Recenze: Meč osudu

června 05, 2014

Český název: Meč osudu
Originální název: Miecz przeznaczenia
Autor: Andrzej Sapkowski
Série: Zaklínač 2
Počet stran: 396
Nakladatelství: Leonardo
Goodreads | CBDB

Anotace: Hlavním hrdinou tvorby Andrzeje Sapkowského je zaklínač Geralt z Rivie. Jako nájemný hubitel upírů, vlkodlaků a všemožných nebezpečných netvorů pochopitelně ovládá bojové a magické techniky nezbytné pro jeho zaměstnání. nicméně není pouze chladnokrevným profesionálem a už vůbec ne jedním ze superhrdinů, jimiž se žánr fantasy jen hemží. Postupně vychází najevo, že neměl možnost si svůj osud svobodně zvolit, ale naopak je nucen draze platit za schopnosti a dovednosti nedosažitelné a vesměs též nepochopitelné běžným smrtelníkům. Proto vyvolává strach a zároveň nevraživost a odpor těch, jejichž životy vlastně chrání. Přes své pozitivní působení jsou zaklínači odsouzeni k vyhnanství na samém okraji společnosti, která sice působí vnějškově středověkým dojmem, avšak s mnoha atributy převzatými ze současnosti.

Geralt je zaklínač. Není to jen jeho životní poslání, ale také práce, která ho živí. Cestuje z jednoho města do druhého a zbavuje lidi děsivých stvoření. Místo poděkování ale často slýchá jen posměch, výhrůžky nebo nenávist. Lidé zaklínači buď opovrhují nebo se jich bojí. Bojí se jich pro jejich odlišnost, pro jejich výjimečnou sílu a nadlidské schopnosti. Geralt ale není jen chladnokrevný zabiják. Za tím vším se skrývá život psance, osamělého člověka, který musí platit za to, čím se musel stát.

Meč osudu je sbírka sedmi povídek, které rekapitulují osudy Geralta a jeho společníka Marigolda. Příběhy jsou tentokrát ale více propletené a postavy, se kterými jsme se setkali v první povídkové knize, dostávají více prostoru a autor se jimi více zaobírá. Proto můžeme zaznamenat větší přítomnost barda a trubadúra Marigolda, objeví se i tajemná a osudová čarodějka Yennefer a také budeme moci na vlastní oči vidět setkání zaklínače s dítětem, které mu přisoudil nikdo jiný, než sám osud.

Stejně jako předchozí díl a ty následující, tak i Meč osudu vyšel už před spousty lety. Byl ale vyprodaný a díky velkému zájmu a poptávce se celá série dočkala znovuvydání a všechny díly tak může sehnat už každý. Andrzej Sapkowski vytvořil ojedinělého hrdinu, který bojuje nejen se špatnými protivníky, ale i se samotným osudem. Proto není divu, že si získal takovou přízeň.

Oproti předchozímu dílu, jsou povídky o něco delší a výpravnější. V Hranici možností se Geralt účastní honu na draka, ale díky svému kodexu se rozhodne draka nezabít. Autor tím více poukazuje na Geraltův výcvik, na pravidla, která mezi s sebou cech zaklínačů má. V povídkách Střípky ledu a Trochu se obětovat pak můžete poznat narážky na známé pohádky, například na Malou mořskou vílu. Nejvýraznější a asi nejlepší je pak povídka Meč osudu, kde se Geralt poprvé setká s Ciri, dítětem Překvapení.

"Jsi něco víc, Ciri. Něco víc."

Všechny povídky jsou určitě příjemným zpestřením a nezbytností proto, aby čtenář mohl začít číst další a již ucelený příběh, který začíná ve třetí knize. A čím je tato fantasy série tak výjimečná, že ji čte tolik čtenářů i po tolika letech? Není to jen skvělým způsobem zpracování a tím, jak Sapkowski svůj příběh vypravuje. Je to především díky skvělým charakterům, kterým vdechnul život. A nejedná se jen o hlavní postavu zaklínače. Čtenář si oblíbí nejen Geralta, ale i prostořekého Marigolda a někdy až prohnanou a krutou čarodějku Yennefer. Kromě toho v povídkách najdete i něco ze současnosti. Sapkowski v nich řeší nejen mezilidské problémy, ale i problémy rasové, politické a i osobnějšího rázu.

Pokud si chcete vyplnit čas kvalitní fantasy četbou, sérii o Zaklínači vřele všem doporučuji. Navíc první dvě povídkové knihy jsou jen jakýmsi úvodem před tím, co čtenáře čeká v následujících dílech. Nenajdete tu ale typické zlo a dobro, tady obě strany jaksi splývají. Je to díky tomu, že nejen zaklínač, ale ostatní postavy, mají pro své činy své určité důvody a nic není dokonalé, jak to na prvý pohled vypadá. Ač Geralt prošel všemi mutacemi a přeměnami, často se právě on chová nejvíce lidsky.


Další díly ze série Zaklínač najdete na stránkácha arara.cz
Zdroje: obálka | obrázek1 | obrázek2

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Zatím jsem přečetla jen první díl a moc mě nezaujal ale dám mu druhou šanci, na mém blogu teď probíhá soutěž, takže kdyby jsi chtěla, můžeš se zúčasnit :) http://beeneedsnewbooks.blogspot.cz/2014/06/prazdninova-soutez.html

    OdpovědětVymazat