Týden s Písní ledu a ohně - O sérii

března 31, 2014

Píseň ledu a ohně. V současné době jen málokdo neslyšel o této rozsáhlé epické fantasy sérii George R R Martina. A když už vám tento název nic neříká, tak určitě znáte tento - Hra o trůny. Letos už po čtvrté budeme moci sledovat seriálové zpracování této oblíbené série. A proto jsem si připravila sérii článků, která nám zkrátí čekání na skvělý seriál od stanice HBO.

George R R Martin vymyslel a napsal rozsáhlou sérii, která v současnosti má pět velmi obsáhlých dílů. Série se řadí mezi epické fantasy knihy. Oproti jiným typickým fantasy příběhům se tady tolik nadpřirozena a magie nevyskytuje, ale spíše hraje druhou roli. Martin spíše sází na detailně propracované charaktery, intriky, spiknutí a nečekané a docela brutální zvraty. Autor je také proslulý tím, že se nebojí nechat zabít jednu z hlavních postav. A vůbec mu nezáleží na tom, jestli je postava důležitá, jestli hraje kladnou či zápornou roli, jestli ji čtenáři milují nebo zatracují. 

V celé sérii se vyskytuje velké množství postav. Proto nejsou kapitoly očíslovány, ale jsou názvany podle postavy, která zrovna vypráví svoji část příběhu. Díky tomu může čtenář do detailů poznat charakter ne jedné ale hned několik postav, který se v průběhu dění výrazně mění. Proto bývá často složité, označit někoho jako kladnýho a někoho jako zápornýho, protože jak děj postupuje, jak se situace vyvíjí, tak se vyvíjí i charaktery. 

Celá série se může rozdělit na tři části. V první se střetávají rody Starků, Lannisterů a Baratheonů. Druhá část naopak ukazuje život daleko na severu za Zdí, kde každý žije ve strachu, kvůli rostoucí hrozbě v podobě nemrtvých bytostí. Třetí dějová linie se pak odehrává daleko na jihu a popisuje osudy Daenerys Targaryen, dračí matky toužící po návratu na trůn jejího otce, kterého před patnácti lety svrhly rody zmíněné v první části. 

Kromě velkého množství oddaných fanoušků, získala série hned několik významných ocenění a nominací:
  • Hra o trůny (1996) - cena Locus Award, nominace World Fantasy Award a Nebula Award
  • Střet králů (1998) - cena Locus Award, nominace Nebula Award
  • Bouře mečů (2000) - cena Locus Award, nominace Nebula Award a Hugo Award
  • Hostina pro vrány (2005) - nominace Lucos, Hugo a British Fantasy Award
  • Tanec s draky (2011) - cena Locus Award, nominace Hugo Award a World Fantasy Award 

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Knižní série jdou tak nějak kolem mě. Mám pocit, že jsem četla tak jednu, dvě - a konec. Třeba se k tomu ale jednou dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem velkým fanouškem seriálu Hra o trůny a samozřejmě mě napadlo si přečíst jeho knižní předlohu. No zatím jsem pouze u představy, protože s narůstající popularitou jeho knih je těžší a těžší půjčit si je (v knihovně). Knížky si nikdy nekupuji rovnou, ale pokud se mi líbí, podpořím autora :). Ale měla bych začít co nejdříve, jsem jak tak koukám dost pozadu. A to zabíjení i hlavních postav je na jednu stranu vážně hrozné, ale zase se děj neustále hýbe dopředu. A to je vzácné.

    OdpovědětVymazat