RC Review: Eleanor a Park

listopadu 11, 2014

Český název: Eleanor a Park
Originální název: Eleanor and Park
Autor: Rainbow Rowell
Počet stran: 328
Nakladatelství: YOLI
Žánr: Young Adult, Romance, Contemporary
Goodreads | CBDB

Anotace: Romance ze školního prostředí, neobvyklá je v tom, že hlavní hrdinka není nejkrásnější holka na škole a její milý není nejúžasnější borec; ona je obyčejná, trochu při těle, on nenápadný kluk s částečně asijskými předky. Jejich zvolna se vyvíjející vztah překvapí je samotné a je líčený tak, že když se poprvé vezmou za ruku, připraví to o dech je i čtenáře. Celosvětový fenomén ve stylu Hvězdy nám nepřály.

Ona - obyčejná, nevýrazná, baculatá, zrzavé vlasy, rozvrácená rodina, čtyři sourozenci, nevlastní otec alkoholik, žádné soukromí, oblečení z druhé ruky. On - napůl asiat, mladší bratr žijící ve stínu staršího, ohleduplná a veselá rodina, dobré zázemí, miluje komiksy a rockovou hudbu. A pak se jednoho dne potkají ve školním autobusu...

Je rok 1986 a Eleanor nastupuje na novou střední školu. Před rokem ji nevlastní otec v záchvatu zuřivosti vyhodil z domu a teď se, po roce, vrací Eleanor domů. Hned první den, ve školním autobusu, je terčem posměchu a šikany. Když najde jediné volné místo vedle divného kluka se sluchátky, sedne si vedle něj. A pak to začne. Nejdříve nesmělé okukování, pak mu začne přes rameno číst komiksy. A když ji Park pak do ruky vtiskne celé Watchmeny, začne jejich přátelství. A z přátelství pak vznikne láska jako trám.

Nemůžu ani popsat slovy, jak moc jsem se na tuhle knihu těšila. Přeslazené romance téměř nečtu, ale o této knize se mluvilo jen v superlativech. Kniha sice vypráví příběh první lásky, ale celkové zpracování je naprosto jiné než u jiných knih. Tohle totiž není tuctové vyprávění, hlavní roli nemají třídní královny či sportovní hvězdy. Tady nehraje roli vzhled a popularita. Eleanor a Park je příběh první školní lásky, o které každý ví, že nikdy nevydrží. Oba dva jsou ale takoví blázni, že to chtějí zkusit.

On ale nezvedl oči. Namotával si šátek na prsty, až její ruka sjela do mezery mezi nimi. Pak vložil hedvábí i s prsty do její otevřené dlaně.
A Eleanor se rozložila.


Příběh je vyprávěn z pohledu obou postav. Toto uspořádání beru jako velké pozitivum, protože čtenář tak vidí pohled z obou stran. Oba dva smýšlejí jinak a na jednotlivých popisech je to vidět. Eleanor dosti myslí na svou rodinu. Její nevlastní otec ji nenávidí a matka se ji nikdy nedokáže zastat. Vyrůstat se čtyřmi sourozenci tak není nic lehkého a každý musí něco obětovat. Musí se prát nejen s chudobou a ignorací vlastního otce, ale také se spolužáky, kteří se rozhodli ji ztrpčovat život. Park naproti tomu žije v dobré rodině, ale každý den se budí s pocitem, že žije ve stínu staršího bratra. Park je totiž jiný než normální kluci. Místo sportování je radši doma zalezlý, čte si komiksy a poslouchá The Smiths. Oba dva tak neřeší jen problémy související s první láskou, ale nesnáze v rodině a ve škole.

Rainbow Rowell napsala knihu, která má sice jednoduchý příběh, ale je dokonalá díky drobnostem. Park není školní hvězda a Eleanor uťáplá holka, která se pak v závěru stane školní královnou. Nikdo není takový a takový. Obě postavy se přirozeně vyvíjejí a jejich odlišnost od běžného a zažitého režimu z nich dělala výjimečné postavy. Nevím ani kolikrát jsem se uculovala při částech, kdy si Park a Eleanor četli komiksy nebo se bavili o textech svých oblíbených songů. Přišlo mi to neuvěřitelně blízké pro mě samou. Nebo ta část, kdy si vyznávali lásku prostřednictvím postav z Hvězdných válek. Ano, přiznávám se, že tady jsem se já sama rozložila.

"Můžeš být Han Solo, " řekl a začal jí líbat na krk. "A já budu Boba Fett. Překonám kvůli tobě celej vesmír."

Eleanor a Park se od začátku do konce čte jedním dechem. S hlavními hrdiny budete soucítit a budete jim přát ten správný happyend. Konec je ale bezesporu zvláštní a jaksi otevřený. Kniha totiž nekončí ani tragicky, a ani úplně šťastně. Myslím, že na samotný závěr si bude muset udělat obrázek každý sám. I přes to se jedná o jednu z  mála knih, které mě letos svým příběhem zasáhla. Je citlivá, je zábavná, je i dojemná a pro mě svým způsobem spřízněná s mou osobou. Zanechala ve mě hodně a už teď se těším, až si ji znovu přečtu.

Děkuju knihkupectví Neoluxor za poskytnutí recenzního ebooku.
Zdroj: obálka | obrázek | úryvky z knihy

You Might Also Like

10 komentářů

  1. Už se na knihu moc těším, zrovna je někde na cestě. :D Každopádně hezká recenze a já doufám, že se mi bude líbit stejně jako tobě. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak na tu se těším! Ale jako vždy se bojím konce a někdy preferuji ty smutné nad otevřenými.

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasně napsaná recenze. Doufám, že mě kniha zasáhne stejně jako tebe, protože takové knihy jsou nejlepší. Ty, které v lidech vyvolají emoce a Eleanor a Park přesně na takový druh knihy vypadá. Už se moc těším na přečtení :)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásně napsaná recenze, už se do ní taky musím konečně pustit!

    OdpovědětVymazat
  5. Eleanor & Park je skvělá kniha, leží mi na poličce a těší se na mě :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkná recenze, na tuhle knihu jsem už párkrát narazila a tvůj článek mě jen utvrdil v tom, že si to asi fakt budu muset přečíst. :D Nepřeslazená romantika, to je pro mě to pravý. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Super recenze. Na knihu jsem velmi zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  8. Neskutečně se na Eleanor & Park těším! :) Protože... proč ne, že? :D :) Romantické, neobvyklé a takové milé. :) pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
  9. Už se nemůžu dočkat, až mi knížka příští týden přijde! :)

    OdpovědětVymazat