Recenze: Harry Potter a princ dvojí krve

listopadu 02, 2013

Český název: Harry Potter a princ dvojí krve
Originální název: Harry Potter and the Half-Blood Prince
Autor: J.K. Rowling
Série: Harry Potter 6
Počet stran: 533
Nakladatelství: Albatros


Anotace: Zlo je záludné a skrývá se, jak nejdéle to jde. Teď se však dere k moci a má silné spojence: krutost a strach. Přežijí Bradavice a kouzelnické společenství?

---

Letošní léto je poněkud jiné. Odlišné a hlavně plné vzpomínek na poslední události. A je to také poprvé, kdy Harryho od příbuzných odveze samotný Brumbál. Využije totiž Harryho slávy a přemluví starého kouzelníka Křiklana k návratu do Bradavic. Křiklan ale nebude učit obranu proti černé magii, nýbrž lektvary. Obranu dostane po několika letech profesor Snape, ke kterému Harry cítí ještě větší  nenávist, jak nikdy předtím. Harry se ale musí soustředit na těžkou výuku a na soukromé hodiny, které dostává od Brumbála. Na těchto hodinách se ale neučí nová kouzla. Spolu s ředitelem Bradavické školy nahlížejí do několik desítek let starých vzpomínek, které se týkají jednoho člověka. Lorda Voldemorta. Pomocí vzpomínek chce Brumbál Harrymu ukázat, proč se zlo stalo zlem a jaká je jeho šance navždy zbavit svět temného pána.

Šestý díl Harryho Pottera určitě patřil mezi nejočekávanější. Díky finále pátého dílu, kde jsme se dozvěděli konečně, proč Voldemort šel zabíl Harryho jako dítě, byl určitě každý zvědavý co bude dál. Jak se Harry vyrovná s údělem a naplněním věštby, o tom je celý díl. Nejzajímavější na celé knize jsou právě zmíněné hodiny s Brumbálem. Pomocí vzpomínek a myslánky se dostanou do dávné minulosti, kde Harry pozná nejen Voldemortovu matku a otce, ale také jeho děda a strýce. Už od prvních okamžiků je vidět, že celá rodina je pořádně zvrácená a plná neutuchající krutosti. Je tedy jasné, že Voldemort podědil po své rodině ty nejhorší vlastnosti, které postupem času nabyli na extrémnosti. Právě díky těmto vzpomínkám se Harry dozví, čeho všeho Voldemort dosáhl jako Bradavický student a kam byl schopný zajít, aby se naplnil jeho největší sen - stát se nesmrtelným. A právě jeho sen je vlastně klíčem k tomu, jak se černokněžníka nadobro zbavit.

Už když jsem četla knihu poprvé, říkala jsem si, proč se kniha jmenuje Princ dvojí krve. Teď jsem knihu četla tak po desáté a stále se nad názvem pozastavuji. Podle mě totiž vůbec nevystihuje atmosféru či zápletku knihy. Kdo je zmíněný princ se dovíme až v samotném závěru totiž. Poprvé se Harry s tímto pojmenováním setká ve své staré učebnici lektvarů, kterou podědil po jednom ze studentů. Právě jeho vlastník, princ dvojí krve, měl lektvary hodně v oblibě a celá kniha byla plná jeho poznámek. A právě jeho výpisky Harrymu pomůžou nejen na hodinách lektvarů, ale díky nim i zachrání Ronovi život či hodně krutě ublíží Malfoyovi. 

V každém dílu vystupuje spousta nových postav a Princ není vyjímkou. Nejvýraznější je nový profesor lektvarů Křiklan. Jeho přítomnost na hradě je hodně podstatná ve hledání klíče, jak porazit Voldemorta. Samotný profesor má ve zvyku si okolo sebe shromažďovat nadané studenty a Harry, který není vyjímkou, se snaží této jeho zvyklosti využít. Další novou postavou je nový ministr kouzel Brousek, který je bývalý bystrozor. Sice se snaží vytvořit úplně jinou politiku než Popletal, chce Harryho stejně jako on využit k prospěchu ministerstva. 

Šestý ročník je pro Harryho jeden z nejtěžších, protože se musí vyrovnávat s další ztrátou ve svém životě. Začíná ho proto hodně štvát, že lidé, které má nejradši a kteří nasazují pro něj život, umírají. Proto se stává čím dal zatvrzelejší, když se mu někdo rozhodne pomoci. Nenechává si už do ničeho mluvit a proto nového ministra klidně obviní z využívání a šíření lží. Jeho největší prioritou jsou teďka Brumbálovi hodiny a Malfoy, který se neustále chová podezřele a divně. Bohužel mu jeho nejlepší kamarádi Ron a Hermiona s jeho podezřením nepomáhají, protože sami mají co dělat, aby si neskočili po krku. 

Princ dvojí krve je strhující četba, která čtenáře připravuje na blížící se velké finále, které každého čeká v posledním díle. Není ani třeba zmiňovat, že šestý díl je stejně dobrý jako předchozí. Je totiž jeden z nejlepších dílů. Je totiž hlavně o hledání, o vzájemných vztazích, přátelství a o lásce. 

You Might Also Like

0 komentářů