Setkání stínů

prosince 07, 2017

Uběhli čtyři měsíce, svět byl zachráněn a vše se vrátilo do starých kolejí. Aspoň na první pohled to tak vypadá. Realita je ale trochu jiná. Lila našla své útočiště na moři a jako člen posádky se stala jejich nejlepším zlodějem. Praxi na to má dostatečnou. Ve chvílích odpočinku pak nechává kapitána, aby ji učil základy magie a společně objevují jaké hranice má její nově objevená moc.

Na pevnině se mezitím konají velké přípravy. V Londýně se budou konat tradiční kouzelnické hry, kterých se účastní mnoho významných rodů. Princ Rhy se naplno věnuje přípravě, která mu nejen upevňuje postavení mezi svými poddanými, ale zároveň mu pomáhá zapomenout na to, co se stalo mezi ním a jeho adoptovaným bratrem Kellem. Minulost se ale nedá jen tak zahodit, každý musí čelit následkům svého jednání a Kell si společně s Rhyem ponesou znamení svých činů do konce života.


Setkání stínů je druhý díl fantasy trilogie od americké autorky V. E Schwab (známé také jako Victoria Schwab), která ve svém příběhu pokračuje čtyři měsíce od událostí z prvního dílu Temnější tvář magie. Celá kniha se dělí na dvě části. V první polovině se autorka zaměřuje na tři hlavní protagonisty, na jejich posun v ději a jak je ovlivnili události z prvního dílu. Druhá půlka knihy je pak o něco živější, protože se dostáváme k samotným hrám.

Victoria Schwab je tak trochu známá, že ve svých sériích rozehrává zajímavá a originální témata. Jejich samotné uchopení a vývoj je už o něco horší, ale pořád se jedná o ty lepší příběhy, které spadají do young adult fantasy. O Setkání stínů se nedá hovořit, že je to horší pokračování, ale zase je těžké o této knize říci, že by byla lepší. První část knihy se převážně věnuje vývoji hlavních protagonistů, zaměřuje se na jejich duševní stránku, vyrovnávání se s minulostí a hledání východiska. Po této stránce je kniha dobře propracovaná, zachází do hloubky a posouvá své postavy přirozeně kupředu. Autorce se skvěle podařilo zobrazit vnitřní rozepře Kella i Rhya, kdy každý z nich bojuje za toho druhého a zároveň i sami za sebe.

Velmi rozporuplné jsou pak části, které vypráví Lila. Důvodem je především velká změna v chování a myšlení ženské hrdinky. Lila z prvního dílu je naprosto jiná než Lila v tom druhém. Její nově objevená moc v ní probouzí lehkovážnou a až přehnaně sebevědomou mladou dívku, která přestává vidět hranice a jde si umanutě za svým cílem. Po dějové stránce je pak tato část slabší, neposouvá se moc kupředu a do popředí se dostávají dialogy než situační scény.


Druhá půlka knihy je velice odlišná od té první. Pozornost je více zaměřena na akci a napětí a taky na magii. Máme tu kouzelnický turnaj, který můžeme sledovat prostřednictvím několika postav a na pozadí celého příběhu se začne rozehrávat něco nového a temného. Kouzelnický turnaj sice není nic originálního, ale Victoria Schwab to pojala po svém a to zdařile. Jen je opravdu škoda, že neumí dějovou stránku podat tak dobře, jako to umí u vykreslování postav. Nejvíce je to patrné v bojových scénách, které jsou buď nedotažené a nepřehledné nebo zbytečně urychlené.

Setkání stínů je důstojným pokračováním, které ale v závěru mohlo být mnohem lepší. První polovina by potřebovala zbavit rozvleklých popisů a občas i pomalého tempa. Na druhou stranu to pomalé vyprávění pomáhá dobře budovat pochmurnou atmosféru příběhu, ale každému čtenáři tento způsob nemusí vyhovovat. Autorčina síla tkví především v postavách, kterým sice trochu krutě ale přirozeně míchá osudem. I tady ale máme výjimku a to v podobě Lily, která se ke konci knihy stávala až nesnesitelnou a sebestřednou.


Vedlejší dějová linka, která se v závěru propojí s hlavním příběhem, je už takový bonus navíc. Celá tato část se do celkového konceptu knihy moc nehodí a často budila dojem zbytečné vaty. Série by klidně mohla skončit tímto dílem, kdyby se na konci nestal menší, lehce vynucený zvrat. Protože se ale jedná o trilogii, tak se důležitost celého vedlejšího příběhu ukáže až v závěrečném díle.

Český název: Setkání stínů | Originální název: A Gathering of Shadows | Autor: Victoria Schwab Série: Temnější tvář magie 2 Počet stran: 480 | Nakladatelství: Argo
Hodnocení: 4/5

You Might Also Like

1 komentářů

  1. O sérii jsem už slyšela a dost vážně o ní uvažuji, vypadá zajímavě. Sice si ne vždycky užívám velké popisy, ale k některým příběhům se prostě hodí. :)

    OdpovědětVymazat