto originálního a strhujícího fantasy příběhu, který je spletený z osudů hlavních hrdinů. Všechny tři dosud vydané knihy jsou pěkné bichličky (456, 624, 664 stran), takže si čtení užijete po několika dnů či týdnů. 


Svět Petera V. Bretta je v první řadě originální. Ještě jsem se v žádné fantasy literatuře nesetkala s něčím takovým. Vymyslel velmi propracovaný a komplikovaný svět plný krutosti, zla a násilí. Hlavní postavy jsou navíc víceméně všechny sympatické a procházejí výraznými změnami, které bývají hodně překvapivé. Tento svět, který v noci ovládají smrtelně nebezpeční jadrci, ale nemá jen dvě strany - černou a bílou. Všechno je mnohem více složitější a komplikovanější a to dělá z této série naprosto unikátní čtení. 

Naprosto jasně bych každému, kdo má aspoň trochu rád fantasy, bych tuhle sérii doporučovala. Je to nezapomenutelné čtení a pokud stejně jako já dojdete ke konci třetího dílu, budete se cítit určitě stejně - frustrovaně, protože takový WTF konec jsem ještě dlouho neviděla. 

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Peter V Brett je úžasný, skvělý a jedinečný! :) také jsem psala recenzi na třetí díl http://readerspublicdiary.blogspot.cz/2014/01/valka-za-bileho-dne-peter-v-brett.html a s tím koncem naprosto souhlasím...vážně jsem zvědavá jestli "pouštní krysa" opravdu vypadla ze hry :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juuu jsem ráda, že někdo sdílí stejné nadšení. A ten konec...jako koukala jsem na to dosti dlouho s otevřenou pusou a nevěřila, že je konec.

      Vymazat
    2. To já taky. V jednu chvíli jsem si říkala, že by byla docela ironie, kdyby nakonec umřeli oba :D

      Vymazat