Star Wars - Galaktický atlas

ledna 03, 2017


Fanoušci vesmírné ságy Star Wars zažívají od roku 2015 skvělé období. Nejen že je teď čeká každé Vánoce nový film, ale díky rozšíření universa se na pulty knihkupectví objevuje více a více knih nebo komiksů. Kromě klasické beletrie nebo knih pro děti patří mezi nejzajímavější průvodce nebo nejnověji i Galaktický atlas.

Galaktický atlas není rozsáhlá publikace, ale rozhodně stojí za pozornost a to nejen díky obsahu, ale i po grafické stránce. Jako každý správný atlas obsahuje především mapy a to mapy všech známých míst, planet a dalších významných událostí, které jsou pro vesmírnou ságu důležité. Hned v úvodu vám kniha ukáže mapu galaxie a její jednotlivé rozdělení. Následuje pak časová osa a charakteristika hlavních historických postav, které se objevili jak ve filmech, tak i v animovaných seriálech nebo v kanonických knihách.


Převážná většina knihy se pak zaměřuje na podrobnou charakteristiku těch nejdůležitějších míst - planetám jako je hlavní město Coruscant, Geonosis, Mustafar, Kamino, Naboo, Tatooine a další. Zachycen je i průběh vesmírných bitev, které měli na dění v galaxii vysoký dopad - bitva o Endor, bitva o Yavin nebo Hoth. Každé planetě nebo bitvě je věnována dvoustrana popisující vývoj všech událostí s časovými údaji, vyobrazením všech důležitých účastníků, krátké ale výstižné popisy a v případě bitev i podrobné plánky nebo bojové scény.

Z hlediska časové osy se kniha zaměřuje na všechny filmové epizody včetně nejnovějšího samostatného filmu Rogue One. I když kniha nepatří mezi nejobsáhlejší, obsahuje překvapivě velký zdroj informací. Kromě obsahu ale kniha zaujme i svým velkým zpracováním a celobarevnými ručně zpracovanými ilustracemi, které jsou opravdu vydařené už při prvním prolistováním knihy. Každá mapa, každá planeta i událost je jinak zobrazená a krásně odlišitelná od ostatních. Někde převládají městské zástavby, nekonečné uličky nebo nádherné budovy a někde je dána do popředí rozmanitost přírody.

Star Wars začínalo jako sci-fi film, o kterém si nikdo nemyslel, že to daleko dotáhne a dneska už je tohle slovní spojení velkým pojmem. Je to smyšlený svět, který se rozrostl do neuvěřitelných detailů a z pouhého příběhu jedné rodiny se záhy stalo něco, co obdivuje a miluje miliony lidí. Galaktický atlas je rozhodně povinností každého fanouška této vesmírné pohádky, který chce do tohoto světa nahlédnout hlouběji a mít přehled o všem, co by jako správný fanoušek měl znát.

Český název: Star Wars - Galaktický atlas | Originální název: Star Wars - Galactic Atlas | Autor: Emil Fortune Počet stran: 80 | Nakladatelství: Egmont
Hodnocení: 5/5

You Might Also Like

0 komentářů