Recenze: Hunger Games: Síla vzdoru, part 1 (Film)

listopadu 22, 2014

Český název: Hunger Games: Síla vzdoru, part 1
Originální název: Hunger Games: Mockingjay
Režisér: Francis Lawrence
Herecké obsazení: Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Josh Hutcherson, Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Philip Seymour Hoffman, Natalie Dormer, Stanley Tucci, Toby Jones, Donald Sutherland, Willow Shields, Amanda Plummer, Jena Malone, Lynn Cohen, Meta Golding, Alan Ritchson, Sam Claflin, Juliet Reeves, Paula Malcomson,

"Fire is catching, and if we burn, you burn with us!"

Rok se sešel s rokem a je tu další díl Hunger games. Není to ale poslední zastávka. Jak to teďka bývá v módě, poslední kniha byla rozdělena na dvě části. V první polovině závěrečného dílu se tak naplno rozjela revoluce, kterou Katniss, díky své účasti v Hladových hrách, vyvolala. V Třináctém kraji řeší, jak zničit Kapitol, Katniss přijímá pozici Reprodrozda a natáčí proklamy, které mají pomoci "probudit" všechny kraje do boje. Peeta je ale nezvěstný, možná mrtvý a Katniss nedokáže myslet, na nic jiného. Pak se ale ukáže, že Peeta žije. Všechno je ale úplně jinak, než si všichni mysleli.

Myslím, že nemá cenu moc rozpitvávat děj prvního závěrečného dílu. Kdo četl, ví, kdo ne, tak ať kouká. Jak už bylo v pár recenzích zmíněno, první část se nese v docela poklidném duchu. Převažuje konverzace před akcí, politické problémy, řešení proklam nebo duševní rozpoložení Katniss. Celý film se tak bude zdát jako tichá voda před něčím velkým. A myslím, že za rok to bude opravdu velké.

Akčních scén je sice pomálu, myslím ale, že si je každý užije. Filmové efekty byli opravdu podařené, stejně tak i zvuková kulisa. Oproti soundtracku, který je opravdu hodně zvláštní, je instrumentální doprovod hodně povedený, Nejvíce asi ale každého zajímá, jaké byli herecké výkony. Klidně to tedy přiznám, ale miluju Jennifer Lawrence. Podle mě patří mezi nejlepší herečky svého věku. Roli Katniss jsem ji doslova žrala a scéna, kdy zpívá Píseň oběšence patří mezi nejlepší scény ve filmu. Zbývající herecké obsazení bylo také dobré. Staří dostali větší prostor (třeba Liam Hemsworth) a nové tváře byli určitě nezapomenutelní (Natalie Dormer). 

Film se své knižní předlohy drží zuby nehty. Třetí díl jsem před pár dny četla znovu, a tak jsem si nemohla nevšimnout kolik scén a dialogů byli doslova a do písmene převzaty z knihy. Takový přístup beru velmi pozitivně. Kromě toho byl ale film obohacen i o scény, které byli v knize třeba jen naznačeny a ve filmu dostali reálnou podobu. 

Když to shrnu, tak je Part 1 skvělý film, ale ne nejlepší. Pořád se mi o něco více líbila dvojka, ale beru to tak, že tohle je jen začátek velkého finále. Film byl zábavný, akční i melancholický. Nebyla chvíle, kdy bych se nudila a když se pořádně zamyslíte nad některými myšlenkami, najdete odkazy na dnešní svět. Hunger games pro mě jsou a nejspíš i budou napořád, nejlepší dystopickou sérií a proto stojí za to, mrknout se na ně do kina.

Nemůžu si to odpustit a musím sem přihodit i jeden song z oficiálního soundtracku. Ústřední písnička je sice Yellow flicker beat od Lorde, kterou už znám nazpaměť, protože si ji pouštím tak dvacetkrát za den ale více se mi k filmu hodí The Ladder Song, také od Lorde.


Zdroj: obrázek1 | obrázek2 

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Jů, skvělá recenze na film! Já na něm v kině ještě nebyla, ale asi brzo půjdu, protože má samé pozitivní reakce. Mě se totiž první dva díly vůbec nelíbily. Knihy mám hodně ráda, ale filmy vůbec. Tak jsem zvědavá, jak se mi bude zamlouvat tenhle :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na Mockingjaye se chystám zítra, a ačkoliv mám už pár teorií, kde ho rozpůlili, trochu m děsí fakt, že ho zase budu srovnávat s knihou, Jenže se od toho nikdy odpoutat nedokážu. Nedokážu si naplno užít film podle knihy, kterou jsem předtím četla. A už vůbec ne film podle knihy, kterou jsem hrdě zařadila mezi své nejoblíbenější... No, uvidíme, jakou recenzi zítra (snad) napíšu já :D

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna jsem se vrátila z kina a musim rict ze jsem se nudila od zacatku do konce. Nevim proc 3. cast rozdelili na 2 dily, kdyz ta prvni cast byla naprosto o nicem. Nic noveho mi to nedalo, zadna akce, samy plac a narek a kdyz chci videt nejaky cajdak kouknu se na Titanik :D

    OdpovědětVymazat