Recenze: Nick a Norah: Až do ochraptění

června 23, 2013

Český název: Nick a Norah: Až do ochraptění
Originální název: Nick & Norah's Infinite Playlist
Autor: Rachel Cohn, David Levithan
Počet stran: 200
Nakladatelství: CooBoo


Anotace: „Můžeš na pět minut předstírat, že jsi moje holka?“ ptá se Nick Norah, když mezi návštěvníky klubu uvidí svou bývalku. A právě takovým klišé začíná příběh dvou mladých lidí, jejichž životní cesty se náhle protnou a trochu kodrcavě pak spolu pokračují.
Nick je basák a jediný hetero v punkové kapele plné gayů. Norah je dívka, která má pocit, že víc problémů by nedokázal řešit ani tým specialistů v pentagonu. A jediná společná noc v New Yorku. A najdete v ní všechno – zoufalství, touhu, odpuštění, zklamání. Jsou tu rodiče, s kterými je nutné nějak vyjít, jsou tu přátelé, s nimiž vyjít je někdy těžší než zdolat Mt. Everest. A je tu kluk a holka, kteří pro jednou nechtějí nic jiného než být sami sebou, nepředstírat, na nic si nehrát, ani se snažit s kýmkoliv vyjít. A je tu láska, vztek a nekonečný seznam písniček. A je to příběh, který si prostě musíte přečíst.

---

Na knihu jsem náhodou narazila v knihovně a když jsem si četla anotaci, tak mi byla hrozně povědomá. Chvíli jsem nad tím přemýšlela a pak mi došlo, že jsem viděla film natočený na motivy této knihy. A jelikož byl film zábavný, tak jsem si knihu vzala domů.

Nick je členem punkové kapely. Jeho nevýhodou nebo i kladem je, že je jediný hetero v kapele. Zrovna se vzpamatovává z těžkého rozchodu a naneštěstí se jeho ex objeví na stejné akci. Nenapadne ho proto nic jiného, než se zeptat holky stojící vedle něj, aby na pět minut hrála, že jeho holka. Tou holkou je Norah.

Norah, o které její opilá kamarádka tvrdí, že je frigidní, se ji snaží dostat domů a na zvláštní dotaz cizího kluka souhlasně kývá. Díky tomu se v jejich životech nastartuje řada událostí, která oboum dvoum změní život.

Nechci knihu od začátku kritizovat, ale když budu upřímná, tak mě moc nezaujala. Na to že má jen dvěstě stran, se mi zdála roztahaná a nudná. Kniha je vyprávěna ze dvou pohledů - z pohledu Nicka a Norah a odehrává se prakticky během jedné noci. Mohl to být zajímavý příběh, ale vykreslení obou postav mě hrozně iritovalo. Ani jeden z nich nebyl moc zajímavý a hlavně ani jeden nevěděl, co vlastně chtějí. Chvílemi děj směřoval, že jejich jednovečerní záležitost bude mít pokračování a pak zase že ne, a tak to bylo pořád dokola. Navíc se u obou výrazně změnili typické pro ně vlastnosti a jejich názory. Ano, každý se může změnit, ale ne během pár hodin.

Co mě dosti vadilo, byla až velká přemíra vulgárních slov. Ne že bych na to nebyla zvyklá u jiných knih či sérií, ale tady to bylo přehnané. Chápu, že oba hrdinové teprve dospívají, ale myslím, že současní dospívající zas tak hrubě nemluví.

Kniha si určitě ale najde své fanoušky, ale pokud hledáte lehké romantické čtení, tak tohle určitě nečtěte. To spíš šáhněte třeba po Polibku pro Annu. I když to ze začátku nevypadá, tak Nick a Norah není moc kniha pro zamilované. Tohle je spíš o rozchodech, alkoholických stavech a sexu. Celkově je to ale podivně sepsané, jakoby autoři knihy žili v úplně jiném světě a jiné realitě.

Na motivy knihy vznikl film pod názvem Rande na jednu noc (Nick and Norah's Infinite Playlist), který se knihy moc nedrží a je podle mě o sto procent lepší jak předloha.

You Might Also Like

0 komentářů