RC Review: Živí mrtví: Pád guvernéra 1

listopadu 03, 2014

Český název: Živí mrtví: Pád guvernéra 1
Originální název: The Walking Dead: The Fall of the Governor: Part One
Autor: Robert Kirkman
Série: The Walking Dead 3
Počet stran: 248
Nakladatelství: Baronet
Žánr: Zombies, Horror, Dystopia, 
Goodreads | CBDB

Anotace: V románu Pád Guvernéra, třetím pokračování knižního cyklu ze světa živých mrtvých, se vracíme do městečka Woodbury v georgijském okrese Meriwether. Od propuknutí „nákazy“, kdy svět zamořily věčně hladové oživlé mrtvoly, uplynuly dva roky. Příval zombií neustává, krajina pustne, lidé v každodenním zápase o vlastní existenci ztvrdli a okorali a zdroje začínají docházet...
Woodbury ale vládne železnou rukou samozvaný vůdce, Philip Blake zvaný Guvernér, a ten si stanovil posvátný úkol, ochránit tuhle malou komunitu a postarat se o své ovečky za všech okolností. Vyžaduje jen jedno: každý musí podřídit své vlastní potřeby potřebám celku - a o těch rozhoduje on sám! Obyvatelé městečka uznávají Guvernérovu svrchovanou autoritu výměnou za relativní bezpečí, které jim zajišťuje, a raději se na nic neptají. Jen ti vnímavější poznávají jeho utajenou pravou tvář, zjišťují, jak nelítostný a krutý umí být. To na vlastní kůži zakusí i tři vetřelci, kteří se zčistajasna objeví před hradbami Woodbury bůhvíodkud a s bůhvíjakým záměrem...

Uběhli už dva roky od chvíle, kdy se svět proměnil v hordu oživlých mrtvol. Ve Woodbury, opevněném městečku, kde vládne železnou rukou Guvernér, začne nejen docházet jídlo, ale začne se ztrácet lidskost. Zombie neubývá, lidé ztrácejí domovy a své blízké a jejich přirozená dobrota se dostává do pozadí. Vládne tyranie a pevný řád. Guvernérovy praktiky jsou tvrdé, nelítostné a plné násilí a hněvu. Ale i přesto ho obyvatelé Woodbury uznávají a poslouchají na slovo. Zajistil jim totiž bezpečí a nový domov. Kdo ale pozná jeho pravou tvář, je bez milosti odstraněn. Jednoho dne se u hranic Woodbury objeví tři cizinci. Nikdo neví, odkud přišli a za jakým účelem. A Guvernérovou touhou není nic jiného, než to zjistit.

Pád Guvernéra je již třetí díl zombie série, kterou má na svědomí dvojice Kirkman a Bonansigna. V předchozích dílech bylo největším lákadlem poznávání Guvernérovi minulosti. Tento díl pomalu ale jistě navazuje na svého seriálového předchůdce. Již zmínění tři cizinci nejsou nikdo jiný, než tři členové serialové party. Nemohu si ale odpustit menší upozornění pro fanoušky seriálu. Kniha se v tomto bodě od seriálu liší. Seriálové postavy vystupující v knize mají o něco jiný osud než v televizní show.

Jak již naznačuje titul, vláda Guvernéra se řítí ke svému konci. Začátek knihy je ale spíše v pomalejším tempu, osudy Guvernéra i ostatních se teprve vyostřují. Teprve příchod tří nováčků děj nastartuje a objeví se už typické popisy a spád dvojice autorů. Příběh je popsán se všemi hrůzami, je syrový, drsný a v závěru pěkně nechutný. Právě naturalistické popisy knihu nejvíce umocňují a dávají ji mrazivou atmosféru.

Stejně jako předchozí díly, je i Pád guvernéra napsán svižně a příběh rychle uteče. Oproti minulým dílům je ale zápletka hrdinů poněkud méně zajímavá, především první půlka knihy je dosti průměrná. Hrdinové se snaží najít novou zásobu jídla a přitom se snaží dostat přes hordu zombii. Mezitím se umocňují vztahy ve skupině a Guvernérova pravá podstata se začíná projevovat naplno. Napětí přichází až s druhou polovinou, kdy se Guvernérova pozornost upne na nové zajatce. Autoři v těchto scénách zacházeli hodně do detailů, takže si každý čtenář může udělat téměř realistickou představu, jak probíhá výslech či mučení.

První část Pádu Guvernéra není nejlepší díl, ale také není nejhorší. Svým zpracováním vypadá jako menší pauza před velkým finále. Kniha je to ale zajímavá a patří mezi nutnost nejen této knižní série, ale celého universa Walking Dead. Proto bych ji stejně jako předchozí díly doporučila především fanouškům komiksové nebo seriálové předlohy a příznivcům post-apokalyptických příběhů.

Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzní knihy.
Zdroje: obálka | obrázek

You Might Also Like

0 komentářů