Recenze: A Midsummer's Nightmare

září 01, 2013

Originální název: A Midsummer's Nightmare
Autor: Kody Keplinger
Počet stran: 304
Nakladatelství: Poppy

Anotace: Whitley Johnson's dream summer with her divorcé dad has turned into a nightmare. She's just met his new fiancée and her kids. The fiancée's son? Whitley's one-night stand from graduation night. Just freakin' great.
Worse, she totally doesn't fit in with her dad's perfect new country-club family. So Whitley acts out. She parties. Hard. So hard she doesn't even notice the good things right under her nose: a sweet little future stepsister who is just about the only person she's ever liked, a best friend (even though Whitley swears she doesn't "do" friends), and a smoking-hot guy who isn't her stepbrother...at least, not yet. It will take all three of them to help Whitley get through her anger and begin to put the pieces of her family together.
Filled with authenticity and raw emotion, Whitley is Kody Keplinger's most compelling character to date: a cynical Holden Caulfield-esque girl you will wholly care about.

---

Whitley žije v rozvedené rodině. Celý rok bydlí s matkou, ale prázdniny tráví u svého otce, který je pro ni zároveň i něco jako nejlepší kamarád. Po maturitní oslavě se ráno budí s pořádnou kocovinou a v cizí posteli. A není v ní sama. Rychle si proto balí věci a na kluka, jehož jméno si ani nepamatuje, se snaží zapomenout. Doma se musí co nejrychleji sbalit, aby vypadla od své neustále protivné matky. Začínají poslední prázdniny před nástupem na vysokou a Whitley se nemůže dočkat, jak si užije léto s otcem. Naneštěstí to bude ale léto, které si Whitley nepředstavovala ani v nejhorší noční můře.

Na léto se Whitley vždycky těšila, s matkou si od rozvodu rodičů moc nerozumí a s tátou to byla vždycky zábava. Po rozvodu totiž matka jaksi ztratila o Whitley zájem a nechala ji chodit pořád na párty, opíjet se a dělat ze sebe lehkou holku. Proto je Whitley v úplném šoku, když ji otec oznámí, že se zasnoubil a odstěhoval do maloměsta i s dětmi své budoucí ženy. Whitley ničemu nerozumí a nechápe, co se s jejím otcem stalo. Když se seznámí se svými budoucími nevlastními sourozenci, tak málem dostane infarkt. Její nevlastní bratr je totiž ten cizí kluk, s kterým se minulou noc vyspala.

A Midsummer's Nightmare je druhá kniha, kterou jsem od Kody Keplinger přečetla. S The DUFF přišla autorka s velmi zajímavým a realistickým pohledem na současný svět. To samé nastínila i v další svoji knize. Sice je tentokrát docela předvídatelná, ale zájímavě vystihla pocity mladých lidí, kteří žijí v rozvedené rodině. Rozvod je pro každou rodinu velmi těžká záležitost a děti si kolikrát usmyslí, že je to jejich vina. Hlavně tehdy, když si jich rodiče přestanou všímat. Whitleyina matka svou dceru prakticky ignoruje a jediná věc, kterou dělá je, že si neustále před ní stěžuje na otce. Ponižuje ho a útápí se v depresích. Proto přehlíží chování své dcery, která se snaží najít únik od reality v alkoholu a nezávazných vztazích na jednu noc. 

Pro ty, co četli knihu DUFF, může být prostředí knihy velmi blízké. Odehrává se ve stejném městě, na chvíli se objeví nejen Bianca a Wesley, ale i ten neustále zmíněný gay Harrison, který dostává v tomto případě větší prostor. Stane se pro Whitley kamarádem, s kterým může probírat svoje pocity ohledně blížící se otcovy svatby. Whitley se nemůže smířit s otcovým novým způsobem života a hlavně nechápe, proč se ji neustále vyhýbá a nechce s ní trávit čas, tak jako dřív. 

Stejně jako první autorčin počin, je i tato kniha velmi čtivá a čtenář se může s hlavní postavou ztotožnit. Nad jejím chováním se můžeme pohoršovat, ale co má chudák holka dělat, aby upoutala pozornost svých rodičů? Navíc začíná něco cítit ke svému budoucímu nevlastnímu bratrovi, to opravdu nepřidá na situaci. U knihy jsem tolik nenervila jako u Duff, i tak jsem Whitley fandila, aby se její rodinná situace co nejdřív zpravila a hlavně aby se usmířila se svým otcem. 

A Midsummer's Nightmare je povedená a oddechová kniha, na kterou navazuje dvojice povídek s názvem Secrets and lies. Kody Keplinger se zaměřila na docela ožehavá témata, ale zvládá to zatím na jedničku.

You Might Also Like

0 komentářů