RC Review: Eldest

září 09, 2013

Český název: Eldest
Originální název: Eldest
Autor: Christopher Paolini
Série: Odkaz dračích jezdců 2
Počet stran: 656
Nakladatelství: Fragment

Anotace: Šíří se temnota, přichází beznaděj, vládne zlo…
Pokračování fantasy bestselleru Eragon z pera Christophera Paoliniho opět dobývá svět! Eragon cestuje se Safirou do elfského města Ellesméry, aby podstoupil výcvik v kouzlení a boji, životně důležitých dovednostech Dračího jezdce. Ztrácí jistotu, neví komu může věřit a osud království, v němž temná ruka krále rdousí veškerý vzdor, leží i nadále právě v jeho rukou… Druhý díl tetralogie Odkaz Dračích jezdců.

---

Eragon společně se Safirou putují do Ellesméry, hlavního elfského města. Zde se má totiž Eragon naučit řemeslu Dračích jezců a prohloubit svoje zkušenosti z boje. Na cestě je doprovází elfka Arya a společně se snaží co nejrychleji dostat do elfského útočiště. Eragon po cestě často podléhá melancholii, protože po bitvě ve Farthen Dur utrpěl značné ztráty. Dennodenně mu to připomíná ohyzdná jizva a myšlenky na Murtagha, přítele, který byl zajat.

Když skupinka dorazí do Ellesméry, je jak Eragon, tak i Safira elfským městem okouzleni. Bohužel se ale nemůžou moc městem kochat, protože musí okamžitě podstoupit těžký výcvik. Eragonovým mistrem se tak stane Oromis a Safiřiným zlatý drak Gleadr. Eragon brzo zjišťuje, že je na tom opravdu špatně a tak musí projít těžkým fyzickým výcvikem a naučit se starověký jazyk. Kolikrát má chuť toho nechat, ale díky své pevné vůli to nevzdává. Začne si osvojovat elfské zvyky, přestává jíst maso a dovídá se spoustu věcí z minulosti. Začíná se z něj stávat pravý Dračí jezdec.

Kromě Eragonových osudů se v knize dovíme i něco o jeho bratranci Roranovi, který zůstal se svou snoubenkou v Carvahallu. Roran i Katrina nemají ale mnoho štěstí a musí čelit útoku Ra'zaků. Proto se ihned vydají na dlouhou pouť do Surdy. A nejsou sami. Doprovázi je skupinka povstalců, kteří už nechtějí žít v područí krutého vládce a chladnokrevných nestvůr. Zmůžou ale něco proti nepředstavitelné přesile?

Pokračování dračí ságy slušně navazuje na první díl. Kolikrát mě Eldest bavil ještě více a od čtení jsem se nemohla odtrhnout. Eragon podstupuje výcvik na Dračího jezdce a více se dovídá o elfských zvykách a obyčejích. Jestli v prvním díle prošla jeho postava velkým vývojem, tak ve druhém je to ještě větší skok dopředu. Se Safirou jsou dokonale sehraná dvojice a navíc Eragon pozná i nepoznané věci, jako neopětovanou lásku. Velkým obohacením děje je vyprávění z Roranova pohledu, protože to ukazuje i to, co se děje mimo Eragonův pohled. Ukazuje počátek vzrůstajícího se povstání a snahu lidí, dosáhnout míru a klidu.

Dějově je kniha opět nabitá a v závěru se můžeme dočkat pořádné bitvy, kde se do střetu dostanou i draci. Líbí se mi, že druhý díl je draky doslova nabitý. Jsou to neskutečně nádherná stvoření a byla by škoda nedat jim prostor. A jak už to tak bývá, několikadílné série si většinou neodpustí šokující odhalení na konec. Dočkáme se ho i tady a že to bude stát za to.

Eldest je opět povedená fantasy, která pobaví a zaujme. Je to čtivý příběh, psaný z několika pohledů a plný zajímavých hlavních i vedlejších postav. Opět je kniha doplněna grafickou mapkou a slovníčkem. Obálka je provedena obdobně jako u prvního dílu, je jednoduchá a zobrazuje draka Trna.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

You Might Also Like

0 komentářů