RC Review: Muži, kteří nenávidí ženy II

února 04, 2014

Český název: Muži, kteří nenávidí ženy II
Originální název: The Girl with the Dragon Tatoo II
Autor: Andrea Mutti , Leonardo Manco, Denise Mina
Série: Kniha 2
Počet stran: 160
Nakladatelství: Host

Anotace: Druhý díl komiksové podoby mezinárodního bestselleru a kasovního trháku.
Aby zostuzený novinář Mikael Blomkvist očistil své jméno, nechá se najmout na vyřešení téměř čtyřicet let starého případu zmizelé dívky. Jeho pátrání končí ve slepých uličkách, dokud se k němu nepřipojí mladá hackerka Lisbeth Salanderová, jejíž tajemná, ztrápená osobnost může být tím chybějícím článkem.
Společně se noří do tajemství čím dál hlouběji a zjišťují, že jejich pátrání je vede po cestách, kterým ani jeden z nich nerozumí. Mikael a Lisbeth se pokusí vynést pravdu na světlo dřív, než je pohltí temnota rodiny Vangerů.
Komiksové zpracování Larssonovy trilogie je rozděleno do šesti dílů, první díl vydal Host na jaře 2013. Adaptace se ujala známá autorka kriminálních románů Denise Mina, grafickou podobu zpracovali Leonardo Manco, který se podílel například na sérii Hellblazer, a Andrea Mutti, spolupracující s nakladatelstvími jako DC Comics, Marvel nebo IDW.

Muži, kteří nenávidí ženy od švédského autora Stiega Larssona patří už několik let mezi celosvětové bestsellery. První díl komiksového zpracování vydalo nakladatelství Host na jaře roku 2013. Druhý díl děj posouvá mnohem dál a odkrývá tajemství a záhady, které obklopují rodinný klan Vangerů.

Druhá část strhujícího románu v komiksové podobě navazuje na předchozí díl. Novinář Mikael se snaží očistit své jméno a postupně vyšetřuje čtyřicet let starý případ zmizelé dívky Harriet. Když ho po propuštění z vězení stopy zavedou do slepé uličky, rozhodne se přijmout pomoc hackerky Lisbeth, která svým pátráním dosáhne zásadního zlomu. Společně se dostávají hlouběji a hlouběji minulosti a odhalují věci, o kterých ani nevěděli, že jsou možné. Hrůzné tajemství, které ukrývá rodina Vangerů, brzo spatří světlo světa.

Stejně jako v první části, tak i ve druhé se na komiksu podílela stejná trojice. Britská autorka kriminálních románů Denise Mina bravurně zpracovala obsáhlou knihu a grafickou podobu dostala na starost dvojice Leonardo Manco a Andrea Mutti. Zajímavostí je, že díky evropskému původu všech autorů se komiks výrazně liší od amerických a nese v sobě tu správnou atmosféru.

Nejvýraznější roli dostává tentokrát hlavně Lisbeth, která na sebe prakticky strhává celou pozornost. Nebojí se násilí i drsných slov a když začne spolupracovat s novinářem Mikaelem, kolikrát vypadá ona jako ta, co vede vyšetřování a on jako nezkušený začátečník. Atmosféra celého komiksu je pak nenucená a zajímavě zachycuje investigativní práci. Je v něm ale oproti předloze méně nahých scén, což bývá vyčítáno prudérním Američanům. To ale vynahrazuje až realistické zobrazení násilí, které naturalisticky ukazuje to, kam až lidé jsou ochotni zajít pro své zvrácené choutky.

Protože se jedná o komiks, je pozornost nejvíce zaměřena na kresbu. Obálku knihy graficky zpracoval Lee Bermejo a děj si pak jako u první části rozdělili malíři Leonardo Manco a Andrea Mutti. Pokud se na scéně objevuje pouze Lisbeth, je kresba více tmavá, někdy až špinavá a depresivní. Oproti tomu jsou části s Mikaelem čisté a plné jasných barev. Když se ale jejich cesty spojí, tak se se spojí i barevné pozadí. 

Pro nečtenáře samostatné knihy může být pak jedinou nevýhodou uspěchaný děj a to hlavně v závěru komiksu. Dění okolo vyústění celé hlavní zápletky je příliš zhuštěné a řečené jen ve zkratce. Některé věci nejsou totiž  dovysvětleny celé, a tak se spíše hodí je dovyprávět nebo je nezmiňovat vůbec. 

Muži, kteří nenávidí ženy II je velice kvalitní zpracování slavné a oblíbené knižní předlohy. Komiks má skvělou atmosféru, která je umocněna nejen kresbou ale i textem. Čtenářům tak nabízí velmi příjemnou podívanou, která zaujme nejen příznivce severských detektivek. 

Děkuji knihkupectví Fantasya.cz za poskytnutí knihy na recenzi.
Recenzi najdete také na jejich stránkách.

You Might Also Like

0 komentářů