RC Review: Svádění luny

listopadu 07, 2014

Český název: Svádění luny
Originální název: Seduced by Moonlight
Autor: Laurell K. Hamilton
Série: Merry Gentry 3
Počet stran: 352
Nakladatelství: Epocha
Žánr: Urban fantasy, Romance, Paranormal
Goodreads | CBDB


Anotace: Třetí pokračování příběhů losangeleského soukromého očka Meredith Gentryové, která není jen tak obyčejnou smrtelnicí. Meredith Gentryová je soukromé očko a zároveň následnice trůnu v Říši kouzel. Ale teď jí ti, kteří jsou jí nejblíže, našeptávají, že se v ní skrývá mnohem víc. Strážci ji chrání, a přesto se jí bojí. A kdo by se jim divil? Merry probudila sílu, která v nich dřímala tisíce let. Problém je, že netuší proč. Její tetu, královnu Vzduchu a Temnoty, už nerozptylují obvyklé sadistické hrátky. Královnina pozornost je upřena na Meredith. Otěhotnět a porazit svého bratrance, prince Cela, v boji o královskou korunu trvá déle, než Merry čekala. Ačkoli tráví každou noc s královninými Havrany, svými nesmrtelnými strážci, nevedou tyto dekadentní hrátky k očekávanému výsledku. Kouzelná moc však proudí jejím tělem naprosto nekontrolovatelně. A když Merry spojí své zpola smrtelné tělo s jejich čistokrevnými, cítí, jak narůstá a sílí.

Uběhli už čtyři měsíce od domluveného spojenectví mezi Merry a gobliny. Merry se ale snaží toto spojení prodloužit, protože nejen že za dva měsíce přijde o jednu výhodu, ale vrátí se i princ Cel. Cel je totiž držen v zajetí a mučen kvůli pokusu o Merryino zabití a sama Merry ví, že po jeho propuštění na svobodu nebude dýchat příliš dlouho. Její pokusy o otěhotnění a získání královského trůnu jsou zatím neúspěšné a když se v jejím loži objeví ztracená a mocná relikvie, její strážce popadne strach. Jakou sílu Merry probudila neví bohužel ani ona sama.

Svádění luny je již třetí díl urban fantasy série Merry Gentry od světoznámé autorky Laurell K. Hamilton, která je proslulá díky své sérii o Anitě Blake. Její druhá série je dosti odlišná, a to nejen svým pojetím a prostředím, ale i díky ústřední postavě. V tomto dílu se postava Merry vyvíjí neuvěřitelnou rychlostí. Jako smrtelnice by neměla oplývat velkou silou, je to ale právě naopak. Probouzí se v ní podivná moc, která dokáže nejen vyléčit, ale také vrátit dřívější moc ostatním fae.

Dějově se Svádění luny posune jen o pár dní, příběhově se ale vyvíjí výrazněji. Autorka se zaměřuje na mocenské intriky a vztahy mezi smrtelnými a nesmrtelnými. Její pojetí společnosti, zejména ze strany politiky je zajímavě řešené a když se nad tím více zamyslíme, můžeme vidět odkazy na naši současnost. Pouze praktiky, které postavy využívají k dosažení svých cílů jsou poněkud mimo naši schopnost.

Jak už jsou čtenáři zvyklí z předchozích dílů, i tady je velká pozornost věnována romantice a lechtivým scénám. Kdo je ale zvyklý na styl Laurell K. Hamilton, nebude ničím překvapen, ani detailními popisy. Ve Svádění luny ale kromě toho autorka představí něco málo z faeské minulosti, poukáže na historii, jejich zvyky a původ záhadných artefaktů. Knize nechybí ale ani trochu dramatických scén, humoru nebo bojů, které jsou pěkně krvavé.

Po dějové stránce není kniha příliš rozsáhlá, svým pohodovým a čtivým stylem zaujme především ženské čtenáře. Kniha je vyprávěna z pohledu Merry a nejen její, ale i charaktery ostatních postav se dále utvářejí, vyvíjí a mění. Pro příznivce drsných paranormal fantasy, kde nechybí magie, krev, ale i erotika je kniha ta pravá. 

Děkuji nakladatelství Epocha za poskytnutí recenzního výtisku.
Zdroje: obálka  | obrázek

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Skvěle napsaná recenze! Ráda bych si co nejdřív přečetla první díl, protože na tuhle sérii poslední dobou narážím pořád a celkem mě i zaujala. Sice s tímhle žánrem nemám kdovíjaké zkušenosti, ale věřím, že se mi to zalíbí, snad.. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, použila jsem úryvek z tvé recenze do svého články EXTERNÍ RECENZE na Svádění luny. Odkaz na tvůj článek a jméno autora je samozřejmostí. :)

    OdpovědětVymazat