Cagaster Volume 1

března 11, 2020

Jak bude vypadat svět za pár let, o tom můžeme jen spekulovat a navymýšlet si nejrůznější scénáře. A to jak ty dobré, tak i ty negativní. Svět v budoucnosti vidí ale hodně z nás spíše v tom temnějším duchu. A jedna taková vidina je i v sérii Cagaster, světě, kde se lidé mění v důsledku divné nemoci.


Máme rok 2125. Na konci 21. století se ve světě objevila zvláštní choroba, kterou nazvali Cagaster. Nevyléčitelná nemoc měnila jednoho po druhém. Měnila lidstvo v obrovský lidožravý hmyz...

V roce 2125 žije jen velmi málo lidí. Téměř dvě třetiny lidstva byly pozřeny. Města se stala hnízdišti a společnost se prakticky rozpadla. Zbylo jen několik málo útočišť. V boji proti šíření Cagasteru jsou nemocní ihned zbaveni svých práv a popraveni. Není to ale vražda, ani milosrdná smrt. Jedná se o likvidaci. A tu provádějí ozbrojení dobrovolníci, kteří za dobrou cenu nasazují vlastní kůži. 

Říká se jim likvidátoři.

Cagaster je sedmidílná manga série od Kachou Hashimoto. Dočkala se své anime podoby ve spolupráci s Netflixem a žánrově patří mezi oblíbené postapo. Kromě masožravých brouků je největší pozornost zaměřena na postavy Kidoua a Ilie. Kidou je mladý likvidátor, který v okolí proslul precizní a dobře odvedenou prací. Ilie je naopak sirotek, kterého Kidou našel při útěku před brouky. Její umírající otec mu ji zanechal se slovy, aby našli její matku a tak mladému lovci zůstane na krku lehce naivní Ilie, která toho o světě moc neví.

Jako všechny podobné příběhy, i tady vidíme téměř totální rozpad společnosti, kdy moderní technologie vzala za své. Je jedno, zda se příběh odehrává v naší době nebo v budoucnosti, pokud existuje něco, s čím lidstvo nedokáže pořádně bojovat, skončí to většinou stejně. Přežijí jen ti silní a vytrvalí. A na nich pak stojí budoucnost světa.


První volume Cagasteru nás tak přivádí do daleké budoucnosti, která připomíná spíše dávnou dobu. Lidé živoří, žijí v nuzných příbytcích a provází je neustálý strach z nebezpečí. Postupně se seznamujeme jak co kde funguje, jaké je povolání likvidátorů a co se takový sirotek v životě na poušti musí naučit. Ilie na jednu stranu truchlí pro svého ztraceného otce, ale zároveň je postavena před velkou výzvu, kdy se musí postavit na své vlastní nohy a naučit se bránit. V tomhle světě není nic zadarmo a člověk musí hejbnout kostí, aby ukázal, že za něco stojí. 

Samotná kresba mangy je velmi příjemná na pohled, což se anime verzi naopak moc nepovedlo. Během sledování má člověk často pocit, že postavy jsou loutky, protože jejich pohyby a mimika je až moc "trhaná" a umělá. V tomhle bodě má manga rozhodně navrch. Celkově je ale první volume lehce akční a tzv. "seznamující". Výrazně drastické scény nebo výjevy neočekávejte, tady se zaměřují hlavně na poznání postav, jejich vztahy a celkový pohled, jak to v tomhle světě vlastně chodí.

První volume představuje zajímavý příběh, který sice zatím nevybočuje ze zažitého žánru, ale časem může ukázat opak. Mezilidské vztahy v období apokalypsy můžou vždycky něčím překvapit, záleží na situaci, na okolnostech a hlavně na samotných lidech.

Český název: Cagaster 1 | Autor: Kachou Hashimoto Série: Cagaster Počet stran: 200 | Nakladatelství: Zanir
Hodnocení: 3,5/5

You Might Also Like

0 komentářů