Recenze: Zasvěcená

května 18, 2013

Český název: Zasvěcená
Originální název: Hallowed
Autor: Cynthia Hand
Série: Nadpozemská 2
Počet stran: 312
Nakladatelství: CooBoo


Anotace: Celé měsíce se Clara připravovala, aby naplnila své poslání. Ale nic ji nedokázalo připravit na volbu, kterou musela učinit ten osudový den. A zjistila, že být částečně anděl není tak jednoduché, jak si myslela.

Nyní, rozpolcená mezi láskou k Tuckerovi a komplikovaným vztahem k osudem předurčenému Christianovi, se Clara musí vypořádat s šokujícím odhalením: Někdo, koho miluje, zemře během několika měsíců. Budoucnost je nejistá a komplikovaná a jedinou věcí, kterou ví jistě, je, že vše spalující oheň byl jen začátek.

---

Kniha Zasvěcená je pokračováním andělské série Nadpozemská. Vracíme se k osudům Clary, která se musí vypořádat s tím, že nesplnila své poslání. Neví totiž, jak se má chovat k Christianovi, kterého měla zachránit. Kromě toho je Clara plna otázek ohledně požáru a svého bratra Jeffreyho, který byl v tu dobu neznámo kde. Dále se ji pak objevuje neustále podivný sen a čím dál víc Claru popadají vlny smutku. Jsou snad zase někde poblíž Černokřídlí? Navíc Claru začíná děsit neustále se opakující sen, podle kterého má v blízké době někdo umřít, někdo pro ni velmi blízký.

Série Nadpozemská bývá často přirovnávána k sérii Pád od Lauren Kate. Obě spojuje andělské téma a velká láska mezi andělem a člověkem. Osobně mám radši sérii Nadpozemská, Pád mě vůbec nebavil a to jsem se dokopala k přečtení tří dílů. I když druhý díl Zasvěcená je kapánek slabší než první, byl stejně povedený.

Kniha se více věnuje otázce Clariných citů k Christianovi a tím se Tucker dostává trochu na odsunutou kolej. Větší prostor dostal i Jeffrey, který to ale nemá moc jednoduché, čím dál víc je uzavřenější a nepříčetný. Jeden z hlavních důvodů jeho chování může být to, že všechna pozornost je věnována Claře a jejímu poslání.

Spisovatelka  Cynthia Hand vymyslela zajímavý a promýšlený svět, kde kromě lidí žijí i andělé. V Zasvěcené se o andělské komunitě dozvíme spoustu nového. Co ale celá série postráná, je pořádný záporák. Sice je tam spousta nevyřešených věcí s Černokřídlími, ale chtělo by to něco pořádnýho na závěr. Kniha je ale psaná hodně lehce a čtení utíká rychle. Jsem zvědavá, jak autorka ukončí celou sérii a zda se jí dostane originálního zakončení.


Stane se to na jaře.

Zřetelně rozeznám Angelu kráčející opodál stranou v dlouhých fialových šatech. Je tu i pan Phibbs, náš angličtinář. Když se teď rozhlížím, vidím hned několik lidí ze školy. Možná proto, že škola je jediné místo v Jacksonu, kde někoho znám. Zahlédnu paní Lowellovou, sekretářku, a její zrzavou dceru Allison, Kimber Laneovou, Jeffreyho holku, Avu Petersovou, Wendy, která jde vedle svých rodičů a k hrudi si tiskne bílou růži. Na okamžik si povšimnu její tváře, která je bledší než obvykle. Modré oči má zarudlé a oteklé. Na rozdíl ode mě jí nedělá potíž plakat.

Kdo schází?

You Might Also Like

1 komentářů