RC Review: Smrtící posedlost

září 15, 2013

Český název: Smrtící posedlost
Originální název: Survivor in Death
Autor: J.D. Robb
Série: Smrtící... 20
Počet stran: 396
Nakladatelství: Metafora

Anotace: New York padesátých let 21. století... Vrahové, kteří v noci vtrhli k rodičům malé Nixie, je nelítostně zmasakrovali. Devítiletou dívenku zachránilo jen to, že se zrovna šla napít a v osudnou chvíli tak nebyla v posteli.
Případem je pověřena Eva Dallasová, jedna z nejúspěšnějších vyšetřovatelek. Nápomocni jsou jí nejen kolegové, ale hlavně její extravagantní miliardářský manžel Roarke.
Brzy však vyjde najevo, že tahle vražda souvisí s dalšími. Mohla by s tím mít něco společného profese zavražděného? Právníci, jak známo, nemívají o nepřátele nouzi, i když jen málokterý zvolí pomstu tak strašlivou. Kdo a proč rozsévá kolem sebe krvavou smrt?

---

Jeden okamžik dokáže změnit celý váš život nebo spíš vám život zachránit. Teprve devítiletá Nixie se vzbudí s pocitem žízně a i přes mámin zákaz se rozhodne dojít si pro pomerančovou limonádu. Díky tomu unikne pozornosti vrahů, kteří se rozhodli zmasakrovat celou její rodinu a nejlepší kamarádku. Naštěstí zachová chladnou hlavu a zavolá policii.

Vyšetřovatelka Eva Dallasová nachází na místě činu tři dospělé a dvě děti, kteří byli chladnokrevně podřezáni. V koupelně pak ukrytou, v kaluži krve svých rodičů, najde malou Nixie. Při pohledu na zakrvácenou dívku Eva zažívá jakési déjà vu a rozhodne se ji ukrýt v domě svého miliardářského manžela. Všichni totiž tuší, že až se vrahové dozví, že dívka přežila, rozhodnou se svůj úkol dokončit. Eva proto Nixie odpřisáhne, že dopadne vrahy jejich rodičů za jakoukoliv cenu.

Detektivních příběhů je všude spousta. V knihách, ve filmech, seriálech. Série Smrtící je ale trochu jiná a to hlavně tím, že se odehrává v blízké budoucnosti. Příběh Smrtící posedlosti je docela dosti zamotaný. Eva musí vynaložit všechny síly a všechny zdroje, aby zjistila, kdo chtěl naprosto normální rodinu vyvraždit. Jaký důvod pro to měl. Rodiče malé Nixie byli bezproblémoví a hodní, měli dobré zaměstnání, milovali jak sebe, tak i své děti. Všichni přátelé je měli rádi a nikdo netuší, kdo by jim mohl ublížit a proč. Ale i dokonale bezchybná rodina má nějaký ten škraloub. Eva se svým týmem hledá všude kde se dá, prověřují každou osobu, každou událost v rodině. Celý případ se zamotává ještě víc a indicie se těžko hledají. Naštěstí se pomalu, ale jistě přibližují k dopadení pachatelů.

Postava vyšetřovatelky Evy, která patří mezi nejlepší ve svém oboru, je velmi cílevědomá osoba. Na řešení případů má svůj zajetý systém a podle něho se i řídí. Prověřit všechno a detailně. I sebemenší věc může vést k dopadení vrahů. Oproti jiným detektivkám je tohle vyšetřování realističtější, protože se začíná od nuly. Žádné náhody tu nenajdete, tady se řeší případy postupným prošetřováním a vyslýcháním. A k cíli pak už vede jen krátká cestička.

Série Smrtící má neskutečné množství dílů, které ale neztrácejí na kvalitě. Spisovatelka  J.D. Robb, kterou můžete znát i pod jejím skutečným jménem Nora Roberts, napsala obrovskou spoustu románů, které se těší velké oblibě. Píše nejenom detektivně zaměřené romány, ale i knihy s trochou romantiky. Každý díl Smrtící série má svůj samostatný příběh, takže je jedno, kterým dílem začnete. Jen události týkající se Eviny minulosti se dozvíte postupným čtením od prvního dílu.

Milovníkům detektivních případů bych Smrtící posedlost doporučila určitě nejvíce. Nejedná se o totiž o typické vyšetřování, kdy díky náhodným důkazům ihned odhadnete vraha. Tento případ je zapeklitý, složitý a čtenář ho postupně odhaluje společně s vyšetřovateli. Kniha vás dokáže pohltit a vy budete netrpěliví, aby jste se dozvěděli, kdo ti vrazi jsou. Jaký byl důvod jejich chladnokrevného činu. Dokáže Eva ochránit malou Nixie? Tyhle a spousta další otázek se vám budou během čtení převracet v hlavě. Pravdu se ale dovíte až pod dočtení tohohle skvěle napsaného románu.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji mnohokrát nakladatelství Metafora

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Tuhle sérii absolutně miluju! četla jsem všechny díly vydané v češtině a nedočkavě čekám na další..

    OdpovědětVymazat