Recenze: Anna krví oděná

srpna 09, 2013

Český název: Anna krví oděná
Originální název: Anna Dressed in Blood
Autor: Kendare Blake
Série:  Anna 1
Počet stran: 272
Nakladatelství: Baronet

Anotace: Cas Lowood zdědil vzácné poslání: zabíjí mrtvé.
Před ním to dělal jeho otec, dokud nebyl hrůzně zavražděn duchem, kterého měl zabít. Vyzbrojen otcovým tajemným a smrtícím athame, Cas cestuje po zemi se svou čarodějnickou matkou a kocourem, který větří duchy. Společně se vydávají po stopách legend a místního folklóru a snaží se držet krok s mrtvými zabijáky. Otravné věci jako budoucnost neřeší a přátele si drží od těla.
Když přijedou do nového města, aby našli ducha, jemuž místní říkají Anna krví oděná, nečeká Cas nic než obvyklou rutinu: nastěhovat se, vypátrat a zabít. Místo toho ale najde běsnící prokletou dívku, přízrak, s jakým se dosud nesetkal. Stále nosí šaty, které měla na sobě v den své brutální vraždy roku 1958. Tehdy byly bílé, ale teď jsou rudě potřísněné a kape z nich krev. Od své smrti Anna zabíjí každého, kdo se opováží vstoupit do jejího opuštěného viktoriánského domu, kterému kdysi říkala domov.
Avšak z nějakého důvodu Casův život ušetří.

---

Konečně jsem se dokopala a už i já jsem četla Annu. Tolik vychvalovanou, tolik oblíbenou Annu krví oděnou. A taky se konečně objevila nějaká zajímavá duchařina. Myslím, že tento žánr má docela malé zastoupení a konečně se objevilo něco hodně povedeného. A jak se mi Anna líbila?

Cas žije se svou mámou a kocourem. Mají docela kočovný život, protože se neustále stěhují z místa na místo. Důvodem je totiž to, že Cas loví duchy, a tak se objevuje všude, kde se vyskytují. Toto poslání zdědil po svém tátovi, kterého kdysi zabil velmi nebezpečný duch. Jaký, to ale Cas neví. Doufá ale, že se s ním jednou setká a svého tátu pomstí. Jeho máma, která má jakési čarodějnické nadání, ho v jeho honbě za krvelačnýma přízrakama podporuje. A jeden takový přízrak Case velmi zaujal.

Anna Korlová...dívka, která nosí krásné bíle šaty smáčené krví...vraždící přízrak děsící malé městečko. Anna Casovi doslova učarovala a on se rozhodne ji dostat, poslat ji pod zem, aby už dále nemohla masakrovat nevinné oběti.

Musím přiznat, že jsem knihu ihned nečetla právě díky tomu nadšení okolo. Kolikrát jsou všeci z něčeho uchvácení a mě to pak bohužel nebaví. Ale Anna mě překvapila a to mile. Četla se neskutečně lehce, dobře a hlavně jsem u ní prostě musela sedět, dokud jsem ji nedočtla. Je to hodně poutavé a dobře napsané. Autorka si opravdu pohrála s příběhem mrtvé dívky, ale i s postavami. S duchařinami se dneska v knihách už moc nesetkáte, všude jsou buď upíří nebo podivné nezáživné erotické knihy. Já osobně na horory nekoukám, protože mě spíše přijdou směšné. Jediné co mě tak bavilo z tohoto žánru, byl seriál Lovci duchů. A právě tomu je kniha docela podobná.

K postavám nemám žádné výhrady. Cas se mi líbil od začátku, hlavně jeho zapálení do vyvražďování duchů. V životě si toho hodně prošel a po smrti otce na sebe převzal i jeho břemeno. Zdědil nejen magický nůž athame, ale taky schopnost duchy poslat pod zem. Kniha je vyprávěna z jeho pohledu a je to upřímně velmi osvěžující, protože téměř všechny knihy, které čtu, jsou z pohledu ženských protějšků. A když už se dostanu k pohledu vyprávění z mužské strany, tak je to velmi podivné a nejednoznačné. Casiovi přátelé mi byli taky sympatičtí, zejména Thomas, který má telepatické schopnosti.

Samotná Anna je také velmi zajímavá. Především její osud a důvod, proč trhá lidi na kousky. V průběhu knihy se příběh její smutného života a smrti dozvíte a pak aniž by jste si to uvědomili, tak začnete Anně fandit. Všechno totiž není tak, jak ze začátku vypadá.

Příběh je sice prostý, ale je vyprávěn tak dobře a mrazivě, že se můžete u čtení i bát. Autorka skvěle vystihla atmosféru příběhu a nechala hodně otevřený konec. Příběh totiž nekončí jednou knihou. O Anně je ještě jedna kniha nazvaná Dívka z nočních můr a já jsem na ni opravdu zvědavá. Jaký osud potká Casa a jeho kamarády. A co se stalo s Annou?

Zlehka zatřesu hlavou. Pořád jsem dezorientovaný. Vím, kdo to je, znám její jméno, ale nemůžu si vzpomenout, proč jsem tady. Najednou mi dojde, že jsem v pasti. Nevím, co mám dělat. Slyším, jak Chase a Mike v hrůze opakovaně žadoní a hádají se, jestli mají utéct, nebo se mě nějak pokusit dostat z domu.

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Annu jsem četla a moc se mi líbila.. :)))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se taky líbila. Už jsem začala i druhý díl, tak jsem zvědavá :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze :) Anna se mi taky moc líbila, české vydání jsem sice ještě nečetla, ale přelouskala jsem to anglické. A souhlasím i s tím, že duchařin zatím moc není - a je to škoda. Z paranormálních "odvětví" mě právě tohle baví asi nejvíc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) kniha byla velmi zajímavá a druhý díl zatím vypadá, že bude také. :)

      Vymazat