Star Wars - Thrawn

října 10, 2018

Star Wars nejsou jen filmy. Jsou to také knihy, hry, komiksy nebo animované seriály. V budoucnu přibude i hraný seriál a v Americe staví zábavný park. Většina hlavních postav, které v tomto světě vystupují, jsou dobře známé z filmové série. Existuje ale pár výjimek. Díky knihám a komiksům mohli fanoušci nahlédnout mnohem dále, než jim umožňovala filmová série. Nové příběhy, nová místa a také nové postavy.

Modrá barva kůže, rudé oči a těžko vyslovitelné jméno. Mitth'raw'nuruodo byl nalezen na opouštěném místě, ve vyhnanství. Jeho bystrost a schopnost logicky uvažovat ale zaujala samotného císaře Palpatina, který ho poslal konat služby Impériu. Na své cestě chytá jednoho špiona za druhým a i přes negativní sympatie svého okolí stoupá jeho postavení výš a výš. Jedinou jeho slabostí je politická aréna, která plná intrik a zrady. V tomto umění naopak disponuje administrátorka Arihnda Pryce, která se pro Thrawna může stát mocnou spojenkyní.


Kniha Thrawn od slavného Star Wars autora Timothy Zahna je první díl plánované duologie. Postava velkoadmirála Thrawna je čtenářům už dlouhou dobu známá a to především díky oblíbené Thrawnovy trilogie odehrávající se po šesté epizodě. Tato trilogie ale v současné době patří mezi nekánonické romány, tzv. Star Wars Legends. Postava geniálního stratéga se ale stala velmi oblíbenou a tak byla díky animovanému seriálu Povstalci přidána do kánonu. Společně s jeho tvůrcem, Timothy Zahnem, vymysleli Thrawnovi v seriálu nový příběh, který je pak klasicky rozšířený prostřednictvím románů.

Pokud patříte ke čtenářům, kteří o Thrawnovi nikdy neslyšeli, je tato kniha vhodným začátkem. Autor nás jednoduše ale poutavě dostane do příběhu, který se odehrává v rámci několika let. Celá kniha se převážně točí okolo budoucího velkoadmirála a sleduje jeho postupné seznámení s Impériem, jeho chladné uvažování, chytrost nebo střet s vyššími posty. Pro bližší seznámení  jsou do příběhu náhodně vloženy i myšlenky hlavní postavy, kde buď promlouvá sám k sobě nebo řeší a rozebírá danou situaci.

Samotný Thrawn je pak sám o sobě hodně zvláštní postava. Už svou službou Impériu je jasné, za jaký tým kope, ale svým jednáním, uvažování a názory nesplňuje typickou představu o záporné postavě. Není to ten typ, ze kterého na první pohled vyzařuje zlo a smrt. Právě naopak. Thrawn je zosobněním geniality a bezchybné strategie. Téměř za každé situace dokáže zachovat chladnou hlavu, myslí několik kroků dopředu a i přes počáteční problémy s autoritou se dokáže držet vlastního přesvědčení.

"Vy a já čelíme nebezpečnému dravci, který se chystá nás oba zabít. Útěk není možný; nástroje a zbraně jsou omezené. Jaké jsou vaše možnosti?"


Kromě Thrawna se v knize objevují i další důležité postavy. Administrátorka Arihnda Pryce dostala své vlastní vyprávění, které je jednoduchým zobrazením toho, jak touha po moci dokáže člověka změnit. A Arihnda se díky své bezcitnosti nebojí zradit i své nejbližší. Naopak takovým světlým bodem knihy je Thrawnův pobočník Vanto, který poslušně následuje všechny rozkazy a zároveň se ale stává nenápadným posluchačem a Thrawnovým "učedníkem".

Při srovnání se staršími Zahnovými knihami jsou charaktery jednotlivých postav více komplexnější, osobitější a je jednoduché pochopit proč někdo jedná tak a druhý zase tak. Nikdo není dokonalý a jejich chyby a nedostatky patří mezi přirozený vývoj. Autor navíc nevypráví svůj příběh jak z rychlíku, ale spíše pozvolna a dává si záležet na detailech.

Příběh jako takový se točí okolo Thrawna. Jeho prostřednictvím a samotným vývojem děje vkládá autor do knihy nenápadná, ale důležitá témata. Nejvýraznějším a často opakovaným je nadřazení lidské rasy nad ostatní. Thrawn je tak v knize nejednou označován jako nečlověk a od svého prvního působení v Impériu se setkává s nesouhlasem i skrytou šikanou.

"Jestli tomu dobře rozumím, jsem nepřijatelný ze tří důvodů: jsem důstojník, nejsem člověk a pocházím ze zapadlého okraje Impéria. Tudíž zkouškou pro kadety bude, jak kreativní dokážou být při projevu neúcty vůči mně?"

Thrawn je jedna z mála Star Wars knih, které nedávají do popředí vesmírné honičky. Spíše naopak, dějová stránka je tu silně převážena samotnými postavami a konflikty mezi nimi. Tento příběh se zaměřuje na osud a vývoj jedné důležité bytosti a všech okolo ni. Ukazuje nám trochu jinou stránku nepřátelského Impéria. Timothy Zahn tak i po tolika letech ukazuje, že umí krásně a chytře napsat postavy, které jsou živé a plastické. A rozhodně k tomu nepotřebuje zachránit celou galaxii.

Český název: Star Wars - Thrawn Originální název: Star Wars - Thrawn | Autor: Timothy Zahn Série: Star Wars Počet stran: 384 | Nakladatelství: Egmont
Hodnocení: 4/5
Recenzi najdete i na webu www.cbdb.cz

You Might Also Like

0 komentářů