Příslib krve | Brian McClellan

května 16, 2016

Najít na českém trhu novou, kvalitní a neotřelou fantasy knihu je už docela oříšek. Současný trend přeje především knihám zaměřeným na dospívající neboli young adult literaturu. I tady najdeme knihy spadající do žánru fantasy, ale nejedná se o klasickou fantasy ve stylu Tolkiena nebo třeba Sandersona. Nakladatelství Talpress naštěstí má pro své čtenáře nejen pokračování osvědčených sérií nebo autorů, ale přichází se zajímavými a novými knihami. Příslib krve patří mezi ně.


Hned v úvodu nás autor seznámí s polním maršálem Tamásem, který se společně se svými lidmi rozhodli ukončit vládu krále a dát hladovějícím konečně klid a mír. Vražda krále a jeho kabaly je ale jen začátek dlouhé cesty. Ne každý totiž s převratem souhlasil. Prachmistr Tamás tak musí zastavit nejen vnitřní odpor mezi roajalisty, ale také zabránit útoku zvenčí. Jeho pravou rukou se tak stane nejen jeho syn, ale také vyšetřovatel, který má za úkol najít informace o dávném proroctví. Proroctví, které mluví nejen o návratu bohů na zem, ale také o smrti všech živých.

Příslib krve je první díl z trilogie Prachmistři. Jedná se o svět, kde má velkou roli magie. A magie má hned několik podob. Máme tu prachmistry, kteří díky střelnému prachu získávají pozoruhodné schopnosti. Nikdy neminou cíl, jsou silní, neúnavní a dokáží zabít i silou vůle. Pak jsou tu ale další. Někdo dokáže uvařit jídlo z ničeho, někdo zase nepotřebuje spánek a někdo by svou mocí dokázal ničit celé světy. Podle královské kabaly existují tři druhy čarodějů, ale ani to není přesně jisté, protože magie je v tomto světě hodně rozmanitá.


Celý příběh je vyprávěn ze tří pohledů - Tamáse, jeho syna Taniela a vyšetřovatele Adamata. Autor nám představil tři silné a odlišné charaktery, kteří disponují nejrůznějšími přednostmi i slabinami. Všichni tři jsou povětšinou sympatičtí a mají jasné cíle, občas ale i oni jednají zbrkle a neuváženě. Zda to byl účel nebo autorův začátečnický nedostatek, to už musí posoudit každý čtenář sám.

Stejně ale i svět, který autor představil na stránkách své knihy, není dokonale promyšlený do úplných detailů. Vyvažuje to ale poutavost a touha dozvědět se víc. Kniha má velice vzestupné tempo a představuje jednu zajímavost za druhou. Příběh je chvílemi velice dramatický, pak je zábavný i napínavý. Magický systém je nám představen postupně a autor se nebojí postavit své hrdiny do krvavých bojů. O politiku, intriky, válečné střety nebo sebevražedné mise pak není nouze.

Příslib krve se řadí mezi klasické fantasy příběhy, kde se do popředí dostává především akce a zábava. Magický systém je zpracován nápaditě, hlavní hrdinové jsou občas trochu nevýrazní, ale postupem času se jejich charaktery projevují více a ukazují nejen své světlé stránky, ale i ty druhé. Brian McClellan nám představil úplně nový svět, plný zajímavé minulosti, drsné současnosti a ne moc příznivé budoucnosti.

Český název: Příslib krve | Originální název: Promise of Blood | Autor: Brian McClellan Série: Prachmistři 1 Počet stran: 552 | Nakladatelství: Talpress
Hodnocení: 4/5
Děkuji databázi CBDB za poskytnutí knihy k recenzi.


You Might Also Like

3 komentářů

  1. To je tedy řádná kostka :) mohla by vydržet dlouho a děj vypadá docela zajímavě. Píšu si do seznamu :)
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to bichlička, ale čte se hrozně rychle, takže se ani nenaděješ a je pryč :D

      Vymazat
  2. Doufám, že se ti bude líbit :) Já se hodně těším na další díl :)

    OdpovědětVymazat