Recenze: Trápení

srpna 08, 2013

Český název: Trápení
Originální název: Succubus Blues
Autor: Richelle Mead
Série:  Sukuba 1
Počet stran: 320
Nakladatelství: Domino

Anotace: Sukuba je nadpřirozená bytost, která smí po libosti měnit podobu a jediným jejím úkolem je svádět. Zní to tak lákavě! Dívka může být, kým chce, její šatník je nevyčerpatelný a smrtelní muži by udělali cokoli pro její pouhý dotek. No, vlastně za to platí svou duší, ale proč zacházet do přílišných podrobností?
Avšak život Georginy Kincaidové, sukuby ze Seattlu, není ani zdaleka tak exotický. Pracuje v knihkupectví a její šéf je poměrně nesnesitelný uťáplý chlap. Nesmrtelní přátelé si z ní nepřestávají dělat legraci kvůli jedné její dávné proměně. A nejhorší ze všeho je to, že si nemůže vyjít na rande, aniž by z dotyčného muže nevysála život. Ona by přitom dala všechno na světě za to, kdyby se směla dotknout slavného a neodolatelně krásného spisovatele Setha Mortensena!
Snění o Sethovi však bude muset počkat, protože ve světě nadpřirozených bytostí se začíná dít cosi podivného… a velmi nebezpečného. Georgina se proti vlastní vůli stává aktérkou souboje mezi dobrem a zlem…

---

Sukuba je nadpřirozená bytost, která má trochu neobvyklé poslání. A tím je svádět muže a dostávat od nich jejich životní energii. Žádný ji neodolá a může podle chuti měnit podobu či vzhled. Georgina je dospělá žena, která pracuje v knihkupectví. Svůj osud sukuby si ale bohužel nevybrala dobrovolně. Žije v Seattlu ve společnosti dalších nadpřirozených bytostí - upírů, démonů a andělů, kteří mají ve zvyku si z ní spíše utahovat a řídit ji život. Georgina se proto vyhýbá jakékoliv mužské společnosti a radši sní nad knihami svého oblíbeného autora, který shodou okolností má mít autogramiádu v jejím knihkupectví.

Seth Mortensen je autor několika bestsellerů a Georgina je radostí bez sebe, když má navštívit její pracoviště. Bohužel se mu ale nemůže věnovat na plno, protože v ulicích začne chodit nebezpečí, které si bere za cíl nadpřirozené bytosti. A Georgině nedá spát, aby se nedozvěděla víc.

Série Sukuba je autorčina prvotina a je to na první přečtení docela poznat. U nás totiž nejdřív vyšla Vampírská akademie a teprve pak Sukuba. I tak mě tato kniha mile překvapila, jak dobře a lehce se četla. Třeba se zmíněnou Vampírskou akademií jsem měla ze začátku dost problém, aby mě bavila. V knize se navíc vyskytuje více nadpřirozených bytostí, takže to vytváří velmi zajímavý mix a čtenáře to více zaujme.

Postava Georginy se mi líbila. Stejně jako já miluje knihy, kočky a navíc pracuje v knihkupectví. A její pobláznění po oblíbeném autorovi taky naprosto chápu. Georgina není oproti jiným knižním hrdinkách naivní a ví co život přináší. Je zkušenější a vyzrálejší. Mužských protějšků se v knize mihne poměrně dosti. Přes Georginy spolupracovníky, kamarády až k Sethovi a neznámému Romanovi. Seth je pro Georginu velkou neznámou, protože není tak výmluvný jako ve svých knihách a chová se hodně nesměle. Oproti tomu Roman, kterého náhodou potká, by rád s Georginou navázal něco víc, než kamarádství. Jeho chování mi ale přišlo chvílemi až otravné a vtěrné. Nedokázal prostě přenést přes srdce, když se mu řeklo ne.

Celkově mi příběh rychle utíkal a čtení mě bavilo. Sice jsem hlavního "záporáka" odhadla už v půlce knihy, knize to na ničem neubralo. Kniha je dobrá oddechovka, která pobaví a snad i zaujme. Obdobných knih je plno a to nemusí být ani v hlavní roli sukuba. Přesto je to ale zajímavé zpracování. Série má celkově šest dílů, tak jsem zvědavá, jak se budou dále vyvíjet, především teda autorčin styl. Psát knihy pro dospělé a pak pro dospívající může být někdy zapeklité. 

You Might Also Like

6 komentářů

  1. moc skvela serie :) zaujmula me hnedka. take jsem cetla nejdrive Adademii, v rijnu vychazi zaverecny dil tak se nemohu dockat :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no jsem taky zvědavá jaký budou další díly a než se dostanu k poslednímu...to bude ještě trvat :)

      Vymazat
  2. Tuto sérii bych si strašně moc ráda přečetla.. :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji přečti, je hodně zajímavá a jsem zvědavá, jak se bude dál vývíjet. :)

      Vymazat
  3. Richelle je moje nejoblíbenější autorka!
    Super recenze!

    OdpovědětVymazat