Mám ráda knihy...některé ale doslova miluju

srpna 25, 2013

Včera jsem u Laurdes četla článek na téma oblíbených knih. Proto jsem se sama vrhla na něco podobného a sepsala jsem seznam svých nejlepších top knih/sérií a o každé něco napsala.

Harry Potter

Často se říká, že Harry Potter naučil současné děti číst. U mě to spíš bylo, že mě naučil číst knihy plné kouzel a nadpřirozena. Stejně jako spousta dalších čtenářů, čtu Harryho už od základky a některé díly jsem četla minimálně desetkrát. Dodnes si pamatuju svůj výraz, když jsem dočetla Vězně z Azkabanu, který pořád považuju za nejlepší díl. Nebo chvíli, kdy jsem chtěla vyhodit Fénixův řád z okna, protože to, co Rowlingová udělala s moji nejoblíbenější postavou, Siriusem, to ji neodpustím. O šestým a sedmým díle ani nemluvě. Harry Potter se oprávněně řadí mezi mé topky.

Pán prstenů

Jestli mě Harry naučil číst knihy plné kouzel, tak díky Pánu prstenů jsem objevila celý nový knižní svět, kterého se držím dodnes. Díky Tolkienovi jsem si zamilovala epické fantasy a že jich bohužel není moc. Píseň ledu a ohně, Meč pravdy, Démonský cyklus, Zaklínač. Mohla bych vyjmenovat další a další skvělé knihy. K Pánu prstenů jsem se dostala díky filmu a stejně jak knihy, tak i filmy považuju za nejlepší, jaké jsem kdy viděla. Tolkienův svět je něco naprosto neskutečnýho a propracovanýho. Celá jeho mytologie mě dodnes dostává do kolen.

Meč pravdy

Další příklad toho, že filmy a seriály mají velký vliv na můj život. Tentokrát to byl seriál Legend of the Seeker, který jak už to tak bývá, byl natočený na motivy knih. Epická fantasy série Meč pravdy od Terryho Goodkinda je stejně jako Pán prstenů něco neuvěřitelného. Skvěle propracovaný a komplikovaný svět kouzel a boje dobra se zlem mě učaroval natolik, že po přečtení jsem přehodnocovala žebříčky svých oblíbených knih. Tolkien bude navždy můj Pan spisovatel, ale nejlepší fantasy sérií už bude pořád Meč pravdy.

Měděný jezdec

Když u nás vyšlo druhé vydání Měděnýho jezdce, musela jsem se pořád přiblble usmívat nad nadšenými ohlasy, které moji přátelé na goodreads psali. Knihu jsem totiž četla tak rok předtím a nic jiného než chválu a doslova zbožňování jsem nečekala. Kromě fantasy totiž občas zabrousím i do jiného žánru. Povětšinou to je nějaká klasika a občas i knihy týkající se války. Měděný jezdec je...ani nevím, jak to mám popsat. Je to klenot mezi knihami. Ta kniha se vás chytne a už vás nikdy nepustí. Přiznám se, že u knih málokdy pláču a u Měděnýho jezdce jsem tak probrečela minimálně půlku knihy a zbytek jsem se buď smála nebo nadávala. Každýmu kdo nečetl, bych ji nejradši vnutila a zařadila mezi povinnou četbu. Je to nádherný příběh plný lásky, bolesti, utrpení a války. 

Hunger games


Hunger games je už tolik omílané téma, ale proč ne, vždyť je to skvělá série. Díky ní jsem zase objevila žánr dystopie, který mě hodně baví a zajímá. Příběh Katniss a Peety čtu snad každýho půlroku a knihy mě dostávají víc a víc. Všímám si kolikrát věcí, které jsem si při předchozím přečtení nevšimla. Drsný a krutý svět z blízké budoucnosti má stejně jako jiné dystopické knihy varující podtext. Protože ať jsou některé dystopie sebevíce skvělé a neuvěřitelné, tak se některé věci mohou stát skutečností. 

Duna

Pořád se tady oháním s fantasy knihama, ale co sci-fi? Upřímě sci-fi moc nečtu, koukám jen na filmy. Dříve jsem hodně četla romány ze světa Star Wars, protože Star Wars je moje srdcovka. A pak, zase díky seriálu, jsem objevila Dunu. Duna je zatím moje jediná sci-fi série, kterou jsem četla, a určitě patří mezi ty nejlepší. Šestidílná sága Franka Herberta je opět propracovaná a komplikovaná. Duna je složitý svět plný různých národů, které spojuje jedna věc a to planeta plná obrovských červů. Červů, kteří produkují životodárné koření. 

Zločin a trest

S klasikou jsem se seznámila hlavně na střední škole, kde nás učitelka nutila číst kde co. Nejvíce mě ale bavilo období zahraničního realismu a především Rusko. Zločin a trest mě zaujal už svou anotací a tak jsem si ho hned půjčila ve školní knihovně. A dostala jsem zajímavý příběh člověka, který se vyrovnával s tím, že zabil. Tento psychologický román mě k mému překvapení hodně bavil. A díky němu jsem se vrhla i na jiné knihy z tohoto období. Patří mezi ně Vojna a mír, Zabiják, Oliver Twist a spousta dalších knih, které jsem četla. Zločin a trest ale řadím mezi tu nejlepší klasiku, jakou jsem četla. A dodnes si pamatuju větu: "Nezabil jsem člověka, zabil jsem princip."

Mohla bych vyjmenovat další a další knihy, ke kterým se ráda vracím a které mě nějakým svým způsobem dostali. A jaké jsou vaše nejoblíbenější knihy nebo série?

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Moja je tiež HG, potom Drahokamy, VA, Nástroje smrteľníkov, Pod vražednou oblohou.... To je asi všetko :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Drahokamy jsou taky velmi povedená série i Nástroje :)

      Vymazat
  2. Hunger games právě čtu a je to boží! :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že se ti líbí, já ty knihy miluju.

      Vymazat
  3. Měděného jezdce jsem četla nedávno a hned jsem si ho zamilovala. Už aby vyšla Letní zahrada!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anooooo Letní zahrady se nemůžu dočkat, už chci vědět jak to s něma dopadne :)

      Vymazat