RC Review: Hněv Pána ohně

července 24, 2013

Český název: Hněv Pána ohně
Autor: Michaela Burdová
Série: Křišťály moci 2
Počet stran: 272
Nakladatelství: Fragment


Anotace: Neilin odhalila Arwinovo tajemství. Už mu nedokáže důvěřovat ani odpustit… nebo snad ano? V utajovaném městě Bílých elfů Än-Ielwil, o kterém se vyprávějí pouze legendy, Neilin konečně nachází klid. Noví přátelé ji doprovázejí za prvním Křišťálem moci, ale nic není tak snadné, jak se na první pohled zdá. Neilin čeká setkání se Smrtí. Na Smaragdittu teče krev. Král Edrian se rozhodl získat své město zpět, ale Isgraëlova armáda nestvůr je strašlivá. Pomohou elfové svým dávným lidským přátelům? Poslední naděje leží v rukou Terien a bájných gryfů. Isgraël zatím odhaluje svou nejničivější zbraň. Neilin se musí postavit hrozbě, která dávno neměla existovat. Odhalení, které ji ale nakonec čeká, bude šokující. Druhý díl navazuje na předchozí titul Křišťály moci - Zrada temného elfa

---

Vracíme se zpět do tajuplného světa plném elfů, gryfů a taky samozřejmě lidí. Vyvolená Neilin se vzpamatovává z útěku před Sorganem a s pomocí Arwina/Awrixela se snaží dostat do města elfů, kde se má dozvědět více o proroctví a svém osudu.

Ve městě bílých elfů se setkávají s králem a královnou, kteří Neilin pomohou s odhalením skrytých Křišťálů moci. Sám král se pak rozhodne na žádost krále Edriana vstoupit do války proti temné moci. Elfská armáda se vypraví k branám Smaragdittu a Neilin se ve společnosti Awrixela, Ellnesy a R´Tilese vypraví hledat ukryté křišťály. Za patami jim ale slídí poslední Pán ohně, skrytá a strašlivá zbraň temného pána - poslední žijící drak a není sám. Společnost mu dělá Sorgan a udělá všechno proto, aby přivedl Neilin svému pánu.

Druhý díl Křišťálů noci z pera české autorky Michaely Burdové je velmi povedené pokračování a musím říct, že ve spoustě je i lepší jak první díl. Chápu, že v prvním díle jsme se se vším seznamovali, ale občas jsem našla pár nelogických věcí. A ty jsem v tomto díle nenašla. Druhý díl je povedenější, zajímavější a hodně se dozvíme o povaze Neilin a Awrixela. Právě Neilin a jejímu putování je kniha z velké části věnována. Sledujeme její putování od města elfů, přes Třpytivý les až po hrozivé Nazarové skály a Půvabné jezero.

Neilin se v průběhu druhého dílu hodně změnila. Už není tak slepě důvěřivá a jde si za svým cílem. Nenechá si do všeho mluvit a nenechává se ovládat. Její vztah k Awrixelovi se vyvýjí pomalým ale jistým krokem. Nejdřív na něj byla nazlobená, že ji tajil skutečnou totožnost, ale i přes to si k němu a k jeho srdci dokázala najít cestu.

Kromě Neilin se v pár kapitolách setkáme i s mladým králem Edrianem, který se svojí armádou bojuje o udržení Smaragdittu. Na pomoc jim jde vstříc elfí armáda a velmi očekávaná je i armáda gryfů. Právě vládce všech gryfů se snaží přemluvit Roliand s Terien, aby pomohli světu lidí a elfů porazit zlo. Osudu Neiliny sestry Leji je věnováno bohužel jen pár stránek.

Přesto, že kniha není tak dějově nabitá, je plná zajímavých zvratů, vztahů a ti, co mají rádi trochu toho boje, se dočkají i krvavých scén, kde bojují na jedné straně lidé a na druhé krvežíznivá Isgraëlova armáda. Chvílema jsem v knize viděla odkazy nebo inspiraci v Pánu prstenů. Jsem zvědavá jaké bude pokračování a snad se dozvíme i o osudech dalších hrdinů.

Děkuji nakladatelství Fragment, za poskytnutí recenzního výtisku. 

You Might Also Like

0 komentářů