RC Review: Spáleniště: Zkouška

listopadu 24, 2014

Český název: Spáleniště: Zkouška
Originální název: The Scorch Trials
Autor: James Dashner
Série: Labyrint 2
Počet stran: 344
Nakladatelství: Yoli
Žánr: Dystopia, Young Adult, Thriller, Adventure
Goodreads | CBDB

Anotace: Už žádné hlavolamy. Žádné proměnné. A žádné běhání. Thomas byl přesvědčený, že když se jim podařilo uniknout, vrátí se on i Placeři ke svým dřívějším životům. Nikdo však ve skutečnosti netušil, do jakého života se vracejí. Země, sežehnutá slunečními erupcemi a spálená novým, krutým klimatem, se změnila v pustinu. Vláda se zhroutila – a s ní i pořádek. Rozpadajícími se městy teď bloudí „raplové“, lidé pokrytí hnisavými ranami, které infekční nemoc nazývaná erupce dohání k vražednému šílenství. Hledají, kde by našli další oběť... a potravu. Pro Placery běhání zdaleka neskončilo. Namísto svobody zjišťují, že mají před sebou další zkoušku. Musejí překonat Spáleniště, nejvíc sežehnutou část planety, a do dvou týdnů dorazit do bezpečného útočiště. A organizace ZLOSIN se postarala o to, aby uzpůsobila proměnné a nastavila šance v jejich neprospěch. Thomase čeká zkouška ohněm – skutečně přechovává někde v hlavě tajemství svobody? Nebo bude věčně vydán ZLOSINu na milost?
×××××××××××××××××××××××××××× 

Labyrint byl teprve začátek... Když Thomas s přeživšími Placery překonali Rmuty i ostatní nástrahy labyrintu, mysleli si, že je to konec. Konec všeho zlého a že se vrátí ke svým dřívějším životům. Sluneční erupce ale zničili téměř celý život na planetě a ti co přežili bojují s nemocí zvanou erupce. Poslední zbytky vlád se tak spojili a vznikl ZLOSIN, který má za úkol zamezit zániku celého světa. A právě ZLOSIN je postaví před další zkoušku. Musí projít Spáleniště, sežehnutou část planety a ujít 150 km na bezpečné útočiště. A i když se to jeví jako naprosto jednoduchý úkol, opak je pravdou.

"Pravidla neexistují. Instrukce neexistují."

První díl úspěšné trilogie Jamese Dashnera nastavil vysokou laťku. Dokázal spojit nejen zajímavý příběh, který byl svým způsobem originální, ale seznámil nás s hrdiny, kteří dokázali zaujmout a pobavit. Ve Spáleništi se jede na stejné vlně. Strhující děj, zajímavé okamžiky, měnící se charaktery a téměř každá kapitola končící něčím nečekaným. 

Celý druhý díl se odehrává na tzv. Spáleništi. Což je něco jako poušť, kde je přes den tak milion stupňů, občas se objeví bouřka v podobě vraždících blesků nebo narazíte na hordu raplů. Právě raplové, lidé nakažení erupcí, dostávají v tomto díle velký prostor. Celá kniha je sice vyprávěna z pohledu Thomase, do popředí se ale dostává mnohem více postav. Z Thomasova vyprávění tak čtenář vidí, jak se mění nejen hlavní vypravěč, ale i ostatní přeživší. Spáleniště totiž dokáže z člověka dostat jak to dobré, tak i to zlé. Po určité době tak nevíte, komu a čemu vlastně věřit.

Otázky... Na konci Labyrintu měl určitě každý z nás spoustu otázek, a taky určitě doufal, že mu na ně druhý díl odpoví. To ale vůbec. Během čtení se objeví ne jedna, ani dvě ale hned několik situací, kdy si budete říkat: "Cože?" Autor svůj příběh tak propletl a zkombinoval, že nejen, že nevíte, jestli věřit či ne, ale budete zoufale toužit po tom, aby jste věděli, proč se to všechno děje a proč zrovna takovým způsobem. Jak to tak ale bývá, všechno se dozvíme až v samotném závěru.  

Tome?
Co je?
ZLOSIN je dobrý.

Spáleniště je od začátku do konce strhující čtení. Příběh nenudí, právě naopak. Dokáže připoutat ke knize a nepustit. Po dočtení si pak budete možná trhat vlasy, co že to zase Dashner napsal. Hlavní postavy příběhu se postupně a přirozeně vyvíjejí, používají svůj zavedený slang a dělají první poslední, aby se dostali k bezpečnému útočišti. Jejich cestu jim bude ale ztěžovat nejen samotná příroda, ale i někdy šílené a drsné situace s raply. Největší nebezpečí ale čekají od druhé skupinky... skupinky plné ozbrojených dívek s cílem zabít. Ale koho? A proč?

Děkuju nakladatelství Yoli za poskytnutí recenzního ebooku.
Recenzi najdete na stránkách fantasyknihy.eu
Zdroj: obálka | obrázek1

You Might Also Like

14 komentářů

  1. Krásně napsaná recenze, já se na knihu hodně těším a jsem zvědavá, jak se druhý díl bude zamlouvat mě. Labyrint byla totiž originální a napínavě napsaná knížka, která mě celkem zaujala a byla jsem celkem překvapená, že další díl vyjde tak brzo. Doufám, že mi brzo přijde, abych se do ní mohla s chutí zakousnout - začíst. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vážně super, jsem ale teďka hrozně napjatá v očekávání třetího dílu a ten bude za dlouho! :D

      Vymazat
  2. Krásná recenze :) Spáleniště je teď knihou, na kterou se nejvíce těším :) Bude to ideální vánoční dárek :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hádám, že trhat si vlasy budu hlavně z toho, že budu muset čekat dvěstě let na další díl! :D Asi mi už rupnou nervy a přečtu si ho v angličtině :) Na druhou stranu na první i druhý jsem taky vydržela čekat, i když to bylo těžké :) Pěkná recenze :) Jen umocnila mé těšení se na počátek prosince! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Na druhý díl Labyrintu se těším opravdu dlouho :) Jen jsem netušila, že už vyšel :) V tom případě si ho musím okamžitě pořídit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha ještě nevyšla, až v prosinci...dostala jsem ebook na recenzi hodně dopředu XD XD

      Vymazat
  5. Tuto sérii bych si chtěla přečíst. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě jdi do toho, jedna z těch lepších dystopií ;)

      Vymazat
  6. Áááááá, neměla jsem tu recenzi číst! Umřu nedočkavostí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to počkej, až to dočteš....umřeš nedočkavostí na díl třetí XD

      Vymazat
  7. Četla jsem první díl na který jsem se těšila přes rok a druhý díl Labyrintu je pro mě samozřejmostí ! Nepopsatelně se na něj těším a asi by mi měli zakázat číst takové články jako ten tvůj, protože mám z nedočkavosti asi zástavu srdce !!:-)
    Skvěle napsaný článek o skvělé knížce !

    OdpovědětVymazat