RC Review: Esej o tragédii

července 31, 2014

Český název: Esej o tragédii
Originální název: The Tragedy Paper
Autor: Elizabeth LaBan
Počet stran: 320
Nakladatelství: Host
Goodreads | CBDB

Anotace: Tim Macbeth, sedmnáctiletý albín, nedávno přestoupil na prestižní Irvingovu školu, jejíž motto zní: „Vejdi, přítele najdi a přítelem se staň.“ Ale přítel je to poslední, co Tim hledá — doufá jen, že absolvuje poslední ročník, aniž by vzbudil příliš pozornosti. Ale navzdory své snaze zůstat nenápadný se zamiluje do hvězdy ročníku Vanessy, přítelkyně nejoblíbenějšího studenta na škole. K Timovu překvapení Vanessa jeho lásku opětuje, ale pokud by to někdo zjistil, mohlo by to otřást jejím společenským postavením. Tim a Vanessa navážou utajovaný vztah, ale navíc se musí vypořádat s esejem o tragédii, závěrečnou prací posledního ročníku, kterou zadává nejpřísnější učitel na škole.

Kniha je psána střídavě z pohledu zamilovaného Tima a také Duncana, studenta posledního ročníku, který odhaluje celou pravdu o Timovi a Vanesse. Esej o tragédii je působivý příběh o zapovězené lásce a o tom, kam až jsou lidé schopni zajít, aby si uchovali svá tajemství.

Duncan nastupuje do posledního, čtvrtého ročníku. Jako každý čtvrťák zdění pokoj po loňském maturantovi, který mu zanechá na přivítanou překvapení neboli "poklad". Je tu pouze jeden pokoj, který nikdo nechce. Timův pokoj. A právě ten je Duncanovi přiřazen. Jeho poklad přestavuje dopis a hromada cédeček. A právě prostřednictvých těchto nahrávek se Duncan seznamuje s Timem. Se sedmnáctiletým, albínským chlapcem, který na Irvingově střední škole odjel dostudovat poslední půl rok školy. Tim mu vypráví nejen o sobě a své rodině, ale také o Vanesse, dívce, která mu učarovala a také o tom, co se loni na jaře vlastně stalo.

„Vejdi, přítele najdi a přítelem se staň.“

Esej o tragédii je příběhem dvou studentů - Duncana a Tima. Oba dva jsou tak trochu outsideři a přátel mají pomálu. Především Tim, který jako albín trpí vzácnou poruchou. Jeho kůže je bílá až bezbarvá a proto na sebe často poutá pozornost. Lidé na něj hledí jako na zvláštního jedince, proto se Tim často straní a nevyhledává společnost. Proto je pro něj překvapením, že ho na letišti osloví krásná a bezstarostná Vanessa. Vanessa, na kterou ve škole čeká její přítel Patrick.

Příběh by se dal rozdělit do dvou částí a to Duncanova současnost a Timova minulost. Duncan poslouchá Timovi nahrávky a postupně odhaluje, co se dělo v loňském roce. Sám osobně si loňský rok moc nepřipomíná, protože ho vzpomínky často dokáží podusit. Snaží se proto zaměřit na celoroční práci, který každý maturant dostane. Esej o tragédii. Timovo vyprávění ho ale nutí poslouchat jedno CD za druhým a postupně s ním se dostává až k oné události.

Esej o tragédii ale není jen obyčejným příběhem ze středoškolského života. Ač se jedná o jednoduchý příběh, dokáže pohltit a nese v sobě jakési skryté poselství. Dokáže zasáhnout a je plný emocí. Ne každý procházel středoškolská léta v pohodě. Každý jsme si tím prošli nebo tím zrovna procházíme. Představte si ale, když jste na první pohled odlišný, jiný a spíše budíte v ostatních odpor než zvědavost. Tim byl takový, byl jiný a proto ho lidé spíše odsuzovali. Nechal se sebou zametat a přestal si vážit sám sebe. Jediným světlým bodem v jeho životě pak byla Vanessa, která ale chvílemi nevěděla, co sama chce.

Jak už z anotace vyznívá, tak se něco v loňském roce událo. Něco, co mělo vliv nejen na Timův život, ale i na ostatní. Postupně v průběhu čtení můžeme odhalovat, co se asi stalo. Osobně jsem asi čekala cokoliv, ale tohle ne. Závěr tedy byl pro mě velkým překvapením. Knize to ale nijak neubralo. Četla se opravdu dobře, stránky utíkali a utíkali, až mě zamrzelo, že jsem ji měla taky rychle přečtenou. Příběh byl totiž nejen zajímavě zpracován, ale stylově a vypravěčsky mi opravdu sedl. Nejen Duncan, ale hlavně Tim mě svým příběhem doslova učaroval, že jsem nedokázala knihu odložit. A to se jen tak u obyčejné knihy nestává. 



Děkuju nakladatelství Host za poskytnutí recenzního e-booku.
Zdroje: obálka | obrázek1 | úryvek z knihy

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Já si tu knihu budu vážně muset přečíst..vidím na ní recenze uplne vsude..a hlavne kladne...

    Tvůj blog byl přidán do nové tabulky obsahující knižní blogy a weby. Pokud máš nějaké otázky či reklamaci, tak se ozvy. Jakékoli změny prosím hlas.

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knizku si po vsech tech recenzich musim taky precist :)

    OdpovědětVymazat
  3. Náhodou je Tvá recenze také pěkná :)

    OdpovědětVymazat