Recenze: Dech

května 11, 2013

Český název: Dech
Originální název: Breathe
Autor: Sarah Crossan
Série: Dech 1
Počet stran: 262
Nakladatelství: Baronet

Anotace: Nic pro nás není tak přirozené jako dýchání. Představte si ale svět, ve kterém si jen privilegovaní mohou koupit dostatek kyslíku k tomu, aby mohli tančit či si zahrát obyčejný fotbal. Svět, kde chudí jen stěží zaplatí účet za vzduch nezbytný k životu. Svět, v němž po netušené katastrofě přežívá zbytek obyvatel v hermeticky uzavřených městech s vlastní atmosférou. Pustou planetu Zemi, kde nejvzácnějším rostlinným druhem je obyčejný strom.

Právě v takovém světě žije Alina, Bea, Quinn a jejich přátelé. Od ostatních mladých lidí se liší svou přemýšlivostí a odvahou něco ve svém okolí změnit. Odvahou nadechnout se jinak než druzí – svobodně. Dystopický román mladé irsko-americké autorky plný dobrodružství, při němž se doslova tají dech.

---

Přemýšleli jste někdy, jaký bude náš svět v budoucnosti? Co když se stane taková katastrofa, že to výrazně ovlivní život na celé planetě. Něco takového se stalo v knize od Sarah Crossan. Lidé nadměrnou produkcí začali kácet více a více lesů a nikdo si neuvědomil, jaký dopad to bude mít na budoucí život. O mnoho let pozdeji na zemi už není téměř žádný kyslík a lidé jsou nuceni kvůli sebemenší dávce životodárného vzduchu tvrdě pracovat. Pouze bohatí si mohou dovolit plýtvat kyslíkem nad takovými prostými věcmi jako je běh, fotbal nebo líbání s blízkou osobou.

V takovém světě se narodili Bea, Quinn a Alina. Každý je ale z jiné vrstvy obyvatel a na každého má nedostatek kyslíku jiný dopad. Beiny rodiče dřou od rána do večera, aby své dceři zajistili aspoň základní dávku kyslíku, kdežto její kamarád Quinn má otce, který patří mezi ty nejvyšší priviligované a tak má kyslíku neomezené množství. A Alina, která přišla o rodiče velmi podivným způsobem, patří mezi tzv. odboj, mezi lidi, kteří se snaží vrátit pustou zemi do původního stavu.

Dystopická kniha Dech je psaná z pohledu tří postav a dosti se tím liší od jiných dystopií. Díky tomu dostaneme pohled na situaci ze tří stran - ze strany priviligovaných (Quinn), chudých pomocníků (Bea) a taky z pohledu odboje (Alina). Nejvíc jsem si ze začátku oblíbila Beu, ale i pohledy Quinna a Aliny byli zajímavé. Každý je totiž povahově hodně odlišný.

Autorka stvořila velmi realistický svět a ukázala, co se může v budoucnosti přihodit. Hodně dystopických knih totiž ukazuje, že spíš než nějaká přírodní katastrofa, tak lidé se zničí navzájem vlastní blbostí. Příběh je to originální, častokrát najdeme zajímavé názory a pohledy na situaci. Autorka klade důraz na lidské chování v časech nouze, omezení svobody a ukazuje, čeho jsou lidé schopni.

Knížka se povedla a přečetla jsem ji na dva zátahy. Střídání pohledů nebylo vůbec špatné a kolikrát to knize hodně pomohlo. Příběh končí hodně otevřeně a to nejpodstatnější se nejspíš dozvíme v druhém dílu. Debut americké spisovatelky Sarah Crossan se hodně podařil a řadím knihu mezi nejpovedenější dystopie, které jsem četla. 

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Túto knižku si veľmi chcem prečítať, tá téma vyzerá úžasne 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je hodně povedená, jsem zvědavá na pokračování..:)

      Vymazat
  2. Knihu jsem si koupila... A jsem za to strašně ráda.... protože je to bombová dystopie a já se těším na druhý díl ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anoo, je to skvělá kniha, hrozně mě bavila a nemohla jsem se od ní odtrhnout. A druhý díl bude doufám stejná bomba. :)

      Vymazat
  3. Jsem teprve v půlce a je to tak dokonalé! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím, ta knížka hodně překvapila a jsem nedočkává na druhý díl. :)

      Vymazat