Ve zkratce: Spousta

října 23, 2019


"To, jak každý vidí sama sebe a jak nakládá s tím, co má, je často důležitější než nadání, dovednosti, nebo dokonce nadpřirozené schopnosti." 

Spousta je nejnovější česky vydaná kniha od Brandona Sandersona. Jedná se o sbírku příběhů (ten první už jednou vyšel v knize Tři tváře), která vypráví o třech případech Stefana Leedse. Stefan je týpek, kterému se říká Spousta. A to proto, že trpí (je obdařen) halucinacemi, kterým říká aspekty. On s nimi dokáže komunikovat jako s dalšími osobnostmi a díky tomu, že každý aspekt má určitou odbornost, dokáže řešit zapeklité a podivné případy. A to dělá se Stefana jak génia, tak i střed pozornosti vědců a médií. 

Zase oxiduju se Sandersonem, ale když se zase objevil nový překlad, tak co nadělat, že. 😂 Spousta není žádná těžká high fantasy, na Sandersona je to až překvapivě obyčejná kniha. Ničím moc neexceluje. Má ale zajímavého hrdinu a celá ta tématika halucinací, psychické poruchy apod je zajímavě podaná. Bavilo mě to, i když jsem neměla potřebu knihu zhltnout naráz. Stefan je ale hodně fajnový, dokáže si získat své čtenáře a to jak svou podivností, tak hlavně svým vztahem k jeho aspektům. 

Kniha vyšla původně po jednotlivých částech, tady máte všechny tři pěkně pohromadě. A to je cool. A určitě ji ráda doporučím. Jako úvod do jeho tvorby úplně ne, to si vezměte radši Elantris nebo Mistborn. Tohle je kniha pro fandy tohoto autora a pro fandy podivných hrdinů, kde ta dějová linka hraje spíše druhé housle. 

You Might Also Like

0 komentářů