Recenze: Pán ohně (Čínské Thrillery 1)

dubna 21, 2015

Už na první pohled kniha zaujme svou výrazně červenou obálkou. Pán ohně ale především vypráví příběh nově povýšeného komisaře Li Jena a soudní lékařky Margaret. Oba dva totiž spojí případ ohořelé mrtvoly nalezené v pekingském parku. 

Čína. Země hodně odlišná od Evropy nebo Ameriky. Na vlastní kůži to pozná i Margaret Campbellová. Díky rodinným problémům se rozhodla přijmout nabídku učit pár týdnů na zdejší vysoké škole. Svůj pobyt v Číně bere jako jakýsi únik od všech starostí a melancholie. Ve svém oboru se zaměřuje především na ohořelá těla. Shodou všech náhod je v parku objevena mrtvola muže a Margaret je požádána o znalecký posudek. Dostává se tak do společnosti komisaře Li Jena. Tato dvojice se pak, i přes počáteční neshody, rozhodne navázat spolupráci.

Peter May se českým čtenářům představil už díky trilogii z ostrova Lewis. Skotské detektivky se stali velmi oblíbené a ceněné. Předtím ale napsal sérii thrillerů odehrávající se v Číně. Pro čtenáře je to asi velmi neobvyklé prostředí, především díky tamnímu režimu a tisíciletým tradicím. Peter May ale ukázal, že čínské prostředí je nejen zajímavé, ale i fascinující a v určitých věcech i poučné.

Pán ohně je kniha velmi čtivá a zajímavá. Hlavně díky hlavním hrdinům, kteří jsou dokonalým zosobněním vlastní země. Margaret je Američanka a do Číny se vydala, aniž by si cokoliv o této zemi přečetla. Je proto hned na začátku zaskočená velkou spoustu věcí, které se ji příčí a odporují jejím zvykům. Naopak ona je pro čínského komisaře doslova trnem v oku. Dojde díky tomu k několika trapným a vtipným situacím. Postupem času, jak se začnou navzájem poznávat, se ale oba rozhodnou respektovat a to, co je odlišuje, využít ve svůj prospěch.

Příběh je napsán velmi svižným stylem. Ono se to asi nezdá, ale na čtyři sta stranách se odehraje jen pár dní. Jsou to ale dny doslova nabité akcí a hledáním spojitostí. Spojení detektiva a soudní lékařky je velmi dobrá volba, která se ještě umocňuje tím, že oba hlavní protagonisté vyrostly v odlišném prostředí s jinými zvyky a tradicemi. Jiskry, které mezi nimi pak přeskakují, jsou nenásilné a do příběhu se hodí. Celkově se v knize nenajde moc hluchých míst. Čtenář ale může být ze začátku jen trochu zmatený díky čínským jménům.

Pán ohně je velmi podařená detektivka, která zaujme nejen díky hlavní zápletce, ale také díky hlavním hrdinům. Peter May dokázal zachytit prostředí Číny zajímavým a poutavým způsobem. Pokud jste se s jeho tvorbou setkali poprvé, učaruje vás nejen svým čtivým stylem, ale také tím, jak krásně umí pracovat se slovy. Jeho příběh se vyznačuje nejen obsáhlými popisy, ale i podrobnou charakteristikou svých postav. Kniha pak v sobě nese i jakési ponaučení, že není radno strkat prsty všudy.

Český název: Pán ohně
Originální název: The Firemaker
Autor: Peter May
Série: Čínské Thrillery 1
Počet stran: 440
Nakladatelství: Host
Žánr: Thriller, Mystery, Crime
Hodnocení: 4/5
Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního ebooku.

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Pěkná recenze, na Petera Maye se už nějakou dobu chystám a jak zmiňovaná trilogie, tak Pán ohně mě hodně lákají :) Čína není (pro mě) prostředí, z kterého bych četla celou řadu příběhů, takže věřím že je to zase trochu něco jiného a určitě zajímavého :)

    OdpovědětVymazat
  2. tohle se mi taky hodne libilo, prave kvuli tomu vypraveni o cine a ruznymu porovnavani s americkym systemem, plus samozrejme vlastnim porovnanim s cr, fakt zajimavy :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze, tuhle knížku mám zrovna zamluvenou v knihovně a jsem zvědavá, jestli se mi taky bude tak líbit :)

    OdpovědětVymazat