Recenze: Měděný jezdec

června 29, 2013

Český název: Měděný jezdec
Originální název: The Bronze Horseman
Autor: Paullina Simons
Série: Měděný jezdec 1
Počet stran: 616
Nakladatelství: Ikar

Anotace: Poutavá historická freska je zároveň nezapomenutelným příběhem o lásce vzdorující hrůzám války i lidské zášti. 17letá Taťána vyrostla v Leningradě, v městě, kde památníky zašlé slávy kontrastují s šedivou realitou stalinského Ruska. V roce 1941, ten den, kdy Němci napadnou Rusko, se Taťána poprvé zamiluje - vzápětí pocítí trpkost zakázané lásky: nadporučík Alexandr Bělov je vyvolený její sestry Dáši. Navíc má Alexandr temné tajemství - pochází z rodiny amerických komunistů, kterou zlikvidovalo NKVD. Lásce Taťány a Alexandra není přáno: město drtí německá blokáda, hladomor, zima a všudypřítomný strach ze smrti. Ale jindy slabá Táňa se ukáže jako nejsilnější člen rodiny a s Alexandrovou pomocí překonává všechny útrapy. Nejtěžší zkouškou však bude odolat vlastní touze…

---

V loňském roce jsem přečetla něco okolo 140 knih. Je to velký počet a když jsem pak na začátku letošního roku dělala knižní shrnutí za rok 2012, přemýšlela jsem, která kniha byla nejlepší. Která kniha mě dostala, která mě donutila se smát a brečet zároveň. A byl to Měděný jezdec...kniha s velkým K. Ano, knihu jsem četla už loni a nemůžu se dočkat, až budu trochu času si ji přečíst znovu.

Příběh lásky se odehrává v roce 1941 v Leningradě, kde mladičká Taťána žije se svou rodinou. Rok 1941 je pro Rusko důležitým milníkem, protože v tom roce jim Němci vyhlásili válku. V den, kdy válka začne, vyšle Taťánu otec pro jídlo. Ale Taťána je mladá, naivní a tak radši sedí na lavičce a užívá si sluníčka a zmrzliny. V tom její pozornost upoutá člověk stojící opodál. Mladý voják Ruské armády Alexandr.

Oba najdou v sobě zalíbení, ale díky pozdějším událostem, se Taťána dozví, že o Alexandra už delší dobu jeví zájem její sestra Dáša. Protože má Taťána svou sestru nadevše ráda, donutí Alexandra přísahat, že nikdy nezlomí její sestře srdce. Věci se pak ještě zkomplikují, když se objeví Alexandrův kamarád Dimitrij a začne pokukovat po Taťáně. Dimitrij je ale oproti Alexandrovi pěkný zmetek, protože odhalí Alexandrovi city k Taťáně a nebojí se toho krutě využít.

Všechny tyhle události se odehrávají na pozadí blížící se války a ve chvíli, kdy je napadena vesnice, kde bylo odvezeno Taťánino dvojče Paša, se dívka rozhodne zasáhnout a zachránit ho. Neví ale, co ji čeká, ve válce zpustožené zemi a jaké krutosti objeví.

Určitě nikoho neurazím, když napíšu, že tohle je naprosto neuvěřitelná kniha. Četla jsem ji před delší dobou a když u nás vyšlo doslova vymodlené druhé vydání a já četla reakce všech blogerů, tak jsem se musela jen potutelně usmívat. Protože tohle jsem čekala, protože jsem věděla, jaký klenot tato kniha je. A není to jen tragickým a smutným příběhem, je to díky hlavním postavám.

Taťána, mladičká, sedmnáctiletá, docela naivní dívka. Poprvé se zamiluje a poprvé dává taky přednost lásce k rodině, před láskou k muži. Rodina je pro Taťánu vším a od začátku války svou lásku dokazuje na každém kroku. Nejen tím, že se vydá do války zničené vesnice zachránit bratra, ale taky tím, že se stará a pečuje o svou rodinu v Leningradě. Během pár měsíců se z ní stala odhodlaná bytost, bojující o kůrku chleba. Nebojí se jít po bombardované ulici a shánět poslední zbytky jídla pro hladovějící sestru.

Alexandr je oproti Taťáně žárlivý a chová se často majetnicky a záhadně. Právě jeho tajemství mu zabraňuje dát Dimitrijovi často do huby. Jedné bláhové noci se mu Alexandr svěřil a úlisný Dimitrij toho využívá všude, kde se dá.

Jednou jsem někde napsala, že Romeo a Julie ať se jdou zahrabat. Jejich příběh je v porovnáním s příběhem Táni a Alexandra nic. Šestiset stránková kniha, kde se odehrává milostný čtyřúhelník, je plná krutosti a smrti, kterou válka přináší. Ukazuje nejen jak lidé trpí a umírají, ale taky to, jak válka dokáže člověka změnit, jen aby si zachránil vlastní život.

Měděný jezdec je bezchybný román, strhující, dojemný, nádherný. Kniha vás odrovná a častokrát se stane, že ostatní knihy pak budete srovnávat právě podle Měděnýho jezdce. Jsem ráda, že se dočkal druhého vydání, protože první vydání se u nás nedá nikde sehnat, je beznadějně vyprodané. Kniha dostala nejen novou obálku ale také dotisk druhého a třetího pokračování.

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Toto sa chystám čítať, len som si ešte na to neurobila čas 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě si knihu přečti, je nádherná, zrovna jsem začala druhý díl :)

      Vymazat