Čáry života | Veronica Roth

ledna 17, 2017

Navázat na úspěšnou prvotinu je vždycky těžké. A dystopická trilogie Divergence se zapsala do srdcí mnoha čtenářů. Dočkala se filmové verze a Veronica Roth se dostala mezi nejoblíbenější současné autory pro dospívající čtenáře. Její nová kniha tak patří mezi nejočekávanější v novém roce. 


Akos a Cyra, hrdinové tohoto sci-fi románu, žijí ve světě, kde se každý rodí se zvláštním darem. Pro Cyru je ale její výjimečnost spíše prokletím. Neustále žije v bolesti, kterou také dokáže přenést na ostatní lidi. A toho využívá její bratr, který se vyžívá v tyranizování svých nepřátel a zároveň je vládce jejich válečného rodu. Aby Cyra ze svého daru nezešílela, přivedou ji na pomoc Akose, zajatce ze sousedního lidu, který je především oddaný své rodině a jeho darem je tlumit dary ostatních. 

Čáry života jsou prvním dílem z plánované duologie a na rozdíl od Divergence, která se řadí mezi dystopie, je tato kniha dobrodružný sci-fi příběh. Převážnou dobu se odehrává na rodné planetě Akose a Cyry, ale v určité části děje nás autorka zavede i do vesmíru a do jiných světů. Pro knihu je to velké oživení, protože často jsou čtenáři zvědaví, co se odehrává i na jiných místech. Veronica Roth tak lehce, ale zajímavě nastínila život na jiných planetách, jejich fungování a přednosti.

Divergence byla autorčinou prvotinou, což bylo občas i znatelné na některých nedostatcích. Její styl psaní a vypravování se ale během let posunulo kupředu. Čáry života nejsou dokonalé ve všech bodech, ale svět, se kterým Roth přišla, je znatelně propracovanější, sahá jak do hloubky, tak i do širšího spektra. Pro svůj román si vymyslela nejen celý planetární systém, ale i úplně nové pojmy nebo cizokrajná jména. Dále i vypravování nesvěřila pouze jedné postavě, ale dvěma - Akosovi a Cyře. A tady se hodně ukázala skutečnost, že je autorka ve svém psaní lepší. Akos i Cyra jsou znatelně rozeznatelní, a to jak svým chováním, názory, tak i vyjadřováním a myšlenkami.

Po dějové stránce nejsou Čáry života úplně originální, ale autorka tuto látku pojala svým poutavým a zajímavým způsobem. V dnešní době je těžké narazit na něco, co tu ještě nebylo, proto je důležité, jak se s tím autor popere. Svět Akose a Cyry je hodně temný, plný nepřátel a nekonečného sporu. Je plný bolesti a tyranie, na druhé straně ale dává do popředí rodinné závazky a oddanost. Velkým pozitivem této knihy je i samotné vykreslení hlavních i vedlejších hrdinů, kteří jsou po většinou přirození a jejich vývoj jde dopředu s ohledem na vývoj všech situací.

Srovnávat knihu s Divergencí není pak vůbec nutné, protože se jedná o naprosto jinou knihu, jiné prostředí a i hrdinové jsou jiní. Jsou různorodí a i když Akos i Cyra vyrostli v docela normálním prostředí, nemají to ani jeden lehké. Spousta čtenářů bude určitě očekávat romantický vývoj mezi nimi, ale toho je jen minimum a autorka se dobře zaměřila na podrobnou vnitřní charakteristiku, postupné odhalování minulosti a budování vzájemné důvěry.

Čáry života jsou bezesporu zajímavou knihou a to jak pro fanoušky Veronicy Roth, tak i pro ty čtenáře, kteří její tvorbu neznají. Ve svém novém románu skloubila všechno, co by dobrá kniha měla mít. Nový a zajímavý svět, příběh s velkým potenciálem, správnou dávku napětí, naprosté minimum romantiky a postavy, které nejsou černobílé.

Český název: Čáry života | Originální název: Carve the Mark | Autor: Veronica Roth Série: Čáry života 1 Počet stran: 424 | Nakladatelství: CooBoo
Hodnocení: 4/5
Děkuji knihkupectví Neoluxor za poskytnutí knihy k recenzi.

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Už jsem na knihu opravdu hodně zvědavá, tak doufám, že se k ní také brzy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já se teda upřímně na knihu těším trošku s nejistotou... Půjčím si ji v práci a uvidím... Je pravda, že tvá recenze nezní vůbec špatně, spíše naopak, ale trilogie Divergence mě spíš nebavila, tak se bojím, aby tomu u této nové série nebylo stejně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Něco o Divergenci jsem psala na Goodreads, ve srovnání s touto knihou. Mě Divergence na první čtení bavila a to hodně, ale asi jsem se nechala strhnout davem. Na druhé čtení nadšení zmizelo, na třetí jsem knihy dala kamarádce, ať si je přečte a klidně nechá XD Čáry mě bavili, nebylo to uplně dokonalé a originální, ale bavil mě jak příběh, ale také i hrdinové, kteří nebyli jak pláclí lopatou XD Určitě si je pak před vydáním druhého dílu přečtu znovu, tak snad se nebude opakovat situace s Divergencí :) Tady je velký plus, že je to mix fantasy a sci-fi a to já ráda a moc :)

      Vymazat