Recenze: Hunger Games: Vražedná pomsta (Film)

listopadu 23, 2013


Český název: Hunger Games: Vražedná pomsta
Originální název: Hunger Games: Catching Fire, The
Režisér: Francis Lawrence
Herecké obsazení: Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Josh Hutcherson, Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Philip Seymour Hoffman, Stanley Tucci, Toby Jones, Donald Sutherland, Willow Shields, Amanda Plummer, Jena Malone, Lynn Cohen, Meta Golding, Alan Ritchson, Sam Claflin, Juliet Reeves, Paula Malcomson, Lenny Kravitz

---

Hunger games patří mezi moje nejoblíbenější série a na filmové zpracování se vždycky těším. První díl se mi líbil. Měl sice nějaké ty mouchy, pár scén bylo jinak, pár jich bylo vynechaných a nejvíce otravná byla roztřesená kamera. Ukázky na druhý díl už od začátku vypadali pěkně slibně, že i ti, kteří s prvním dílem nesdíleli nadšení, byli zaujati. U trailerů si ale musíme dávat pozor, protože někdy se v nich dočkáme toho nejlepšího a pak bývá film zklamáním.

No ale pak nadešel ten den, pro nás fanoušky tolik vymodlenej. Vždycky ale, když jdu do kina na zpracování své oblíbené knihy, tak se bojím, co s ní filmaři vyvedou. Viz film Město z kostí, který mě nebavil. Před začátkem filmu jsem si užila nálož trailerů, tedy hlavně trailer na dvojku Hobita, na kterou se těším celý rok snad nejvíce. Spolu s HG a dvojkou Star Treku byli tyto filmy pro mě nejvíc očekávaný. A teď k hodnocení samotného filmu. Předem upozorňuji, že se sem tam může objevit nějaký spoiler.

Asi první reakcí po filmu bylo překvapení, že už je konec. Na to, že film má přes dvě hodiny, tak utekl ani nevím jak. Příjemné bylo, že jsem se usmívala a už od prvních titulků jsem věděla, že jsem spokojená. Film se povedl. Opravdu povedl. Když čtete knihu, v duchu si tak nějak představujete, jak by to všechno mohlo vypadat a pak když to vidíte na plátně, je to něco jiného. Vražedná pomsta se povedla se vším všudy. Detailisti by našli drobné chyby, přece se ale nikdy nedá natočit kniha dopodrobna přesně. Příkladem může být takový Pán prstenů, který má na světě miliony oddaných fanoušků i přes to, že nebyla zfilmována celá kniha.

Největším kladem filmu bude určitě skvěle napsaný scénář, režisér a hlavně herecké obsazení. Myslím, že s výběrem režiséra udělalo studio velký krok dopředu. Tvůrce Constantina nebo Já, legenda udělal z filmu podívanou, která pobaví i nečtenáře. Ústřední herecká dvojice potvrdila, že do svých rolích byli vybráni správně. Jennifer Lawrence doslova táhne celý film a určitě se o ní dá mluvit, jako o nejtalentovanější mladé herečce současnosti. Katniss už nikdy neuvidím jinak, než s tváří Jennifer. Obsazení nových postav bylo taky povedené. Jedná se většinou o neznámé tváře, ale talentované herce. Nejvíce každého určitě zaujme postava Finnicka a Johanny. Jasně, výtahová scéna byla opravdu skvělá.

Kromě zmíněných kladů musím taky zmínit skvělý soundtrack, povedené kostýmy a líčení. Nejvíce si toho určitě užila představitelka Cetkie, která během filmu vystřídala snad nejvíce kostýmů a změnu účesu. Celý film pak nesl tu správnou skoro až depresivní atmosféru, která stejně vyzařuje i z knihy. Velmi tomu dopomáhala hudební kulisa. Už od začátku je snad každému jasné, že to nebude veselý příběh s happyendem na konci. Filmu bych vytkla minimálně věcí. Trochu urychlený konec nebo znázornění smrti Mags, které mi přišlo také uspěchané. V knize je spousta materiálů a je jasné, že se tvůrci snažili do filmu dát všechno.

Druhý díl Hunger games opravdu stojí za podívání. Jsem ráda, že se mu vede i ve světě. Doufám tedy, že si následující dva filmy povedou stejně dobře a bude nás čekat velké epické finále. Na to si ale budeme muset počkat několik (spousta) měsíců.

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Súhlasím, skvelý film 8) Jen je výborná herečka, naozaj to celé tiahne a tie jej výrazy tváre sú také prirodzené, neviem, je taká milá, strašne sa mi páči 8D už v X-menoch som ju zbožňovala!
    Na tej výťahovej scéne som sa nehorázne smiala, ja som si ju z knihy už vôbec nepamätala 8D

    OdpovědětVymazat