Recenze: Zatmění

ledna 10, 2014

Český název: Zatmění
Originální název: Eclipse
Autor: Stephenie Meyer
Série: Stmívání 3
Počet stran: 480
Nakladatelství: Egmont



Anotace: Třetí díl romantické čtyřdílné ságy s prvky fantasy a hororu.
Isabella se stěhuje k otci do městečka Forks ve státě Washington. Zdá se jí, že na světě neexistuje nudnější a beznadějnější místo – až dokud nepotká tajuplného a přitažlivého Edwarda, který doslova obrátí její život vzhůru nohama. Do Isabellina příjezdu Edward úspěšně tajil před obyvateli městečka svou upírskou osobnost. Později však do Isabellina života vstoupí také Jacob, chlapec s vlkodlačími předky. Vlkodlaci a upíři jsou však nesmiřitelní nepřátelé a Edward s Jacobem toto nepřátelství nedokáží odložit ani z náklonnosti k Isabelle. A tak se Isabella musí mezi nimi rozhodnout…

Život na střední škole se pomalu blíží ke svému konci. Stejně tak i lidský život Belly Swan. Rozhodla se totiž zasvětit celou svou existenci upírovi Edwardovi. Než ale k její proměně dojde, musí složit těžké zkoušky, rozloučit se s otcem a matkou a hlavně se potřebuje zbavit nebezpečné Victorie, která se snaží Bellu sprovodit ze světa. Naštěstí má okolo sebe nejen celou Cullenovic rodinu, ale i vlčí smečku, kam patří i Bellin nejlepší kamarád Jacob. Rozhodnou se společně čelit nejen vražedné upírce, ale i armádě mladých upírů, které si vytvořila. Každá bitva má ale svoje oběti. Kdo jím bude tentokrát?

Zatmění, to je jeden velký milostný trojúhelník. Prakticky celou dobu se tu řeší, koho Bella ve skutečnosti miluje. Edwarda nebo Jacoba? Naneštěstí pro oba, Bella miluje jak Edwarda, tak i Jacoba. Každého ale trochu jinak. A je to právě Edward, pro koho se rozhodne ztratit svoji lidskost a připoutat se k němu po celou dobu své budoucí upíří existence. Zatmění není ale jen o milostných problémech. Pořád je tu nevyřešená záležitost s Victorií, která se už od prvního dílu snaží Bellu zabít. Teď si ale na pomoc vytvořila upíří armádu, která na sebe upoutává pozornost tím, že vraždí ve vedlejším městě. Edward proto musí překousnout všechnu nenávist, kterou v sobě má a spojit se s vlkodlačí smečkou.

Jestli chcete poznat nejvíce nerozhodnou holku, tak se seznamte s Bellou. Ve třetím díle upírské série byla totiž trochu více na zabití, než obvykle. To bylo pořád - miluju Edwarda, ale nemůžu ztratit Jacoba. Je to trochu na palici, ale proč ne. Bella si to možná ale neuvědomovala, ale tímhle neustálým rozhodováním ubližovala oběma stranám. Nejrozumněji se pak překvapivě choval Edward. Oproti otravnému Jacobovi se choval rozumně a hlavně normálně, žádné vynucování a přesvědčování.

Kromě velkého zápasu mezi Victoriionou armádou a Cullenovými (který jsme si ale vůbec nemohli užít, protože Bella ze sebe udělala pěknýho sobce), jsme se dozvěděli životní příběhy dalších členů rodiny - Jaspera a Rose. Rosiin příběh aspoň konečně ukázal, proč nestojí o to, aby se z Belly stal upír.

Zatmění se od druhého dílu liší. Je více propracovanější a dějově více obsáhlejší. Kromě zmíněného zápasu a historie upírů se autorka také zaměřila na vlkodlačí část a povyprávěla o jejich legendách. Stále se ale jedná o romantickou knihu s nádechem nadpřirozena. A stále je to velmi čtivá a vtipná kniha a i když má téměř pětset stran, čte se rychle a svižně.

You Might Also Like

0 komentářů