RC Review: Navždy tvůj

prosince 04, 2014

Český název: Navždy tvůj
Originální název: Ewig Dein
Autor: Daniel Glattauer 
Počet stran: 180
Nakladatelství: Host
Žánr: Romance, Contemporary, Drama
Goodreads | CBDB

×××××××××××××××××××××××××××× 

Navždy tvůj je z počátku obyčejný příběh lásky. Judith jednoho dne potká Hannese a po prvotních nesmělých setkání je z toho láska jako hrom. Hannes je totiž tak dokonalý a pozorný. Snesl by Judit modré z nebe. Její přátelé ho mají rádi a její matka je z Hannese tak nadšená. Po čase ale začne mít Judit pocit stísněnosti. Hannes je milý, pozorný, ohleduplný, je prostě všude. Jeho láska nezná mezí a Judit se začne dusit. Rozhodne se proto od Hannese odpoutat, zvolnit. Dosáhne to ale takového bodu, že se s ním i rozejde. Díky tomu ale nastartuje takový kolotoč událostí, jaký nečekal nikdo.

Daniel Glattauer je ve světě znán díky románům Dobrý proti severáku a Každá sedmá vlna. Jeho další krátká novelka vypráví neobvyklý příběh lásky. Lásky, tak oddané, věrné a horoucí, až je to člověku na obtíž. Z romantické zápletky se tak náhle stává drsný psycho thriller, který je chvílemi až děsuplně mrazivý. 

Navždy tvůj se svým tématem hodně liší od předchozích Glattaauerových knih. Jedná se doslova o jednohubku na jedno odpoledne, ale určitě bude patřit k těm, které si pak budete pamatovat. Celý příběh se totiž začne ubírat takovým směrem, jaký by asi čekal málokdo. A pokud budete patřit k těm, kteří si na začátku říkali, jaký je Hannes ztělesněním dokonalosti, tak ho na konci budete sami chtít zničit.

Na necelých dvou stech stranách autor rozehrává velmi zajímavou hru se slovy. David Glattauer má totiž zajímavý styl psaní a svými jednoduchými větami dokáže děj slušně vygradovat. Pomocí několika správně zvolených slov umí hravě vystihnout danou situaci a zajímavě zpracovat děj. Příběh se tak čte velmi lehce, je okořeněný kousavým humorem a ironií.

Jelikož ale příběh není moc obsáhlý, nejsou ani do detailů propracované charaktery hlavních představitelů. Judit se tak může zdát dosti nevýrazná a Hannes jako nechutný stalker. Díky autorově talentu je ale celá kniha zpracována zajímavě a dokonale nastiňuje hlavní problém.

Navždy tvůj je román, který se hodí na pochmurná odpoledne s pořádným hrnkem čaje. Příběh je to velmi neobvykle zpracovaný, je ale čtivý a strhující. Především druhá půlka knihy dokáže značně upoutat. Pokud ale čekáte něco ve stylu předchozích autorových knih, tak se nenechte zmílit. Navždy tvůj je příběh o lásce. Ale trochu jiné lásce.

Děkuji nakladatelství Host za poskytnutí recenzního ebooku.
Zdroj: obálkaobrázek

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Krásná recenze, vypadá to hezky a zajímavě. Jen škoda, že ty charaktery postav nejsou propracovanější.. Ale knihu si asi stejně seženu, protože nevypadá vůbec špatně :)

    OdpovědětVymazat