Star Wars Rogue One - Velký obrazový průvodce

února 12, 2017

Zvyky jsou od toho, aby se dodržovali. A tak není žádnou novinkou, že s každou novou filmovou epizodou nebo seriálem Star Wars přijdou na trh i speciální knihy, které jsou zaměřené na právě aktuální novinku. Rogue One je trochu jiný případ, protože se jedná o samostatný film, nikoliv epizodu. Místo klasických knih, obvykle tří, tak vychází pouze jedna. Do detailů propracovaný obrazový průvodce.


Star Wars Rogue One - Velký obrazový průvodce patří rozhodně mezi nejobsáhlejší doplňkové publikace, které k filmům vyšly. Encyklopedii si vzal na starost uznávaný odborník na tématiku Star Wars Pablo Hidalgo, který ve spolupráci s Lucasfilmem zpracoval detailní profily hlavních i vedlejších postav, zaměřil se na interní informace příběhu nebo prozkoumal všechny nové planety a starobylé světy a mnoho dalšího.

Rogue One: Star Wars story je film, který se časově odehrává krátce před Epizodou IV - Novou nadějí, tedy v době, kdy je u moci Impérium a galaxie živoří pod nelítostnou rukou Císaře. Průvodce se kromě předmluvy výkonného producenta Johna Knolla dělí na šest kapitol. Prvních pět je zaměřeno na samotné dění příběhu, kde jsou zkombinovány záběry z filmu s podrobnými profily postav a průřezy vozidel. Poslední šestá kapitola se pak věnuje samotnému natáčení filmu.


Ve filmu Rogue One vystupuje hned několik hlavních a důležitých postav. Každé z nich je věnována dvou stránka, která obsahuje krátkou historii postavy, její roli v příběhu, důležitá prohlášení nebo i zařazení k rase, příslušnost, věk i výšku. Pozornost je i zaměřena na ošacení nebo zbraně, které daná postava vlastní. Univerzum Star Wars je ale velice rozsáhlé a někdy má v příběhu důležité slovo i někdo, kdo se ve filmu mihne jen na pár sekund nebo minut. Kniha tak neopomíjí i vedlejší charaktery, jako jsou Povstalečtí psanci, vědci Hvězdy smrti, imperiální vedení nebo piloti X-Wingů. Jejich představení je ale jen minimální a zaměřuje se na činy důležité pro Rogue One.

Kromě podrobné charakteristiky je kniha bohatá na nádherné ilustrace, které zpracoval Kemp Remillard. Průřezy raketoplánů nebo vozidel v jeho podání vypadají doslova jako "živé" a za pozornost nejvíce stojí Krennicův raketoplán, U-wing UT 60D nebo atmosférická stíhačka TIE Striker. Dalším pozitivem knihy je i velká pozornost zaměřená na nové světy a planety - mírumilovné útočiště Lah'mu, základna Povstalecké aliance Yavin 4, starověká Jedha, tajná laboratoř na planetě Eadu nebo vojenský komplex Scarif, kde se ukrývají plány Hvězdy smrti. I když je tento průvode rozsáhlý, některá místa byla bohužel z knihy vypuštěna, jako například útočiště Darth Vadera na planetě Mustafar a to je opravdu škoda. 


Pro opravdu skalní fanoušky, které zajímají i sebemenší detaily nebo zajímavosti ze světa Star Wars, kniha obsahuje i ukázku hraček Jyn, původ elitních Death Trooperů, zbraně strážců z Jedhi nebo kompletní variace všech helm povstaleckých pilotů. Závěr knihy se pak věnuje konceptům, produkci a natáčení celého filmu. Této tématice je ale věnováno jen úplné minimum. Vtipná fotka na konci pak ukazuje londýnskou zastávku metra, která byla pozastavena kvůli natáčení, kde si u věhlasného symbolu dávají šlofíka komparzisti představující stormtroopery.

Star Wars Rogue One - Velký obrazový průvodce je opravdu povedená a na informace bohatá publikace, která vám opětovné sledování Rogue One posune o další úroveň. Ne na všechno bylo ve filmu místo a díky knize budou vaše znalosti ještě větší. Pro fanoušky Star Wars je tato kniha naprostou povinností.

Český název: Star Wars Rogue One - Velký obrazový průvodce | Originální název: Star Wars Rogue One - The Ultimate Visual Guide | Autor: Pablo Hidalgo Počet stran: 200 | Nakladatelství: DK, CPress
Hodnocení: 5/5
Děkuji databázi CBDB za poskytnutí knihy k recenzi.

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Kniha je to krásná a více než zajímavá! Asi bych ji neužila tolik, jen bych přečetla zajímavosti, které mě zaujmou, nicméně pro mého bratra jako dělaná ! Krásá.

    OdpovědětVymazat