Recenze: Pouštní kopí

července 30, 2013

Český název: Pouštní kopí
Originální název: The Desert Spear
Autor: Peter V. Brett
Série: Démonský cyklus 2
Počet stran: 624
Nakladatelství: Triton 


Anotace: Pouštní Kopí, pokračování románu Tetovaný, líčí střet dvou kultur, dvou světů. V jednom z nich, pohlceném válkou s démony, je nejvíce ceněna schopnost bojovat a život jednotlivce je bezvýznamný, druhý si lidského života váží nadevše a brání každého člověka. Ano, Osvoboditel přichází, ale který to je?

Arlen narozený do světa spoutaného strachem z démonů se rozhodl vzepřít osudu. Stal se z něj Tetovaný, osamělý bojovník, na něhož lidé hledí jako na spasitele. Arlenovou snahou je však lidem dokázat, že každý je za svůj osud i život zodpovědný především sám.
Kdo je tedy bojovník z pouště, který sám sebe prohlásil za Osvoboditele a vydal se na válečné tažení s cílem sjednotit národy v boji proti démonům? Kdo z nich má větší šanci, když démonské řady rovněž posilují…?

---

Z prvního dílu Démonského cyklu jsem byla nadšená. Opravdu nadšená. Málokdy se najde tak skvěle propracovaná fantasy. Naposledy jsem takhle začtená byla asi téměř dva roky zpátky, kdy jsem dočítala sérii Meč pravdy od Terryho Goodkinda. A teď je to tu zase a s druhým dílem jsem se přesvědčila, že  Peter V. Brett vytvořil jeden z nejlepších epických fantasy příběhů.

Příběh pokračuje tam kde skončil, ale poprvé je tu věnovaná podstatná část Jardirovi, Šarúm Kamovi. Prolínají se části ze součastnosti a zároveň se dozvídáme o jeho dětství a dospívání. Jako dítě byl odebrán svým rodičům a dostalo se mu tvrdého a krutého výcviku. Díky jeho odhodlání se ale po několika letech odříkání a šikany stává on ten nejmocnější, přezdívaný Osvoboditel.

Na severu v Osvoboditelově kotlině se příběh vrací znovu k Tetovanému/Arlenovi. Díky jeho pomoci při útoku jadrců a hlavně jeho pověsti je také přezdívaný Osvoboditel. Narozdíl od Jardira ho ale toto oslovení spíš rozčiluje a nepovažuje se za něj. Kdysi dávno se tito dva muži setkali, stali se přáteli, ale osud tomu chtěl, aby se z nich stali nepřátelé na život a na smrt.

Kromě Tetovaného se na scénu vrací i Leesha a Rojer. Z Leeshi se doslova stala chraněnská čarodějka a Rojer se snaží svou hudební magii naučit další nadané. Bohužel se mu ale moc nedaří. Všeci tři se také nadále snaží lid učit, jak se mohou proti jadrncům bránit. Učí je kreslit a používat nové chrany na ochranu a k boji.

Větší prostor dostává Renna Jirchářová. Kdysi dávno, když byla malá, byla zaslíbená Arlenovi. Ten ale utekl a od té doby se neviděli. Renna žila se svými sestrami a otcem. Matka jim zemřela. Postupem času ale obě sestry díky krutosti a zvrácenosti svého otce utekly. Renna vydržela dlouho, snášel otcovu tyranii, ale její míra trpělivosti přetekla a rozhodla se uprchnout. Bohužel, ale všechno nedopadlo tak, jak si plánovala.

Pouštní kopí je jiné. Je to jiný příběh a přesto stejný. Čtenáři se dostane pohled na druhou stranu. Dozvídá se o zvycích a pravidlech krasijského lidu. A i když se nakonci prvního dílu zdálo, jak krutí a nemilosrdní jsou, tak tento pohled všechno vyvrací. Jsou krutí, ale trochu jiným způsobem.

Dějově je příběh hodně propletený a týká se to i osudů hlavních hrdinů. Vznikají nečekaná přátelství a nečekané vztahy. A vztahy, které se měli v tomto díle rozvinout či dát dohromady, se obrátili vzhůru nohama. Jsou to nečekané zvraty, ale příjemné. Kniha tím pádem není předvídatelná, a to mám u takových příběhů ráda.

Na tomto příběhu se mi především líbí to, jak je jiný. Odlišný oproti jiným fantasy. Je originální a osobitý. Doslova jedinečný. Musím říct, že na to kolik knih jsem už přečetla, tak jsem nečetla nikdy nic takového ani podobného. Peter V. Brett si s příběhem bravurně pohrál. Skvělá kniha, jsem zvědavá na další díly a jak se příběh bude vyvíjet dál. 

You Might Also Like

0 komentářů