RC Review: Přivolávání

října 04, 2014

Český název: Přivolávání
Originální název: The Summoning
Autor: Kelley Armstrong
Série: Nejtemnější síly 1
Počet stran: 306
Nakladatelství: Galatea
Žánr: Romance, Paranormal, Young Adult, Ghosts
Goodreads | CBDB

Anotace: Chloe vidí mrtvé lidi. Ano, jako ve filmech. Problém je, že vidět duchy v reálném životě znamená jednosměrnou jízdenku na psychiatrii. Ovšem nic není tak, jak se na první pohled zdá… Jmenuji se Chloe Saundersová a můj život už nikdy nebude stejný jako dřív. Ve svých patnácti letech jsem vůbec netoužila být jiná než ostatní. Chtěla jsem chodit do školy, mít kamarády, bavit se. A taky jsem chtěla, aby si mě trochu víc všímali kluci. Už ani nevím, jaké je to být obyčejná holka. Všechno nabralo zcela jiný směr toho dne, kdy jsem ve škole poprvé spatřila ducha. Vyděsil mě tak, že nikdo nezapochyboval o tom, že jsem se naprosto pomátla. Teď už ve škole všichni vědí, kdo jsem. Jen z jiných důvodů, než bych si přála. Ve filmech nejsou duchové nic neobvyklého. Když se však v reálném životě snažíte lidem vysvětlit, že vidíte duchy zemřelých lidí, automaticky získáte poukaz na pobyt v léčebně pro duševně choré. A tak jsem se ocitla zavřená v Lylově domově, což je „speciální zařízení“ pro narušenou mládež. Chtěla jsem se co nejdříve uzdravit a vypadnout odsud. Brzy jsem ale pochopila, že je to jiný domov, než se na první pohled zdá. Dějí se tady podivné věci a ani mí noví spolubydlící nejsou choré bytosti. Mají zkrátka poněkud zvláštní schopnosti. Nevím, komu mohu důvěřovat. Musím přijít na to, jaká nebezpečná tajemství skrývá Lylův domov... a to dříve než povstanou jeho kostlivci a začnou mě pronásledovat.

Chloe vždycky patřila mezi ty dívky, které nerady na sebe poutaly pozornost. Nenápadná šedá myška, která chtěla být jako ostatní. Mít kamarády, přítele a dobré známky. Chloe má ale jeden zvláštní dar. Vidí duchy. Svoji schopnost se snaží co nejvíce potlačit, proto ignoruje hlasy okolo sebe. Když ale na ni ve škole zaútočí znetvořený duch mrtvého školníka, její trpělivost přeteče. Její okolí to vidí ale jinak a proto je nucena odjet do léčebny pro narušenou mládež. Zde se Chloe setkává se studenty, kteří mají stejně jako ona neobvyklý problém. Chloe ale ví, že není šílená a proto se upne na jednu jedinou věc. Dostat se co nejdřív z ústavu pryč. Lylův domov je ale ve skutečnosti něco jiného, než se na první pohled zdá.

Přivolávání je úvodní díl trilogie Nejtemnější síly od Kelley Armstrong. Tato autorka, pocházející z Kanady, se ve svých románech zaměřuje na paranormální věci a často bývá srovnávána s autorkami jako Laurell K. Hamilton, Charlaine Harris nebo Kim Harrison.


Kniha na první pohled zaujme nejen svou obálkou, ale i zajímavou anotací. Příběh je ale ve skutečnosti trochu jiný. Jedná se totiž o docela typickou young adult knihu, která se spíše než na děj, zaměřuje na hlavní hrdinku. Proto se celá kniha čte velmi odlehčeně a děj plyne pozvolna. Autorčin styl psaní je velmi čtivý a dokáže zaujmout. Hlavní zápletku by ale chtělo více rozvinout a propracovat. Zaměřit se na podstatné a důležité části, které příběh dotvářejí. 

Hlavní postava Chloe je už od začátku neobvyklá dívka. Na svůj věk (patnáct let) se chová hodně vyspěle a její názory a pohledy na svět by sedli spíše k dospělé a životem protřelé ženě. Vyspělá hrdinka je ale určitě zajímavější než naivní a hloupá. Svůj dar vidění bere spíše jako prokletí než dar a když zjistí, že na jejích spolužácích z ústavu je také něco neobvyklého, rozhodne se dopátrat pravdy. Její myšlenkové pochody jsou víceméně logické a rozumné, někdy ale až moc nereálné.

Postavu Chloe se autorce podařilo vykreslit zajímavě. Čtenář má možnost nahlédnout do její hlavy a vidět jak uvažuje, jak se cítí a jak vidí své okolí. Její charakter se postupně i vyvíjel. Další postavy, které se v ději ukážou, už tak prokreslené nejsou a tak si je čtenář nemusí tak oblíbit. Za zmínku nejvíce stojí asi postava Dereka, který se na první pohled jeví jako tajemná postava, která skrývá nejedno tajemství.

Přívolávání je kniha, která určitě zaujme široké spektrum čtenářů. Nejedná se sice o dokonalou knihu, která oplývá akcí a dramatem. Právě tu akci a atmosféru tajemna až hororu najdete až v samotném závěru knihy. Kniha je to ale nenáročná, čte se rychle a pobaví. Má v sobě totiž velký potenciál. Jak se ale vyvine, uvidíme až v dalších dílech.

Děkuji nakladatelství Galatea za poskytnutí knihy k recenzi.
Zdroje: Obálka | Obrázek

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Souhlasím. Mě se moc líbila a věřím, že další díly budou ještě lepší. :)
    Pěkně napsané. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nečetla jsem, ale ani se mi do ní nějak moc nechce. Bojím se, že mě zklame, protože mi nepřijde ničím originálním. A ty originální obálky jsou o hodně hezčí! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá zajímavě, možná bych si ji mohla přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knížku jsem ještě nečetla, ale už dlouho se na ni chystám :) Tvá recenze mě teď povzbudila se do ní konečně pustit :)

    OdpovědětVymazat
  5. vicemene souhlasim se vsim. kniha se mi libila a verim ze potencial i nadale rozvine :) sice ten konec byl podle me hodne narychlo a slo to lip vykreslit, ale stejne se na dvojku tesim. a ty obalky! krasa

    OdpovědětVymazat