Recenze: Živí mrtví: Vzestup guvernéra

října 30, 2014

Český název: Živí mrtví: Vzestup guvernéra
Originální název: The Walking Dead: Rise of the Governor
Autor: Robert Kirkman
Série: The Walking Dead 1
Počet stran: 344
Nakladatelství: Baronet
Žánr: Zombies, Horror, Dystopia, 
Goodreads | CBDB

Anotace: Co všechno se člověku musí přihodit, aby se z něj stala zrůda? Opravdu je v každém z nás nějaké temné já, které jen čeká na to, aby se mohlo projevit? 
Skoro by se dalo říct, že na Briana Blakea je toho dost. Kráčí po světě jako je ten náš, jenže v tom jeho umí kráčet i mrtví. A jemu teď nejde o nic jiného, než aby přežil. Se dvěma kamarády a bratrem Phillipem s malou dcerou se ze všech sil snaží nalézt klidné místo ve světě, kde civilizace zanikla. Román ze světa veleúspěšného komiksu Živí mrtví přináší příběh postavy, která zasadí známé skupině přeživších jednu z nejhorších ran. Avšak Guvernér nebyl vždy šíleným despotou. 

Myslím, že dneska už je jen málo lidí, kteří by neslyšeli o Walking dead. Walking dead je totiž celosvětový fenomén, ať už se jedná o seriál nebo jeho komiksovou předlohu. Není proto překvapením, že se tento kult dostal i do knižní podoby. Já osobně jsem velkým fanouškem seriálu a co se týče komiksů, zatím se mi do ruky dostalo prvních pět svazků. Vzestup Guvernéra mapuje počáteční osudy postavy, která hlavní seriálové skupince pěkně zatopí ve třetí řadě televizní show.

V úvodním díle knižní série můžeme vidět první okamžiky v životě Phillipa Blakea po zombie apokalypse. Společně se svou malou dcerkou Penny, bratrem Brianem a dalšími přáteli se rozhodne zachovat zdravý rozum a cestují křížem krážem po zdevastované zemi. Hledají potravu, hledají útočiště a hlavně hledají naději, že někde existuje místo, kde se nikdo nesnaží navzájem sežrat. Bohužel jak putují dál a dál, naráží na čím dál více problémů. Rozhodnou se proto vypravit do Atlanty, kde by údajně měli najít útočiště pro poslední přeživší.

Walking dead je dnes již kultovní záležitost. Filmů, seriálů nebo i knih o zombie moc nenajdete a Robert Kirkman stvořil něco, co dokáže člověka pohltit. Není divu, že se rozhodl svoji sérii převést do knižní podoby a zachytil osudy postav, které hrají v komiksu spíše vedlejší roli. V seriálu se pak s postavou Guvernéra setkáte až ve třetí řadě. Představil se tam jako velmi zajímavý a nelítostný člověk, který jde i přes mrtvoly. Tato kniha je skvělá v tom, že vám představí život tohoto člověka před tím, než si začal říkat Guvernér a co se mu vlastně stalo, než se z něj stala zrůda.

Pokud jste si vždycky říkali, jaký ten Guvernér byl dříve, odkud se vzal a jak se dostal k takové pozici, tahle kniha vám zodpoví všechny otázky. Pokud ale seriál neznáte, tak to také nevadí, protože tahle kniha se odehrává na úplném začátku. Kniha vám představí postavu Phillipa Blaea a jeho společníků do největší krajnosti. Vidíte, jak se chovají, jaké mají návyky, touhy a zlozvyky. Můžete se dočíst, jaký vliv na jejich život měla nastávající situace, kdy se svět pomalu měnil v chodící mrtvoly. Autoři se zaměřili především na dvojici bratrů. Statného a nebojácného Phillipa, pro kterého je jeho malá dcera vším a jeho ustrašeného bratra Briana. Jejich postupná změna je pak ke konci knihy velmi znatelná. Svět se změnil a lidé se také mění. Někdo ale k lepšímu, někdo k horšímu.

Na celé knize pak není nejzajímavější přítomnost živých mrtvých, ale propracovaná psychologie hlavních postav. Jejich touha po přežití a zajištění bezpečného místa je spolu s drsnou a krutou realitou mrazivá kombinace. Autoři se nebojí zasáhnout do úplných detailů a klidně vám dopodrobna popíší tu nejkrvavější a nejnechutnější scénu. Děj je navíc zpracován velmi svižně a čtivě, není nouze o zajímavé a mrazivé scény, nechutné či vypjaté okamžiky a také vyhrocené a překvapivé ukončení. Upřímně přiznávám, že na ten konec jsem koukala s pusou dokořán. Celou dobu si myslím jednu věc, udělám si na ni názor a podle toho také čtu a nakonec je to úplně jinak! Ale tohle mám na knihách ráda, nikdy nevíte, co si autor na vás vymyslí.

Knihu bych tedy určitě ráda doporučila. Každému, ať už příznivci hororů, vyvražďovaček nebo propracovaných psychologických románů. A není nutné znát seriálovou nebo komiksovou předlohu. Příběh je čtivý, zajímavý, atmosféra mrazivá. Postavy jsou skvěle a realisticky propracované. Autoři totiž ví, jak na to a co čtenáře zajímá. A navíc, originálních zombie příběhů moc nenajdete, takže určitě jděte do toho.

Zdroj: obálka | obrázek

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Líbí se mi obálka, ale horory nemám ráda. :)

    OdpovědětVymazat
  2. priznam se, ze me tahle knizka desi uz jen tim nazvem a taky ukazkama co davaji na serial. ale docela jsi me nalomila tim psychologickym romanem, to muzu, ale nevim, jinak jsem srab O:-)

    OdpovědětVymazat