RC Review: Proroctví

srpna 05, 2014

Český název: Proroctví
Originální název: Starcrossed
Autor: Josephine Angelini
Série: Proroctví 1
Počet stran: 384
Nakladatelství: CooBoo
Goodreads | CBDB

Anotace: Šestnáctiletá Helen Hamiltonová si odmalička bolestně uvědomuje, jak moc se liší od svých vrstevníků – nejen nezvyklou výškou, ale i schopnostmi. Umí například superrychle běhat a má nadlidskou sílu. Zároveň se bojí, že tyhle její „abnormality“ značí, že je nějaká zrůda, a tak se snaží co nejvíc splynout s davem, nevyčnívat. Což je minimálně při její výšce opravdu těžké. Pak ale na americký ostrůvek, kde žije, zavítá početná rodina Délosových a obvykle mírná a klidná Helen přecitlivěle reaguje na jakoukoli zmínku o nich, přestože je vůbec nezná. Její okolí, táta, nejlepší kamarádi Claire a Matt, ji nepoznávají a nechápou, co se děje. Jenže rodina Délosových Helen nepřinese jenom neklid, ale taky jí pomůže zjistit, co je vlastně zač. Že není žádné monstrum, ale stejně jako atraktivní, výjimečně chytří a sportovně nadaní Délosovi pochází z linie potomků řeckých polobohů…

Helen si už odmala myslela, že je jiná než ostatní její spolužáci. Na dívku byla nezměrně vysoká a oplývala větší silou, než ti nejvysportovanější kluci na škole. Aby si jejich zvláštností nikdo nevšiml, stala se Helen hodně uzavřenou, nenápadnou a tichou dívkou. A to se změnilo do chvíle, kdy se na jejich ostrov přistěhovala rodina Délosových. Při jakékoliv zmínce o nové rodině Helen cítí jen podrážděnost a neklid. Její otec ani nejlepší kamarádka nechápou, co se s ní děje. Neví to ani ona sama, dokud se s rodinou Délosových nesetká tváří v tvář.

Proroctví je kniha, která spojuje dvě témata - zakázaná láska a řečtí bohové. V době vydání na sebe kniha upoutala velkou pozornost, protože tak trochu vybočovala. V podobně laděných knihách hráli většinou hlavní roli upíři nebo vlkodlaci a tématika bohů se dotýkala jen série Percyho Jacksona. První díl Proroctví čtenáře seznamuje s Helen, středoškolačkou, která byla hodně talentovaná běžkyně. Její rychlost není ale jediná výjimečnost, kterou Helen má.

Celý příběh je vyprávěn hlavně z pohledu Helen. Občas se v průběhu děje objeví i vypravování jiné postavy, což dělá knihu zajímavější. Celkově ale celý příběh vyznívá trochu nudně. Až do samého závěru se v ději nic závažného neděje a autorka se zaměřila hlavně na Heleniny myšlenkové pochody. Helen se zaobírá nejen sama sebou a její výjimečností, ale také svými city k jednomu synu Délosových.

A tady se dostáváme k podobenství s o něco slavnější sérií od Stephenie Meyerové. Hlavní roli má opět nesmělá a nenápadná hrdinka Helen, která podlehne osobnímu kouzlu hlavního mužského hrdiny, který není jen tak obyčejným klukem. Rodina Délosových není jen početná, ale hlavně velmi atraktivní, talentovaná, chytrá a hlavně to nejsou normální lidé. Navíc každý ze sourozenců má svůj vlastní výjimečný dar. Upíří série měla a stále bude mít vliv na současné autory a jejich tvorbu. U některých knih to není na škodu, ale v případě Proroctví se jednalo o dosti rušivý element a knize to ubíralo na originalitě.

V celém příběhu se nejvíce řeší otázka bohů a jejich potomků. Autorka popustila velkou dávku fantazie a vymyslela zajímavý příběh o božských potomcích. Bohužel ho ale nedokázala věrohodně vykreslit. Části týkající se minulosti a osvětlování Helenina původu jsou často nedotažené. Naproti tomu vykreslení vztahu Heleny a rodiny Délosovi se autorce povedlo výborně. Délosovi Helen ihned přijali mezi sebe, i když podle pravidel by měli být nepřátelé. Od začátku ji pomáhali vyrovnat se se skutečností a naučili ji používat a rozvíjet její dary.

Proroctví není špatná kniha, jedná se ale více o oddechovou četbu než o strhující příběh plný zvratů a silných hrdinů. Hlavní hrdinka byla na začátku správně naivní a postupně se z ní stávala uvědomělá a sebevědomá dospívající žena. I přesto v sobě občas našla tu hloupou dívku, která neví, co od života chce. Příběh lásky a řecké mytologie zaujme především mladší čtenáře.


Děkuju databázi CBDB za poskytnutí recenzní knihy.
Zdroje: obálka

You Might Also Like

4 komentářů

  1. souhlasim s tou nedotazenosti a skvelym vykreslenim vztahu delosovych s helen a zvlast se mi libilo jak to ma rodinka mezi sebou :) pekna recenze

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem už spoustu recenzí a sama nevím, co si o knize myslet... podle anotace se mi zdála hrozně zajímavá, tak uvidím, jestli se na ni taky dostane, ale snad si ji brzo taky přečtu.

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem si myslela že ji snad nedočtu... Hrozně mě nudila.

    OdpovědětVymazat
  4. Po ostatních recenzích ani nevím, zda si knihu koupit...

    OdpovědětVymazat