RC Review: Muži, kteří nenávidí ženy I

září 17, 2013

Český název: Muži, kteří nenávidí ženy I
Originální název: The Girl with the Dragon Tatoo I
Autor: Andrea Mutti , Leonardo Manco, Denise Mina
Série: Kniha 1
Počet stran: 152
Nakladatelství: Host

Anotace: Mikael Blomkvist je známý ekonomický novinář, který se zrovna nachází v nelehké situaci, prohrál soudní spor s finančním magnátem Hansem-Erikem Wennerströmem, jehož špinavé praktiky se pokusil odhalit. Soud mu nařídil zaplatit tučné odškodné a jeho novinářská pověst je v troskách. Nejradši by zalezl pod zem. V tu chvíli ho však kontaktuje bohatý průmyslník Henrik Vanger a učiní mu zvláštní nabídku. Pomůže mu porazit Wennerströma, pokud Blomkvist vyřeší zmizení jeho neteře Harriet, k němuž došlo před třiceti lety.
Mikael se ihned pustí do pátrání a na pomoc si přizve nepřekonatelnou mladou hackerku Lisbeth Salanderovou. Společně tvoří zvláštní pár, ale skvělý tým a brzy začnou odhalovat temnou a krvavou historii rodiny Vangerů.

---

Trilogie Milénium od švédského autora Stiega Larssona patří už několik let mezi celosvětové bestsellery. Poprvé vychází první díl série v komiksové podobě. Příběh ekonomického novináře Mikaela Blomkvista  a hackerky Lisbeth Salanderové ožívá na stránkách, které graficky zpracovali Leonardo Manco (série Hellblazer) a Andrea Mutti.

Příběh se odehrává ve Švédsku a celá zápletka se točí kolem nevyřešené vraždy, kterou se rozhodne vyřešit novinář Mikael Blomkvist. Blomkvist zrovna neprožívá šťastné chvíle, je totiž souzen kvůli svému sporu s finančním magnátem Hansem - Erikem Wennerströmem. Čeká ho vězení, pokuta, a tak aby napravil svoji novinářskou pověst, rozhodne se případ od průmyslníka Henrika Vangera vzít. Není v tom ale sám. S případem mu začne pomáhat mladá hackerka Lisbeth Salanderová a spolu začnou odhalovat nejen třicetileté zmizení Vangerovi neteře, ale i tajemství celé rodiny.

Celý komiks je výjimečný hlavně díky svému zpracování. Čtenáři neunikne, že je příběh rozdělený jakoby do dvou částí. Když se vše točí okolo Blomkvista, tak je kresba jakoby čistá a plná jasných barev. Tuto část zpracoval kreslíř Andrea Mutti. Oproti tomu je Lisbethin příběh tmavý, někdy až špinavý a depresivní.  Z této pozoruhodné dvojice je zatím nejzajímavější jednoznačně Lisbeth. Hackerka a punkerka s tetováním a piercingy si prožila krušné dětství a dospívání. Vytváří si tím kolem sebe takovou zvláštní temnou auru a tu se podařilo kreslíři Leonardovi Manco dobře zachytit.

Pro neznalce knižní předlohy může být příběh ze začátku trochu zmatený. Postupně se ale buduje atmosféra celého příběhu a čtenář se seznamuje s jednotlivými charaktery, podstatnými pro celý příběh. Denise Mina, která je autorkou adaptace vzala z knihy to nejpodstatnější, přidala něco svého a vytvořila zajímavou a propletenou detektivku. Jelikož se ale jedná o začátek, příběh plyne pozvolnu a spíše než akčních scén se všude hodně mluví a vysvětluje. I přes to se příběh dobře čte a těch stopadesát stran uteče rychle.

Nakladatelství Host, kde komiks vyšel, vydalo knihu jako paperback a s velmi kvalitním tiskem. Byl použit lesklý papír, s kterým se většinou setkáváme u předních českých komiksových vydavatelství než u normálního nakladatelství. Překlad vypadá bezchybně a na kresby se dobře dívá.

Muži, kteří nenávidí ženy, Kniha 1 je teprve úvod do celého příběhu, ale velice kvalitně zpracovaný úvod. Postupně dostává čtenáře do děje a připraví ho na drsný kriminální příběh. Fanoušci knižní trilogie mohou mít ale trochu problémy s ořezaným dějem a vynecháním jejich oblíbených scén. Přesto je ale komiks kvalitní četbou, především pro příznivce drsných detektivek.

Děkuji knihkupectví Fantasya.cz za poskytnutí knihy na recenzi.
Recenzi najdete také na jejich stránkách.

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Nikdy som nebola zástancom komiksov, ale tento vyzerá naozaj výborne :)

    OdpovědětVymazat