Bleach 1 a 2

září 15, 2019

Začíná to vždycky úplnou  náhodou. Obyčejný kluk nebo holka a pak se stane něco, co navždy změní jeho život. Stane se vyvoleným, spasitelem, bojovníkem, mstitelem apod. Ičigo začínal jako obyčejný středoškolák, který má praštěnou rodinu a pozornost upoutá maximálně díky barvě svých vlasů. No ale pak mu do cesty skočila Rukia.

Oki, něco jsem možná zapomněla. Ičigo úplně obyčejný není. Jen tak mimochodem dokáže vidět duchy. Bere to ale jako naprosto běžnou součást svého života a více ho otravuje šílený otec doktor nebo mladší sestry. Schopnost vidět mrtvé mu ale přivede před práh Rukiu, která patří mezi sběrače duší. Její prací je nejen převádět mrtvé na tu správnou cestu, ale také zbavovat svět nebezpečných hollow. A nebyl by to pořádný začátek, aby se Ičigo do boje nepřidal. 


Bleach patří mezi nejpopulárnější shounen mangy. Celkově má 74 svazků a česky jich zatím vyšlo 21. Po několikaleté pauze se bude v českém vydání pokračovat a tak není na škodu si připomenout, jak to všechno začalo. Zopakovat si co je Soul society, kdo jsou hollow nebo co všechno musí takový sběrač duší dělat. Něco málo nám představí hned první volume, kde se objeví nejen hlavní protagonisté, ale celkově si uděláme představu, jak nebezpeční hollow můžou být. (A bude hůř, věřte mi.)

Bleach je akční manga a jde se z jedné události do druhé. Ičigo má tak sotva čas strávit, kdo jsou sběrači duší a už musí řešit hollow, které ohrožuje na životě jeho spolužačku. Akce pak jde ruku v ruce s vtipem. Jako vážně, tady se střílí jedna hláška za druhou a pěkně k tomu koresponduje i kresba. Ironie nebo sarkasmus z mangy doslova prýští, ale nikdy to není přes příliš. Nechybí ale ani vážná témata. 

Tahle manga je hodně rozsáhlá a tak se tady na nic nespěchá. Poznání Soul society a úděl sběračů duší je opravdu jen začátek a při každé akční sekvenci se čtenář dozví něco nového a zajímavého ze světa duchů. Jako klasický shounen nechybí ani u Bleache otázky a témata točící se okolo pomoci potřebným, vzájemná spolupráce, morální dilemata, důvěra a také rodinná pouta. Ono se to možná nezdá, ale na pozadí všech honiček a bitek se nám autor snaží předat i něco víc. A občas je to i něco k zamyšlení.

První dvě volume Bleache jsou krásným začátkem dlouhého příběhu. Čtenář se postupně seznamuje s celým světem hollow i s životem hlavního hrdiny. Krátké události dávají do popředí další protagonisty, dozvíte se co se stane při požití špatné pilulky nebo co je zač ten obrovský týpek, který ochraňuje papouška v kleci. A bude toho mnohem a mnohem více. Tak co, zkusíte Bleach?

Český název: Bleach 1 a 2 | Autor: Tite Kubo Série: Bleach Počet stran: 190 | Nakladatelství: Crew
Hodnocení: 4,5/5

You Might Also Like

0 komentářů