3 důvody proč hlasovat pro Jiskru v popelu | Knižní battle

července 11, 2016


1. Nový svět

Většina fantasy knih se odehrává v době podobné středověku, kdy vládli mocní králové a zemi střežili udatní rytíři. Jiskra v popelu je v tomto docela jiná, protože její svět je dosti podobný starověkému Římu. Všude plno písku, špíny a prachu. A také bojovníků, kteří bojují na život a na smrt jako gladiátoři. Zemi vládne mocné Impérium a lidé jsou zde rozděleni mezi učence, masky a válečníky. Velkou roli zde má tyranie, otázka svobody a oddanosti. 

2. Zajímaví hrdinové

Kromě samotného příběhu jsou vždycky to nejdůležitější postavy. V žánru young adult bylo ale napsáno už tolik knih, že jen málokdo přijde s něčím originálním a vyhne se klišé. Jiskra v popelu nám představuje takovou lehkou verzi Romea a Julie. Máme tu Laie, učenku, které Impérium vyvraždilo rodinu a posledního bratra uvrhlo do vězení. Aby ho zachránila, nechá se prodat jako otrokyně do vojenské akademie. A pak je tu Elias, nejlepší voják této školy. To že je nejlepší v ročníku ale neznamená, že souhlasí se zaběhnutým režimem. Jeho pokus o dezerci je ale narušen a on se dobrovolně účastní Zkoušek. Vítěz tohoto klání se pak stane novým císařem.

O Jiskře se často mluvilo třeba ve spojitosti s Hunger Games. Laia je ale pravý opak Katniss Everdeen. Její nejsilnější vlastností je totiž strach. Strach o svého bratra, strach z mučení a bolesti, strach z kruté tyranky. Díky strachu ale dokáže překonat sama sebe a snaží se pomoci svému bratrovi. Je schopná obětovat i život. Elias naproti tomu vyrostl v naprosto jiném prostředí. I přesto ale se nedokáže vžit do své životní role. Snaží se vzdorovat, snaží se postavit svému osudu i vlastní hlavě. 

„Ty jsi jiskra v popelu, Eliasi Venturie. Budeš zapalovat a hořet, pustošit a ničit. Nemůžeš to změnit. Nemůžeš to zastavit.“

Charaktery v Jiskře jsou opravdu různorodé a nejedná se jen o ústřední dvojici. Velice výraznou postavou je například i Helena, Eliasova nejlepší kamarádka a bojovnice tělem i duší. Je krutá, je nemilosrdná a cílevědomá, ale v určitých situacích se dokáže i vcítit, být milosrdná a se srdcem na pravém místě. A autorka se s nimi vůbec nemazlí. Postupně odhaluje jejich tajemství, jejich touhy a nechá je projít bahnem a krví.

3. Autorka, která má co říci

Jen málokterému autorovi se povede, aby napsal opravdu dobrý debut. Během čtení Jiskry totiž jen málokdo pozná, že se jedná o autorčinu prvotinu. Saaba Tahir má vysoce návykový styl psaní. Umí si pohrát jak s výpravnými částmi, tak i s dialogy nebo monology. Píše nejen zajímavě a poutavě. ale také realisticky a uvěřitelně. Nebojí se použít silnou dávku násilí, protože to k tomu prostředí sedí. Svým čtenářům poskytuje jednu informaci za druhou a tím svůj svět obohacuje a dává mu ten správný šmrnc. A ta krutost z toho příběhu doslova odkapává a atmosféra je nejen pěkně tajuplná, ale i správně napínavá. 


Těch důvodů, proč dát svůj hlas Jiskře v popelu, by bylo určitě více, ale tyhle se mi zdály nejdůležitější. Ta kniha si to podle mě opravdu zaslouží. A jestli ji chcete stejně jako já podpořit, zapojte se do Knižní bitvy. Nic vás to nestojí a navíc můžete vyhrát i hromadu knih.


#kniznibattle
#tymjiskra

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Jej, vymyslely jsme si s Bárou z Book Journalu už asi před dvěma týdny něco dost podobného, takový náš "soukromý battle" s důvody, proč si přečíst tu či onu knihu. No, snad to nevadí, aspoň budou mít čtenáři víc názorů, proč si přečíst Ódina nebo Jiskru :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem nevěděla, jste se klidně mohly zmínit ve skupině, že něco takového plánujete XD Mě to napadlo až včera večer před spaním. :)

      Vymazat
    2. Vím, chtěly jsme to udělat jako překvápko pro náš milovaný Host a nenapadlo nás, že by to vlastně mohl udělat i někdo jiný :D Každopádně doufáme, že neva, ale musím tě upozornit, že Ódinovo dítě je lepší :D

      Vymazat
    3. Vůbec nevadí, právě naopak :)
      a svému týmu zůstanu věrná XD #tymjiskra

      Vymazat
  2. Skvěle napsané! Já jsem taky rozhodně tým Jiskra!!! Jiskra je prostě nejlepšííí :)

    OdpovědětVymazat