Trůn lebek | Peter V. Brett

ledna 10, 2016

Zmizeli téměř beze stop a nikdo neví, zda přežili oba nebo jen jeden z nich. Svět je tak zničehonic bez obou Osvoboditelů a Trůn lebek je prázdný. Válka mezi oběma národy pokračuje dál a jadrnci, démoni z podsvětí, jen čekají, až nastane jejich chvíle.

Trůn lebek byla v žánru fantasy jedna z nejočekávanějších knih roku 2015. Peter V. Brett se za poslední roky stal velmi uznávaným spisovatelem, který svým Tetovaným rozvířil hladiny fantasy. Přinesl nejen originální příběh, ale napsal ho neuvěřitelně čtivým a zároveň realistických stylem. Původně plánovala trilogie se rozrostla na pět dílů a Trůn lebek je už v pořadí čtvrtý, předposlední.


Je docela složité napsat něco o ději knihy, která ji již čtvrtým dílem v sérii a neprozradit nic z toho, co se odehrálo v předchozích knihách. Třetí díl Válka za bílého dne skončila hodně, ale opravdu hodně, otevřeně a donutila některé své čtenáře hledat ztracené stránky. Žádné stránky ale nechyběly. Příběh byl prostě krutě utnut v té snad nejnapínavější scéně z celé série. Naštěstí jsme ale nemuseli dlouho čekat na pokračování. Pro někoho je sice téměř dvouleté čekání hodně, ale když si třeba uvědomíte, kolik let se čeká na pokračování Písně ledu a ohně, tak je to ještě krátká doba.

Příběh naštěstí pokračuje tam, kde byl utnut a jede dál ve své spanilé jízdě. Znovu se tak setkáváme se starými a známými postavami a poznáváme nové. Brettovi knihy vždycky představili nějakého hrdinu a odvyprávěli příběh nejen z jeho pohledu, ale seznámili čtenáře i s jeho minulostí. Trůn lebek je v tomto směru jiný. Máme tu nové postavy, ale do minulosti se ponoříme pouze v jedné kapitole. Autor se tak plně věnuje aktuálnímu dění a střídají se pouze samotní vypravěči. A že jich už není pomálu. Jen samotní Jardirovi potomci by si vystačili na samostatnou knihu. (pozn. na konci knihy můžete najít kompletní Jardirův rodokmen)


Tato kniha ale není výjimečná jen díky novým postavám. V předchozích dílech se příběh nejvíce točil kolem jadrců. Démoni, kteří se objevují každou noc a vraždí vše živé, šli více do ústraní. Ne že by se s nimi už nepočítalo, člověk ale má po dočtení pocit, že je Trůn lebek takový nástřel nebo příprava na to, co teprve uvidíme v samotném závěru. A že si samotnou válku s démony a jádrem autor nechává na poslední díl. Tento díl se více zaměřuje na lidi a na to, že vlastně ani nepotřebují démony, aby se vyvraždili. Do popředí se výrazně dostala politika, intriky a zrada. Ale i tato část příběhu je v Brettově podání výborná. Příběh sice zvolnil, ale ukázal hloubku autorovy fantazie a že svůj svět má promyšlený do nejmenších detailů.

Trůn lebek je prostě paráda. Je jiný než předchozí díly a to asi fanoušky trochu rozdělí na dvě skupiny. Někomu se bude tento díl zdát možná nudný nebo nastavovaný díky svému obsahu. Démoni tu nehrají hlavní roli a převládají spíše dialogy než akční scény. Můj osobní názor ale je, že tato série není čistě jen o válce s jadrnci. Je především o lidech, jejich jednání a schopnosti postavit se nepříteli. Je to o vzájemné důvěře, rodině, ale i o různorodosti mezi národy. A je hlavně o strachu, protože strach dokáže zatemnit lidskou mysl a udělat z vás něco naprosto jiného. A proto nám autor ukazuje minulost svých hrdinů. Ukazuje čím si prošli, co zažili a jak se měnili jejich osobnosti.

Démonský cyklus je beze sporu výjimečná fantasy série. Peter V. Brett to dokazuje každým dílem a nemůžu si tak nějak představit, že to v příštím díle celé ukončí. Trůn lebek je strhující čtení, zábavné a velmi poutavé. A politika v tomto podání byla velmi výživná a poučná. Brett se mi zdá ve svém psaní lepší a lepší. A také více zákeřnější, takže o překvapivé momenty není nouze stejně jako o šokující ukončení ve stylu třetího dílu.

Český název: Trůn lebek | Originální název: The Skull Throne | Autor: Peter V. Brett Série: Démonský cyklus 4 Počet stran: 640 | Nakladatelství: Triton
Hodnocení: 5/5

Velké poděkování patří nakladatelství Triton za poskytnutí knihy k recenzi.



You Might Also Like

0 komentářů