Sebevražedný oddíl 2 - Vzestup Baziliška

května 04, 2018

Dva roky po vydání Kopance do zubů se na scénu vrací komando plné nájemných vrahů, zlodějů, vyděračů a psychopatických magorů, kteří dělají pro vládu špinavou práci. První díl komiksového Sebevražedného oddílu se objevil v době filmového zpracování a zápletkou i humorem svého filmového příbuzného hravě předčil. I tak se ale jednalo o lepší průměr. A jak si vedl Vzestup Baziliška?


Hlavní příběh Vzestupu Baziliška se věnuje tajné organizaci jménem Bazilišek. Jedná se o podivnou a nebezpečnou sektu, která má spoustu členů ale nikdo pořádně neví, kdo je vůdce. Sebevražedný oddíl tak dostane za úkol infiltrovat se a zničit tuto skupinu. Dějová linka je jednoduchá, o to víc pak čtenáře zajímá samotná spolupráce a domluva členů Oddílu. Do toho se přimotá zpráva, že mezi těmi "dobrými" je tajný špión, a tak nikoho nepřekvapí vzájemná nedůvěra a lehká odtažitost.

Sebevražedný oddíl je hodně nesourodá parta a po událostech z prvního dílu, kdy Harley Quinn přeskočilo a dávala Deadshotovi na tvář kůži z Jokerova obličeje, je ta vzájemná spolupráce hodně na hranici. Jejich plán tak dostává trhliny hned na začátku, dochází k častým hádkám a neshodám. Štěstěna jim ale hraje naštěstí do karet. Co ale štěstí postrádá je samotný příběh. Tvůrci si se svými postavami sice hrají a staví před ně nejrůznější překážky, ale to je to jediné, co je relativně zajímavé. Na bezduchém plnění úkolů ale nelze vystavět dobrý komiks. Většina vtípků nebo hlášek až moc tlačí na pilu a výsledek pak nudí. Hlavní postavy se, s výjimkou šéfky Amandy Wallerové, vůbec nevyvíjejí a s jejich charaktery se pracuje opravdu jen minimálně. Přitom je celý oddíl plný zajímavých postav, se kterými si mohli tvůrci pěkně vyhrát nebo představit něco z jejich minulosti.



Nudí bohužel i samotný příběh, který je chaotický, plný přehnané akce a zvratů, které se objevují prakticky zničeho nic. Hlavní postavy plní tupě svůj úkol a na to, že se jedná o partu hodně nesourodou a charakterově odlišnou, tak postupují ke svému cíli až moc snadno. Kdyby v hlavních rolích stála jiná parta, tak si toho čtenář prakticky vůbec nevšimne. Předchozí díl sice neměl ultra skvělou zápletku, ale dobře pracoval s charaktery a nesl si v sobě drsnou atmosféru, lehce odlišnou od klasických superhrdinských příběhů. Ve Vzestupu Baziliška ale tohle nenajdete, tvůrci sázejí na zlatou střední cestu a nesnaží se vybočit.

Vzestup Baziliška kromě hlavního příběhu obsahuje i dva bonusy a to příběh Ressurrection Man 9 a Suicide Squad 0, který se odehrává na úplném počátku kdy Amanda Wallerová přišla s nápadem na Sebevražedný oddíl. Bonus o Ressurrection Manovi v komiksu docela vyčnívá, protože se nejedná o žádnou úvodní kapitolu a čtenáři není moc vysvětleno o co v této vsuvce jde. Jediné co lze z tohoto příběhu vyčíst je, že po tomto antihrdinovi jde hned několik skupin a on sám hledá někoho, kdo by mu mohl pomoci. Proč a z jakého důvodu se tohle všechno děje se ale většina čtenářů nedozví, pokud tedy nepatří mezi znalce DC universa.


Nový Sebevražedný oddíl je hodně průměrné čtení. Je to týmový příběh, ale bohužel se se samotným týmem vůbec nepracuje a do popředí se dostává standardní a ničím překvapující zápletka. Klade se velký důraz na efekt a umělý humor, který ale neumí pracovat se svými postavami. Vzestup Baziliška ničím nevyčnívá a svůj hlavní potenciál, kterým jsou samotní antihrdinové, posouvá hodně do pozadí. A to je velká škoda.

Český název: Sebevražedný oddíl - Vzestup Baziliška | Originální název: Suicide Squad - Basilisk Rising | Autor: Adam Glass Série: The New 52: Sebevražedný oddíl 2 Počet stran: 192 | Nakladatelství: BB art
Hodnocení: 2,5/5

You Might Also Like

0 komentářů