Sebevražedný oddíl 1 - Černá sféra

července 02, 2018

Nakladatelství BBart a Crew spojily své síly a to v podobě Znovuzrození hrdinů DC. Unikátní projekt přináší příběhy vhodné pro úplné začátečníky, zároveň ale ukazuje všechny slavné DC hrdiny v tom nejlepším světle, ukazuje co je dělá vlastně slavnými. Černá sféra patří mezi první štafetu a přináší příběh plný šílenství a divoké akce.


Být šílený v této skupince je už téměř samozřejmost. Sebevražedný oddíl se skládá ze smrtících a duševně narušených jedinců, kteří ale dostali malou šanci se aspoň trochu vykoupit. Amanda Wallerová sestavila tým plný magorů, který koná špinavou práci pro lepší budoucnost lidstva. A jejich nová mise má jasný cíl - najít Černou sféru, kosmickou zbraň nepřítele. K tomu ale potřebují pomoc někoho dalšího.

Znovuzrození DC není kompletní restart. Všem hrdinů byla ale vymazána paměť a tak se spousta věcí změnila. V Černé sféře se ale tato událost neodráží, vypráví klasicky příběh mise, kde se zkomplikovalo všechno, co se dalo. Sebevražedný oddíl se tak věnuje svému úkolu, kosí jednoho nepřítele za druhým, hláškuje a čelí všem problémům. Po akční stránce je tak komiks narvaný k prasknutí. Pořád se tam střílí, kope, mlátí nebo něco vybuchuje. Hlubší pointu ale v sobě nemá.


Velkou pozornost dostává klasicky Harley a Deadshoot a překvapivě třeba i Bumerang nebo Flag. Sem tam se trochu zavzpomíná, ale víc se s charaktery postav moc nepracuje. Spíše se sází na lehce nevkusné hlášky a situace, které se snaží být zábavné a cool, ale často jsou spíše nudné a nezáživné. Příběhu samotnému není nic moc vytknout. Klasická zápletka s jasným cílem, kde sem tam někdo dostane po kebuli a sem tam to i někdo nezvládne. 

Nejzajímavější pak na komiksu není samotná mise, ale osobní složky jednotlivých členů týmu, které jsou na konci komiksu. Jsou v nich zobrazeny různé příběhy z minulosti a také se tu trochu víc pracuje s psychikou postav. Jako vždy se každému stalo něco, co ho změnilo - změnilo jejich pohled, uvažování i psychiku. A právě tyhle střípky nám přiblíží hned několik ilustrátorů. 


Černá sféra je komiks, který nepřináší nic nového. Jede si v klasickém a osvědčeném scénáři a sází na akční stránku příběhu. Oproti jiným komiksům točících se okolo Sebevražedného oddílu ničím nevyčnívá, takže pokud čtenáře baví tento styl, určitě si přijde na své. Pro start nové série by se ale rozhodně hodilo vybrat lepší příběh nebo více zapracovat na samotných charakterech. Návaznost na zmíněnou událost by taky neškodila, protože tím jak se Černá sféra uvedla, není ničím ojedinělé.

Český název: Sebevražedný oddíl - Černá sféra | Originální název: Suicide Squad, Vol. 1 - The Black Vault | Autor: Rob Williams Série: Znovuzrození hrdinů DC: Sebevražedný oddíl 1 Počet stran: 161 | Nakladatelství: BB art
Hodnocení: 3/5

You Might Also Like

0 komentářů