RC Review: Rozpolcení

června 30, 2013

Český název: Rozpolcení
Originální název: Divided Souls
Autor: Gabriella Poole
Série: Temná akademie 3
Počet stran: 286
Nakladatelství: Fragment




Anotace: Darkova akademie začíná nový semestr ve starobylém Instanbulu. Cassie je vznešeností města nadšená, nemá ale sílu na to, aby si pobyt pořádně užila. Musí si zvolit mezi privilegovaným světem Vyvolených a svými nejlepšími přáteli. Cassie stojí před osudovým rozhodnutím, které jí může změnit život jednou provždy. Mezitím se městem plíží vrah a podezření může padnout na kohokoliv...

---

Další semestr na Darkově akademii začíná v Istanbulu, v starobylém tureckém městě. Po událostech z minula se Cassie Bellová zařekla, že se bude věnovat jen škole a svým povinnostem. Dáva se do kupy s partou Vyvolených, ale začíná zanedbávat svou nejlepší kamarádku Isabellu. Cassie ale není jediná, kdo se divně chová. Sama Isabella vypadá, jakoby skrývala cosi tajemného a podivným způsobem zmizí několik studentů.

Cassie se od začátku semestru snaží pilně věnovat škole. Začne ale trávit čas s Vyvolenými a začne si uvědomovat, že patřit mezi ně, není na škodu. Tento názor s ní ale spolubydlící Isabella nesdílí. Cassie to ze začátku mrzí, ale když se i Isabella sama začne od Cassie distancovat, nechá to být. Přesto v ní ale převládá pocit, že Isabella něco skrývá, protože se nechová jako dívka, která zrovna přišla o přítele.

Do poklidného začátku semestru začne zasahovat zmizení několika studentů. Cassie nejvíc poznamená zmizení jejího bývalého přítele Ranjita. Ten se sice rozhodl Cassie opustit, ale po podivném rozhovoru ji sdělil, že našel způsob, jak by ti dva mohli být spolu navždy. Proč studenti záhadně mizí a jaké tajemství ukrývá její spolubydlící, to bude muset Cassie zjistit co nejdřív.

Atmosféra ve třetím díle série Temná akademie je poměrně temnější a záhadnější než u předchozích. Ale stejně jako ve druhém díle se i tady autorka spíše zaměřila jen na problémy Cassie. Duch, který sídlí v její těle se stává agresivnější a snaží se ji donutit dělat špatné věci. Cassie proto často přemýšlí, jaké by to bylo, kdyby se ducha zbavila. Právě zmizení jejího expřítele ji nutí nad touhle otázkou více a více dumat. Ranjit by se rád ke Cassie vrátil, ale jejich duchové jsou neslučitelní a nepřátelští vůči sobě. Čeho všeho je ale Ranjit shopný, toho se Cassie obává nejvíce.

Kniha se obdobně jako předchozí díly potýká s tím, že je dějově značně omezená. Je vyprávěna jednoduše, ale zdhlouhavé pasáže zabívající se jen Cassie jsou nudné a prvních sto stran je prakticky o ničem. Poté co začnou mizet studenti a objeví se první mrtví, tak je příběh zajímavější, ale ne o moc. Závěrečná část by nebýt jedné vypjaté scény byla stejně nezáživná jako začátek. Autorce se nedaří kvalitně zpracovat a více rozvinout příběh, který vymyslela. Nebýt nadpřirozených prvků, jednalo by se o obyčejnou knížku o holce, která si prochází osobní krizí a neví co chce. Ale takových knížek je na světě spousta.

Rozpolcení je zatím nejslabší díl z celé série. Hrdinka, která se chová chvílemi ublíženě a chvílemi nadřazeně zaujme jen velmi malý okruh čtenářů. Ani tentokrát se autorka nerozepsala a svůj svět plný nadpřirozených duchů dostatečně nerozvinula. Jak celou sérii završí ve čtvetém díle, to už je ve hvězdách. Zda ji nakopne pořádnou zápletkou nebo nudným pitváním hlavní postavy, na to si musíme počkat.

Děkuji knihkupectví Fantasya.cz za poskytnutí knihy na recenzi.
Recenzi najdete také na jejich stránkách.

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Mne sa práveže tento diel páčil zatiaľ najviac 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Jen co dočtu Osud se na Rozpolcené vrhnu. Jsem na knížku hodně zvědavá :)

    OdpovědětVymazat