Recenze: Pod nekonečnou oblohou

ledna 30, 2013

Český název: Pod nekonečnou oblohou
Originální název: Under the Never Sky
Autor: Veronica Rossi
Série: Pod nekonečnou oblohou  1
Počet stran: 328
Nakladatelství: Knižní klub

Anotace: První díl futuristické postapokalyptické trilogie na pomezí fantasy, romance a dobrodružného příběhu. Hlavní hrdinové, Aria a Perry, pocházejí ze dvou radikálně odlišných společenských vrstev a vlastně by se neměli nikdy setkat, natož navázat vztah. Aria patří mezi obyvatele uzavřeného, vysoce technicky rozvinutého a izolovaného města, Perry zase do nebezpečného přírodního světa. Když Ariu vykáží z města za zločin, který nespáchala, domnívá se, že ji čeká okamžitá smrt – ve volné přírodě nemá šanci přežít. „Divoch“ Perry je pro ni jedinou šancí, jak se zachránit. Zakázaná láska a rozpolcená civilizace vzbuzuje mnoho filozofických, morálních a etických dilemat zrcadlících se v neobyčejném vztahu dvou hlavních hrdinů.

---

Aria žije ve zvláštním světě a je tzv. Obyvatel. Může totiž být v jakémkoli virtuálním světě, v jakým chce, může si tam dělat co chce, může se dotknout čeho chce a být s kým chce. Cestovat v různých světech ji umožnuje podivná věc, kterou má Aria upevněnou na svém oku. Děj začíná ve chvíli, kdy se Aria nemůže zkontaktovat se svou matkou a rozhodne se využít pomoci syna významného konzula. Spolu s dalšími se dostanou do Divočiny, kde dojde k nehodě a zemře několik lidí. Aria sama malém přijde o život, ale kdosi neznámý ji odnese zpátky a zachrání. 

Ten neznámý je Divoch Perry, který žije se svým kmenem u moře. Jeho starší bratr je jejich vládce, zvaný Krvavý lord. Perryho vztah s bratrem je často na ostří nože a to hlavně díky Perryho synovci Talonovi, který je těžce nemocný. Právě když se snažil najít jídlo pro synovce, dostane se blízko místa Obyvatel a nachází zraněnou Ariu. Díky tomu na sebe upozorní. Když pak o několik dní později jde na lov s Talonem, přepadnou je a synovce unesou. Dojde k velké bratrské hádce a Perry opouští vesnici s tím, že se vrátí jedině s Talonem...

Kniha je začátku hodně zvláštní a než pochopíte jak co funguje, tak to chvilku potrvá. To ale vůbec nevadí, protože pak je kniha skvělá a zábavná. Je vyprávěna z pohledů dvou postav - Arie a Perryho. Takže vlastně máme detailní pohledy na oba odlišné světy. A že se autorka na jejich tvorbě vyřádila. 

Vývoj jednotlivých postav je také dobře zobrazen. Aria vypadá nejdřiv docela hloupočce. Ale kdo by se ji divil, když byla vytržena ze světa iluzí do drsného světa, kde člověk bojuje o holý život. Musí se naučit starat se sama o sebe a být samostatná. Perry také prošel určitým rozvojem své osobnosti. Nejdřív nemůže na Ariu ani pohlednout. Jeho odpor vůči Obyvatelům je ze začátku hodně čitelný. Postupem času si ale na Ariu zvykne a začne se o ni zajímat. 

Kniha byla velmi povedená a oblíbíte si jak Ariu, tak Perryho a i další postavy. A koho baví tyhle dystopické knihy, tak si to bude vážně užívat. Kniha není čistá dystopie, ale je prodchnuta trochou sci-fi a akce. Romantické duše si tu taky najdou něco svého a určitě je bude zajímat rozvíjející se vztah mezi Perrym a Arii. Kromě toho každého zaujme i zajímavá obálka. 


You Might Also Like

0 komentářů