RC Review: Předurčena do hrobu

července 15, 2013

Český název: Předurčena do hrobu
Originální název: Destined for an Early Grave
Autor: Jeaniene Frost
Série: Noční lovci 4
Počet stran: 240
Nakladatelství: FANTOM Print


Anotace: Poloviční upírka Cat Crawfieldová a její nemrtvý milenec Bones se potkali před šesti lety a od té doby bojovali proti zákeřným nemrtvým, utkali se s pomstychtivým Mistrem upírem a stvrdili své vzájemné pouto krví. Nyní je čas dát si oddych. Ale naděje na bezchybnou dovolenou v Paříži se zhroutí v okamžiku, kdy se Cat jedné noci probudí z hrůzostrašného snu. Pronásledují ji vidiny, v nichž se zjevuje upír jménem Gregor. Ten je mocnější než Bones a má vazbu na její minulost, o níž neví ani sama Cat.
Gregor věří, že Cat patří jemu a nedá pokoj, dokud ji nedostane. Začíná bitva mezi upírem, který ji straší ve snech, a tím, kdo má její srdce, a je to jedině Cat sama, kdo dokáže Gregorovu moc zlomit. Aby zničila nejhoršího krvesaje, jakému kdy čelila, bude muset sebrat veškerou možnou sílu… I kdyby takové síly mohla dosáhnout jedině předčasnou cestou do hrobu.

---

Poloviční upírka Cat se vykašlala na práci tajné agentky a odjela se svým upířím milencem Bonesem do Paříže. Ani zde ale nemají klid a jejich ideální dovolená se začne bortit ze dne na dne. Cat totiž začne mít podivné sny, kde ji pronásleduje záhadný muž. Muž, který tvrdí, že je jeho žena. Podle upířích zákonů ale náleží Bonesovi. Nebo taky ne?

Díky Bonesovi mistrovi Mencheresovi se Cat dovídá, že když ji bylo šestnáct, tak ji držel ve svých rukách upír jménem Gregor. Okouzlil ji natolik, že mu mladičká a naivní Cat naprosto podlehla. Cat si ale těch několik měsíců nepamatuje, její vzpomínky ji byli Mencheresem vymazány. Zda ale došlo k upířímu sňatku, nikdo netuší. Gregor se ale stále snaží stůj co stůj Cat dostat zpátky a začne obléhat její a Bonesovo útočiště. Cat se proto rozhodne udělat jedinou věc, aby všechny zachránila. Nechá se Gregorem díky snu odvést a zároveň se dovídá krutou pravdu.

Pokračování série Noční lovci se nese trochu v jiném duchu než předchozí díly. Hlavní i vedlejší postavy se sice nezměnili, nezměnila se ani autorka, ale překladatelka. Některé postavy s jejich typickými charaktery a způsobem mluvy se vyjadřují jinak a používají jiné výrazy. Příkladem je třeba rozdíl mezi Bonesovou britskou a Mencheresovou klidnější mluvou. V tomto díle už tento rozdíl není vůbec poznat. Drsňačka Cat se také změnila. Dřív za každou Bonesovu drzost na její osobu neváhala použít pěsti, teďka se chová spíš jak ukňouraná puberťačka.

Hlavní zápletka se točí kolem upíra Gregora. Toho se už dříve snažil Mencheres zbavit a taky se mu to na pár let povedlo. Gregor ale patří mezi nejstarší upíry a když se pro něco nadchne, neváhá jít přes mrtvoly. A to se týká jeho až fanatické touze vlastnit Cat. Cat mu ale jeho lítostivé řečičky nežere a jediné co chce, je mít už konečně ode všeho nadpřirozeného pokoj. Její láska k Bonesovi došla už do takového bodu, kdy by ráda začala plánovat svatbu. Pravou svatbu v lidském slova smyslu. Právě díky Gregorovi začne nejen Cat, ale i Bones vidět trhliny a chyby v jejich vztahu. Pro oba dva je to životní zkouška a pokud selže jeden, selže všechno.

I přes trochu odlišný překlad je nadále příběh strhující, akční a zábavný. Kromě Gregora se moc nových postav v knize neobjeví, ale větší prostor dostal upír Vlad. Právě on se stane překvapivě Catiným novým přítelem v době, kdy se ji zhroutí celý svět. Sám si ve svém nekonečném životě prožil spoustu útrap a tak ve svém osamělém životě vítá trochu porozumění.

Jeaniene Frost napsala kvalitní a vtipný příběh ze světa upírů a ghůlů. Nechybí ani trochu toho dramatu a žhavých scén. V době, kdy je svět plný různých variant na urban fantasy, patří nejen tato kniha ale i celá série mezi ty povedenější. Nepostrádá totiž spád, zajímavou zápletku a sympatické postavy.

Děkuji knihkupectví Fantasya.cz za poskytnutí knihy na recenzi.
Recenzi najdete také na jejich stránkách.

You Might Also Like

0 komentářů