Recenze: Ukolébavka

května 23, 2013

Český název: Ukolébavka
Originální název: This Lullaby
Autor: Sarah Dessen
Počet stran: 376
Nakladatelství: CooBoo


Anotace: „O lásce už jsem neměla žádné iluze. Přicházela a odcházela, ranila, a někdy taky ne. Lidé nemají být spolu navěky, bez ohledu na to, co se zpívá v písních.“
Remy nevěří v lásku, a ostatně proč by měla? Její matka se popáté vdává a její otec, kterého nikdy nepoznala, jí zanechal jen jednu ubohou píseň – Ukolébavku, kterou si lidé tak často a tak absurdně nechávají hrát na svatbách.
Remy ale věří na zábavu, a tak o kluky nemá nouzi, s kamarádkami chodí pařit a vůbec si užívá života. Přesně podle plánu, s cynismem, nadhledem a jistou dávkou blahosklonnosti nad city ostatních. Pak se ale objeví Dexter a snaží se jí převrátit život vzhůru nohama. Otázkou je, zda o to ledová královna Remy vůbec stojí…

---

Ukolébavka je další kniha od Sarah Dessen, kterou jsem četla. Je vlastně první a až pak jsem četla knihu Poslouchej! Americká autorka v současnosti už napsala sedm románů pro dospívající a tento román je taky hodně zaměřený na lásku, ale hlavně na nedůvěru v ni.

Hlavní postavou Ukolébavky je Remy, která právě dokončila střední školu a pomáhá své matce organizovat svatbu. Svatby se u její matky dějí jak na běžícím pásu a tentokrát jde o pátou v pořadí. Remy si ale nemyslí, že vydrží, protože co se týče lásky a věrnosti, je poněkud skeptická. Její bývalé vztahy byli totiž povětšinou krátkého trvání, navíc její otec, kterého nikdy nepoznala, ji věnoval jednu píseň, zvanou Ukolébavka. A jako naschvál, si ji lidé nechávají hrát na svatbách.

Kromě matčiny svatby se Remy rozhodla užít své poslední léto doma a to se vším všudy. Chce si užívat zábavu se svými kamarádkami a najít si kluka na léto a pak ho před vysokou nechat. Všechno ale nikdy není podle plánu a to pozná i Remy, když potká Dextera. Dexter je totiž jiný, než byli kluci, které Remy dosud poznala.

Ukolébavka je takový ten typický holčičí románek s předvídatelným koncem. Sarah Dessen mu ale svým stylem vyprávění vdechla něco navíc, a tak se do knihy snadno a rádi začtete. Jak postava Remy, tak i Dextera jsou se svými obyčejnými problémy hodně realistické a uvěřitelné. A kdo aspoň trochu tíhne k hudbě, tak si Dextera oblíbí. Je totiž členem hudební kapely a je doslova opakem Remyných bývalých přítelů.

Kniha vyšla u nakladatelství CooBoo a dostalo se jí původní obálky. Je to v zásadě kniha pro dívky a kdo zrovna nehledá nic náročného na čtení, tak je pro vás doslova jako stvořená.

“Ach Remy.” Vzala mou ruku a sevřela mé prsty ve svých. Měla menší ruce, chladnější, s jasně růžovými nalakovanými nehty. “Jak to můžeš říct?”
Podívala jsem se na ni. Vteřinu, dvě, tři. A pak jí to došlo.
“Ale ne,” řekla a pustila mi ruku, “jen proto, že se nepovedlo pár manželství, to ještě neznamená, že je to úplně nanic. S tvým otcem jsem prožila spoustu hezkých let, Remy, a nejlepší na tom bylo, že jsem díky tomu získala tebe a Chrise.

You Might Also Like

0 komentářů